Monica Iacob Ridzi, distrusă de închisoare. Poveștile emoționante din anii în care a fost lipsită de libertate: Cerul îl vezi tot prin gratii acoperite cu plasă deasă

Redactor:
Gandul
Monica Iacob Ridzi, distrusă de închisoare. Poveștile emoționante din anii în care a fost lipsită de libertate: Cerul îl vezi tot prin gratii acoperite cu plasă deasă
După doi ani de când a fost eliberată din închisoare, fostul ministru al Tineretului Monica Iacob Ridzi își amintește prin ce chinuri a trecut în cei mai bine de doi ani în care a fost încarcerată.

Monica Iacob Rindzi a fost condamnată la cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu în dosarul „2 mai”, privind privind manifestările organizate în anul 2009 de Ziua Națională a Tineretului.

Deși fostul ministru a fost eliberat din închisoare după doar doi ani și opt luni și nu cincici cât ar fi trebuit, Monica Iacob Ridzi a povestit traumele prin care a trecut.

„Am fost condamnată să stau în frig, să mă încălzesc – ca și celelalte deținute – cu sticle de apă încălzită la filtrul de cafea, am fost condamnata să fac duș de trei ori pe săptămână în cele zece minute cât este apă caldă (cele zece minute le împart cu colega de camera pentru că avem un singur duș – de fapt, o țeavă în loc de duș, dar ne bucuram ca niște copii când o avem …). Mai mult, am fost condamnată să mă plimb maxim o oră pe zi într-o „cușca” de aproximativ 10 metri / 4 metri în care cerul îl vezi tot prin gratii acoperite cu plasă deasă. Sau am fost condamnată să nu ma plimb deloc dacă ora de „plimbare” se suprapune ca program cu ora de vizită … Mi s-a întâmplat și asta. Și pentru că, pe lângă afecțiunile grave pe care le am, sufăr și de o forma gravă de trombofilie, pe care nu o pot trata din cauza unei alte afecțiuni pe care o am, boala Von Willebrand, singura variantă ca să evit decesul prin trombembolie este în ceea ce ma privește să mă mișc cât mai des”, a scris fostul ministru pe blog.

Fostul ministru al Tineretului Monica Iacob Ridzi a fost încarcerată la Penitenciarul Gherla. 

„Se întâmplă un caz unic în România. Sunt executată atât de ANAF, cât și de executorul judecătoresc pentru aceeași sumă, prejudiciu. Practic, sunt executată de două ori… Am participat la peste 100 de programe în penitenciar, mi-am dus crucea cu decență în ultimii trei ani. Am fost declarată inițial inaptă pentru muncă pentru că aveam 7 afecțiuni medicale. Acum am 15 afecțiuni, 14 dintre ele constatate la Spitalul Penitenciar Julava, unde am fost internată. Am insistat să lucrez, am făcut nenumărate cereri până mi-au fost aprobate… Totul pentru a câștiga zile de libertate, să pot fi alături de cei doi copii ai mei…Am lucrat cinci luni la curățenie, de un an lucrez la servirea mesei, lucrez zece ore pe zi, muncă fizică, numai Dumnezeu știe ce este în sufletul meu…Îmi e greu să va descriu în cuvinte ce simt cei doi copii. Mă roagă în fiecare zi să merg acasă. Refuză să meargă la grădiniță în lipsa mea. Băiețelul a început clasa întâi, are dificultăți mari de adaptare în lipsa mea… Lăsarea mea în detenție și fiecare zi departe de copii nu fac decât să ne afecteze și mai mult situația medicală, atât a mea, cât și a copiilor. Conform noii legi, eu am primit 150 de zile de libertate și eu am obținut altele prin muncă. Practic, patru ani din cinci sunt considerați executați. Vă rog respectuos să îmi permiteți să ajung acasă lângă cei doi copii, pentru că această cruce mă apasă tot mai greu. Sunt momente în care simt că mă prăbușesc psihic”, declara în 2017 Monica Iacob Ridzi la Judecătoria Gherla.

 

×
Inchide