Mona Pivniceru: Am discutat cu cei de la Comisia Europeană despre procedura de numire a procurorului general

Mona Pivniceru: Am discutat cu cei de la Comisia Europeană despre procedura de numire a procurorului general
Publicat: 20/09/2012, 16:11
Actualizat: 01/02/2019, 07:31

Ministrul Justiției Mona Pivniceru și premierul Victor Ponta au prezentat un pachet legislativ privind sistemul judiciar. Ministrul Justiției a declarat că a propus câteva măsuri care ar urma să deblocheze activitatea instanțelor, a anunțat că în ianuarie 2013 ar urma să intre în vigoare Noul Cod Penal și Codul de Procedură Penală. Mona Pivniceru a mai explicat și de ce a amânat întâlnirea cu Viviane Reding. Pivniceru a mai declarat că a discutat cu Comisia Europeană despre procedura de numire a noului procuror general.

Victor Ponta a declarat că este nevoie de recredibilizarea Justiției nu doar în cadrul MCV dar și fața cetățenilor.

Victor Ponta despre pachetul legislativ depus în Parlament:

Ideea a fost aceea de a lua câteva măsuri rapide în ideea accelerării procesului de justiție și de a gândi aceea strategie de implementare a obligațiilor, nu doar care ne revin prin MCV ci a obligațiilor care le avem față de cetățenii români care își doresc un acces la justiție mult mai ușor, mai rapid.

Dorim o reformă reală a Justiției. Dorim ca pentru cetățeni costurile justiției să fie mai mici. Avem intenția ca anul acesta sau anul viitor să trecem bugetul instanțelor la ICCJ.

Îmi doresc ca românii să fie mulțumiți de Justiție. Îmi doresc și un raport pe Justiție pozitiv. Comisia se uită la câteva puncte dar avem 4 milioane de români care au procese. Cei 4 milioane trebuie să fie mulțumiți. Noi trebuie să face ca orice cetățean care are un proces în termen de un an primește o decizie. Trebuie să garantăm că Justiția din România îl va pedepsi pe ucigașul în serie înainte ca el să ucidă un cetățean străin.

MCV-ul este doar vârful iceberg-ului. 99% din cetățeni nu intră sub incidența DNA sau ANI. Am mai fost lăudați prin rapoarte dar oamenii au mai puțină încredere în Justiție.

Eu nu sunt președinte sunt viitor fost premier.

Victor Ponta despre fondurile europene blocate de Comisia Europeană

Eu am luat o primă măsură pentru a opri dezastrul pe fondurile europene. Adică am schimbat guvernul PDL. În perioada 2010-2011 auditul Comisie Europene a arătat dimensiunea catastrofei.

Ministrul Orban a înceracat să îndrepte catastrofele făcute de Sulfina Barbu, Botiș și Lăzăroiu. Măsurile luate de domnul ministru au fost apreciate de domnul Barroso.

Sub conducerea doamnei Zevedei de la PDL Bucrești s-a comis catastrofa de la POSDRU. Sunt convins că atunci când DNA-ul va avea timp va produce rezultate și pe zona asta.

Mona Pivniceru despre pachetul legislativ privind reforma Justiției

Proiectele de modificări legislative fac parte dintr-o strategie mai largă. Una din măsuri este degrevarea instanțelor de numărul imens de dosare. Modificările pe care le-am propus vin în anticiparea noilor coduri.

O modificare este celebra lege a rovignetei. Sunt zeci de mii de dosare care au blocat instanțele cu procesele legate de amenzile pentrurovignetă. Noi dorim ca aceste procese să se judece la domiciliul contravenientului și nu la locul unde s-a constat.

Am mai propus modificarea legilor electorale în sensul că buletinele de vot se depozitează trei luni în arhivele instanțelor. Multe instanțe nu au arhive încăpătoare pentru propriile dosare. Am gândit în acest sens posibilitatea ca instanțele să închirieze spații.

La 1 ianuarie intră în vigoare Codul de Procedură Civilă. Dacă nu pregătim acestă intrare foarte bine atunci ne vom lovi de un eșec. Intrarea în vigoare a Codului de Procedură Civillă presupune o serie de măsuri. O măsură este suspendarea în judecarea în camere de consiliul pentru că ele nu sunt suficiente. O altă măsură ar fi ca instanța care a pronunțat pe fond să judece și calea de atac.

Ne-am gândit degrevarea ICCJ de procesele de drept comun. Am decis ca ICCJ să judece procesle care sunt de peste 1 milon, acum pragul este de 500 de mii de lei.

Cu privire la clendarul intrării în vigoare a Codului Penal și a Codului de Procedură Penală. Legea de intrarea în vigoare a Codului Penal va fi finalizată săptămâna viitoare. În februarie tot pachetul de legi legate de Codul Penal vor intra în vigoare cu o marjă de șase luni pentru ca judecătorii să se pună la curent.

Legat de trecerea bugetului instanțelor la ICJJ am decis să stabilim un calendar prin care să se facă acestă trecere.

Mona Pivniceru despre numirea procurorului general și a șefului DNA

Astăzi nu am discutat aici la parlament despre numirea procurorului general și a șefului DNA. Numirea procurorului general prevăzută în lege ca atribut exclusiv al ministrului Justiției am dicutat-o cu oficialii de la Uniunea Europeană. Eu am stabilit criteriile care au fost ca să zic așa agreeate de secția de procurori a CSM. Chiar am fost felicitată pentru maniera în care am găsit aceste criterii de transparență.

Când se va schimba ceva este o altă situația. Pe cadrul juridic existent este situația care există care eu am transparentizat-o în limitele textului de lege. Nu îmi imaginez că într-o săptămâna cinva dă o altă lege.
De luni am făcut un anunț în care am prezentat criteriile, am prezentat calendarul am deschis lista pentru depunerea de candidaturi. Astăzi am amendat procedura în sensul că am prelungit perioada de depunere cu două zile și perioda de depunere a proiectului cu 10 zile. Este o procedură rezonabilă.
Domna Reding nu a fixat o întâlnire bilaterală cu ministrul Justiției din România. Exista șansa unei întâlniri informale de prezentare a mea ca ministru. Nu s-a statuat asupra unei întâlniri bilaterale în care să-mi prezint strategia și proiectele. Am cerut oricum o întâlnire cu ea aștept să văd când se va putea. Doamna Reding are un calendar foarte aglomerat. Eu m-am pus la dispozitia dumneaei. Am avut aceste chestiuni urgente pe care consider că le-am realizat. De acuma înainte aștept întâlnirea.

Pot să vă spun că în perioda 2-5 octombrie am o marjă pentru o întâlnire cuCatherine Day.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cu ce vopsim ouăle de Paște? „Nu folosiți vopsea tipografică sau pentru textile”