Motivarea judecătorului: cum a fost șantajat Mircea Băsescu de familia lui Bercea Mondial

Motivarea judecătorului: cum a fost șantajat Mircea Băsescu de familia lui Bercea Mondial
Publicat: 03/06/2014, 10:57
Actualizat: 30/09/2018, 23:29

În motivarea judecătorului de drepturi și libertăți de la Tribunalul Constanța care a emis mandatul de arestare preventivă pe numele lui Marius Constantin, ginerele lui Bercea Mondial, se arată că Mircea Băsescu a botezat-o, în urmă cu aproximativ patru ani, pe fata soților Izaura Anghel și Marius Constantin, legătura dintre cele două familii fiind realizată de către Marian Adrian Căpățână.

Începând cu anul 2013, ulterior încarcerării lui Sandu Anghel, membrii familiei acestuia au început să exercite presiuni asupra lui Mircea Băsescu, afirmând că Marian Căpățână a primit de la ei importante sume de bani, ce urmau să-i fie remise fratelui președintelui Traian Băsescu pentru ca acesta să uzeze de relațiile avute, cu scopul de a obține liberarea lui Bercea Mondial.

Amenințările au fost făcute telefonic, încă din anul 2013, de către fiul lui Sandu Anghel, Florin, discuțiile fiind înregistrate de fratele președintelui cu telefonul mobil, transcrierile convorbirilor aflându-se la dosar.

„Amenințările exercitate asupra persoanei vătămate au vizat denigrarea ei și a membrilor familiei sale, prin dezvăluirea în presă a unor presupuse fapte de corupție, de natură să aducă atingeri imaginii sale”, se arată în motivarea deciziei.

Deoarece acest demers a eșuat, membrii familiei Anghel au solicitat într-o întâlnire comună, la care au participat atât Mircea Băsescu, cât și Marian Căpățână, restituirea sumelor plătite. Această întâlnire a fost monitorizată de lucrătorii de Poliție judiciară de la Direcția Generală Anticorupție – Serviciul Județean Constanța, discuțiile fiind înregistrate în mediul ambiental.

„Din cuprinsul acestei discuții rezultă unele indicii privind primirea de către Marian Adrian Căpățână a unor sume de bani de la membrii familiei Anghel cu scopul de a obține eliberarea numitului Sandu Anghel. Cu toate acestea, numitul Marian Adrian Căpățână a folosit banii respectivi în interes personal, investindu-i într-una din societățile sale. Din acest motiv, Florin Anghel și Anghel Fănica au exercitat multiple amenințări cu moartea asupra lui și i-au cerut să își treacă toate bunurile pe numele lor”, se mai precizează în documentul citat.

Amenințări au fost exercitate și asupra lui Mircea Băsescu, „însă situația s-a calmat după ce fiul lui Sandu Anghel, Florin Anghel, a fost încarcerat ca urmare a condamnării definitive la o pedeapsă privativă de libertate”.

Cu toate acestea, în 25 mai, fiica lui Bercea Mondial, Izaura Constantin, și soțul acesteia, Marius Constantin, părinții copilului botezat de Mircea Băsescu, au mers acasă la fratele președintelui Traian Băsescu și l-au amenințat din nou că vor începe o campanie de presă denigratoare împotriva sa, solicitând plata sumei de 280.000 de euro. Situația s-a repetat o zi mai târziu, când cei doi au mers la societatea deținută de Mircea Băsescu, se mai arată în motivarea instanței.

El a fost sunat apoi de către Izaura Constantin care i-a comunicat că în 30 mai se va prezenta împreună cu soțul ei pentru a primi cei 280.000 de euro.

În 29 mai, Mircea Băsescu a contactat-o pe Izaura Constantin pentru a cere o amânare până pe 6 iunie, însă nici aceasta și nici soțul ei nu au fost de acord. Femeia a afirmat că se va prezenta, conform înțelegerii, în 30 mai pentru ridicarea sumei de bani.

Ulterior, Mircea Băsescu a fost din nou sunat de către cei doi soți, care i-au spus că se află în București și că se vor prezenta chiar în seara de 29 mai și că, dacă nu vor primi cel puțin o tranșă de 10.000 de euro, îl vor denigra, astfel încât toată țara să afle despre el.

Și aceste discuții au fost înregistrate cu telefonul mobil de către fratele președintelui, care le-a pus la dispoziția organelor de urmărire penală, transcrierile aflându-se la dosar.

