Motivarea Tribunalului București în cazul Nicușor Constantinescu: A sfidat organele judiciare și a încălcat obligațiile legale

Motivarea Tribunalului București în cazul Nicușor Constantinescu: A sfidat organele judiciare și a încălcat obligațiile legale
Publicat: 20/11/2014, 21:16

„Reaua-credință de care a dat dovadă inculpatul în încălcarea obligațiilor impuse în sarcina sa reiese, fără îndoială, din atitudinea acestuia, inculpatul nefăcând nimic altceva decât să sfideze constant organele judiciare, înțelegând să încalce în mod flagrant obligațiile impuse în sarcina sa, fără nicio justificare”, arată judecătorul de la Tribunalul București în motivarea deciziei.

În documentul citat se mai arată că probele strânse la dosare oferă motive suficiente pentru a considera drept plauzibil riscul ca Nicușor Constantinescu să fugă sau să împiedice administrarea justiției, risc ce reiese din modul în care s-a purtat.

„Modalitatea de comitere a presupuselor infracțiuni pentru care este cercetat inculpatul, dar și conduita sa procesuală denotă o anumită înclinație a inculpatului spre ignorarea normelor de drept”, subliniază magistratul.

Referitor la starea de sănătate a inculpatului, „fără a nega gravitatea bolii de care suferă inculpatul, aspect atestat de înscrisuri medicale”, instanța arată că este evident faptul că „aceasta nu a constituit un impediment în adoptarea de către Constantinescu a unei conduite de sustragere de la judecată.

Tribunalul București a confirmat, în 6 noiembrie, mandatul de arestare emis pe numele lui Nicușor Constantinescu, el fiind dus în arest.

Nicușor Constantinescu, care revenise în aceeași zi în țară, a fost dus de la Aeroportul Henri Coandă la Tribunalul București, unde un judecător de drepturi și libertăți a decis confirmarea mandatului de arestare emis pe numele acestuia în iulie.

Președintele suspendat al Consiliului Județean (CJ) Constanța a revenit în țară cu o cursă de la Istanbul, fiind preluat imediat de polițiști.

Nicușor Constantinescu a fost reținut, în 4 noiembrie, de autoritățile din Turcia, după ce Ministerul Justiției a transmis documentelor necesare pentru aducerea lui în țară, pentru a fi arestat preventiv în dosarele în care este judecat.

Președintele suspendat al Consiliului Județean Constanța ar fi stat în Turcia mai bine de o săptămână. Înainte de a ajunge în Turcia, Nicușor Constantinescu s-a aflat în SUA. Cererea de extrădare a lui Nicușor Constantinescu, formulată ca urmare a deciziei de arestare a acestuia, a fost însă respinsă de autoritățile din Statele Unite ale Americii, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Nicușor Constantinescu a trimis, la începutul lunii septembrie, un memoriu procurorului general al SUA, Eric Holder Jr., în care susținea că justiția română este controlată de DNA și cerea respingerea oricărei cereri de arestare ce va ajunge în SUA pe numele său, potrivit unui document obținut în exclusivitate de MEDIAFAX.

„Acest memoriu pe care vi-l transmit (cred că este primul pe care îl primiți din România) este menit a vă clarifica cu probe asupra faptului că în această cauză sistemul judiciar din România în ansamblul său este imperfect; jusitiția prin instituțiile sale nu garantează realizarea unui proces echitabil, transparent, independent și imparțial încălcându-se în mod real prezumția de nevinovăție a clientului meu”, a arătat avocatul Cătălin Dancu, în preambulul documentului citat.

Tribunalul București a dispus, în 23 iulie, arestarea lui Constantinescu, urmare a propunerii făcute de DNA după mediatizarea unor imagini în care acesta fumează la terasa unui restaurant din New York. Decizia a fost contestată la Curtea de Apel București.

Soluția a fost menținută în 7 august de Curtea de Apel București, care a arătat, în motivarea deciziei, că apărarea lui Constantinescu nu s-a bazat pe înscrisuri medicale credibile care să arate că „inculpatul se afla internat în stare gravă într-un spital din New York”, la momentul cererii Direcției Naționale Anticorupție.

În 29 august, tot Curtea de Apel București a admis o contestația în anulare a procurorilor anticorupție, stabilind astfel ca Tribunalul București să emită mandat european de arestare pe numele lui Nicușor Constantinescu și să-l dea pe acesta în urmărire internațională.

Pe numele lui Constantinescu a mai fost emis un mandat internațional de arestare, după ce acesta nu a revenit în țară în urma unei operații făcute în SUA. Măsura de arestare, dispusă de Tribunalul Capitalei, nu a fost însă menținută de Curtea de Apel București, motiv pentru care mandatul a fost anulat.

Nicușor Constantinescu arăta, într-un comunicat transmis recent, că a informat mai multe instituții, între care Ambasada SUA și Departamentul de Stat al SUA, despre „deciziile abuzive” luate împotriva sa.

Constantinescu a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție în trei dosare penale. Într-unul dintre acestea este acuzat că nu a asigurat finanțarea Centrului Militar Zonal Constanța, în altul că nu s-a supus controlului Curții de Conturi, iar în cel de-al treilea, pentru că a atribuit nelegal terenuri. Într-un alt dosar, șeful CJ Constanța este cercetat pentru luare de mită și nerespectarea regimului armelor și munițiilor, după ce în casa lui au fost găsite, la percheziții, 15 cartușe de calibrul nouă milimetri.

La termenul din 24 octombrie al dosarului în care președintele suspendat al CJ Constanța este acuzat de abuz în serviciu, pentru că nu s-a supus controlului Curții de Conturi, procurorul DNA prezent la ședința de judecată a cerut instanței să dispună punerea sub sechestru a tuturor bunurilor lui Nicușor Constantinescu, pentru a fi recuperat prejudiciul, dacă instanța va stabili definitiv că acesta este vinovat și îl va obliga să plătească daune. Constantinescu are diverse cote din șase terenuri intravilane, trei case de locuit, o casă de vacanță, o șalupă, cinci mașini, dar și aproape un milion de dolari într-un depozit bancar, potrivit ultimei declarații de avere.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Semnul de circulație pe care șoferii SUNT OBLIGAȚI să îl cunoască. Foarte puțini îl recunosc,...
Mare problemă pe litoralul românesc. Deschiderea sezonului, în pericol
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ce origine preistorică are cafeaua, una dintre cele mai consumate băuturi din lume?