Motivarea în Dosarul Valiza: De ce a fost Becali condamnat la închisoare

Motivarea în Dosarul Valiza: De ce a fost Becali condamnat la închisoare
Publicat: 15/01/2014, 21:33
Actualizat: 01/08/2014, 10:43

Gigi Becali a urmărit să câștige o competiție internă prin „mijloace nesportive”, nu prin eforturile sportive ale clubului pe care-l patrona, arată judecătorii instanței supreme în motivarea deciziei din dosarul „Valiza”, de condamnare a finanțatorului Stelei la trei ani de închisoare.

„Instanța de control judiciar constată că inculpatul a urmărit prin „mijloace nesportive” să câștige o competiție internă, nu prin propriile eforturi sportive, exclusive ale clubului pe care-l patrona, ci prin implicarea altor echipe de fotbal, în speță – echipa C.F. Gloria 1922 Bistrița, cu care era într-o competiție directă în campionatul Diviziei A de fotbal. Miza o reprezenta posibilitatea ulterioară a echipei Steaua București, patronată de inculpatul Becali George, de a se califica și de a participa în competiția europeană de fotbal intercluburi UEFA Champions League, sezonul 2006-2007, participare care ar fi adus clubului de fotbal Steaua București și principalului său acționar – inculpatului Becali George – importante venituri financiare”, apreciază judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ).

Potrivit sursei citate, este „inacceptabil” ca, într-o competiție sportivă, o echipă să fie retribuită de patronul altei echipe concurente și, mai grav, ca o echipă să joace un meci de fotbal în interesul altei echipe și nu în interesul său propriu.

„Practic, jucătorii echipei de fotbal Gloria 1922 Bistrița au fost plătiți, cumpărați să joace în interesul echipei Steaua București, pentru ca, în final, aceasta să poată câștiga titlul de campioană națională de fotbal”, spun magistrații instanței supreme.

Mai mult, judecătorii instanței supreme subliniază că sumele de bani oferite sau promise de Becali nu au avut scopul determinării jucătorilor de fotbal ai echipelor Universitatea Cluj și, respectiv, C.F. Gloria 1922 Bistrița, să-și încalce această obligație generală de loialitate față de angajatorul său.

„În cauză, este dovedit că inculpatul Becali George a promis sume de bani pentru ca jucătorii echipei Gloria 1922 Bistrița să-și îndeplinească îndatoririle de serviciu, în sensul de a-și apăra corect șansele de joc pentru a obține rezultatul egal sau victorie în meciul cu echipa de fotbal Rapid București, fapt recunoscut chiar de inculpatul însuși, care nu a contestat niciodată promisiunea făcută jucătorilor de fotbal ai echipei Gloria 1922 Bistrița”, conform motivării, transmise de ICCJ.

În ceea ce privește aplicarea pedepsei, judecătorii de la ICCJ au ținut cont și de comportamentul public manifestat de patronul clubului de fotbal.

„Becali George, prin comportamentul public, prin modul de a prezenta evenimentele și activitățile în care fusese implicat, prin necontestarea faptelor în materialitatea lor, susținând că a acționat astfel (a oferit bani jucătorilor de fotbal), în scopul realizării unui joc mai bun și nu pentru obținerea unor beneficii de ordin personal, a încercat să dovedească că nu a săvârșit nicio infracțiune”, apreciază magistrații.

În 4 iunie, Gigi Becali a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare în dosarul „Valiza”, pentru dare de mită și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

La 7 mai 2008, înaintea ultimului meci din Liga I, Becali a oferit suma de 1.700.000 de euro jucătorilor de la Universitatea Cluj – aproximativ 100.000 de euro pentru fiecare – pentru ca aceștia să-și apere corect șansele și să câștige meciul cu CFR 1907 Cluj, contracandidata echipei FC Steaua București la câștigarea titlului de campioană.

Procurorii DNA au interceptat valiza cu bani într-un restaurant din Cluj, unde Teia Sponte, vicepreședinte al Consiliului de Administrație, și alte persoane așteptau deznodământul meciului „U” Cluj – CFR, în funcție de care „marfa” urma sau nu a fi livrată. CFR s-a impus cu 1-0 și a devenit campioană, astfel că valiza ar fi rămas fără destinatar și fără intervenția poliției.

DNA a declanșat urmărirea penală față de Becali, Teia Sponte și alții, iar dosarul, care a cuprins și o altă tentativă de a-i premia în 2006 pe jucătorii Gloriei Bistrița, de asemenea nefinalizată, a ajuns în instanță la finalul anului 2008.

După cinci ani de la declanșarea scandalului, ÎCCJ a dat sentința definitivă, condamnându-l pe Gigi Becali, în data de 4 iunie 2013, la trei ani de închisoare cu executare, pentru dare de mită și pentru fals, iar pe Teia Sponte la doi ani cu suspendare.

Anterior, în 20 mai 2013, Gigi Becali a fost condamnat definitiv de instanța supremă la trei ani de închisoare cu executare în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării Naționale (MApN).

În 11 februarie, Becali a fost condamnat definitiv, tot de instanța supremă, la trei ani de închisoare cu suspendare, în dosarul sechestrării celor care i-au furat limuzina.

În prezent, Gigi Becali execută o pedeapsă de trei ani și jumătate la Penitenciarul Poarta Albă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
"Nu pot să-l privesc în ochi!" Tatăl lui Mirel Dragomir, tânărul care a ucis-o pe...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Podul prăbușit din Baltimore: 2 victime, recuperate din apă