Conform sursei citate, în după-amiaza zilei de 29 mai, Anghel Izaura, Anghel Grinică Ion, fratele ei minor, și Marius Constantin au mers acasă la Mircea Băsescu, iar cei patru s-au deplasat apoi la sediul firmei fratelui președintelui, aflată în Portul Constanța.

În cadrul discuției care a avut loc în biroul lui Mircea Băsescu, și care a fost înregistrată cu mijloace video, în baza ordonanței, inculpații au formulat din nou amenințări cu dezvăluirea în presă a unor fapte compromițătoare pentru persoana vătămată și familia acesteia. De asemenea, ei s-au arătat nemulțumiți de suma de 10.000, pe care în final au acceptat-o, urmând să revină după câteva zile pentru a primi restul sumei de până la 280.000 euro. La ieșirea din biroul lui Mircea Băsescu, inculpații au fost prinși în flagrant având asupra lor suma de 10.000 de euro, se mai arată în motivare.

Judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul Constanța susține în motivare, cu privire la modalitatea de comitere a infracțiunii, că trebuie să se țină seama de caracterul repetat al amenințărilor exercitate asupra persoanei vătămate, precum și de natura acestora, apte să încalce grav libertatea psihică a persoanei vătămate. Astfel, în mai multe rânduri, Marius Constantin și soția sa au exercitat amenințări asupra lui Mircea Băsescu, afirmând că vor dezvălui în presa națională detalii legate de potențiale activități ilicite ale sale, cu scopul de a-l compromite.

„Numărul acestor acte de constrângere demonstrează perseverența infracțională a inculpaților, precum și determinarea lor de a obține o mare sumă de bani de la persoana vătămată. Pentru punerea în executare a acestei rezoluții infracționale, inculpatul și soția sa au călătorit distanțe apreciabile și au vizitat-o pe persoana vătămată atât la domiciliu cât și la locul de muncă. De altfel, practica inculpaților era de a veni neanunțați la locuința persoanei vătămate pentru a nu-i permite acesteia să ia măsuri pentru a-i evita ori pentru a anunța organele de urmărire penală. De asemenea, nu se poate face abstracție nici de împrejurarea că amenințările proferate de inculpații Marius Constantin și Anghel Izaura au constituit o continuare a constrângerilor exercitate asupra persoanei vătămate de către Florin Anghel și Anghel Fănica”, se arată în motivare.

Deliberând asupra propunerii de arestare preventivă formulată de procurori împotriva lui Marius Constantin, instanța a avut în vedere și faptul că acesta este membru al familiei Anghel, între care cel mai cunoscut este Sandu Anghel, socrul inculpatului, ale cărui legături cu lumea interlopă din regiunea Olteniei sunt de notorietate. De altfel, în prezent Sandu Anghel este încarcerat în Penitenciarul Colibași unde execută o pedeapsă privativă de libertate pentru săvârșirea unei infracțiuni de tentativă la omor calificat. Tot privați de libertate, sunt și cumnații lui Marius Constantin, Florin Anghel și Laurențiu Anghel, precum și soacra acestuia, Fănica Anghel.

„În aceste condiții, există indicii conform cărora mediul din care provine inculpatul, precum și anturajul său sunt de natură să îi creeze o predispoziție față de încălcarea frecventă a legii, împrejurare care reclamă o reacție fermă și promptă. În același sens, din actele de urmărire penală rezultă că inculpatul era însoțit la momentul comiterii faptei de soția sa, însărcinată în luna a șaptea dar și de fratele minor al acesteia. De asemenea, inculpatul a comis fapta reținută în sarcina sa în stare de recidivă postcondamnatorie, fiind liberat din penitenciar de doar șapte luni, după executarea unei fracții dintr-o pedeapsă privativă de libertate aplicată pentru o altă infracțiune de violență, respectiv tâlhărie în forma complicității”, se mai menționează în documentul citat.

Ginerele lui Bercea Mondial, acuzat că l-ar fi șantajat pe Mircea Băsescu, fratele președintelui Traian Băsescu, căruia i-ar fi cerut 280.000 de euro amenințându-l că va face publice informații compromițătoare, a fost arestat preventiv, vineri, seară, pentru 30 de zile, de Tribunalul Constanța.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Sprijin de 330 LEI LUNAR în România. Decizia oficială anunțată azi, 29 martie
Surpriză pentru fanii Survivor. Cine este Alba Renai, noua prezentatoare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii transmit mai multe virusuri animalelor decât invers