Morar: Nu se fac dosare politice la DNA, dovadă e numărul de condamnări

Morar: Nu se fac dosare politice la DNA, dovadă e numărul de condamnări
Publicat: 09/09/2012, 20:45
Actualizat: 02/02/2019, 01:55

Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, Daniel Morar, a declarat, duminică seara, la Realitatea TV, la DNA nu se fac dosare politice, iar dovadă e numărul de condamnări din instanță, precizând că opt parlamentari, un fost premier și un fost ministru sunt condamnați definitiv.

Daniel Morar a arătat că întotdeauna când se pornește o acțiune referitoare la un politician, DNA este acuzată că face un abuz, că este un dosar politic, însă soluțiile instanțelor sunt edificatoare.

Morar a amintit faptul că în 2005 se susținea, în urma evaluării Comisiei Europene, că procurorii anticorupție instrumentează multe dosare dar că acestea sunt de mică corupție și că au o reținere teribilă, remarcabilă, în a instrumenta dosare de mare corupție.

Șeful DNA a precizat, la Realitatea TV, că lucrurile s-au schimbat din 2006, când au început să fie investigate și trimise în judecată persoane extrem de importante, de la vârful statului, și acest lucru a durat din 2006 până în 2012.

Morar a arătat că a fost o perioadă când trimiterile în judecată făceau subiectul presei în fiecare zi, însă se susținea că nu sunt condamnări, iar odată cu 2009 (când a venit prima condamnare), 2010 au venit și condamnările.

Din 2010, până în 2012, opt membri ai Parlamentului au fost condamnați pentru fapte de corupție; un prim-ministru; un ministru; un secretar de stat; 25 de primari (unii din reședințe de județ), viceprimari, subprefecți; 25 de magistrați; peste 40 de directori de companii, a spus Daniel Morar, subliniind că bilanțul activității DNA e dat de cifre.

Totodată, Morar a spus că dovada activității procurorului stă în numărul de condamnări pe care îl obține în instanță.

Morar a afirmat că fiecare persoană politică cercetată are tendința de a spune: „Sunt nevinovat, procurorii comit un abuz, dosarul e politic. Nimeni nu le-a dat dreptate, decât cel mult colegii de partide”.

Șeful DNA a precizat că sunt cinci politicieni în închisoare, care tot timpul au susținut cu sunt nevinovați, că dosarele lor sunt politice.

„Dacă punem în balanță o decizie a instanței și o declarație a unui om politic, fie și un prim-ministru, cred ca trebuie să dăm prioritate celei dintâi”, a conchis Daniel Morar.

Președintele PSD, Victor Ponta, a declarat, joi, în legătură cu acuzațiile DNA la adresa lui Liviu Dragnea, că vrea să creadă că nu se mai fac dosare politice, el precizând că PSD nu este intimidat și anunțând că Dragnea va fi în continuare șeful de campanie al PSD pentru parlamentare.

„Vreau să cred că nu se mai fac dosare politice. În orice caz, nu înseamnă intimidarea noastră pentru 9 decembrie, vă spun de pe acum Dragnea va fi șeful nostru de campanie”, a precizat Ponta în legătură cu acuzațiile DNA la adresa lui Liviu Dragnea în privința referendumului.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase