Motivul uimitor pentru care bătaia administrată, în direct, de Nicolae Guță unei femei a rămas nesancționată de CNA

Motivul uimitor pentru care bătaia administrată, în direct, de Nicolae Guță unei femei a rămas nesancționată de CNA
Publicat: 29/09/2015, 17:44

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a analizat, în ședința de marți, 12 ediții ale emisiunii „Un show păcătos”, moderată de Dan Capatos și difuzată la Antena 1, în perioada aprilie – septembrie. În urma difuzării acestor emisiunii, CNA a primit 15 reclamații de la telespectatori.

Membrii CNA au constatat că în aceste emisiuni au fost prezentate, printre altele, problemele dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană, dar și informații despre relațiile cântărețului de manele Nicolae Guță. De asemenea, în aceste emisiuni a fost folosit un limbaj injurios, iar într-o ediție a apărut o femeie sumar îmbrăcată, care a dansat lasciv.

Între aceste emisiuni monitorizate de CNA s-a numărat și o ediție în care Nicolae Guță a lovit-o pe iubita lui însărcinată, Iulia.

Membrii CNA au discutat și cu reprezentantul televiziunii Antena 1, avocatul Daniel Ionașcu, a cărui pledoarie a pornit de la afirmația „Soarele audiovizualului românesc de la CNA răsare”.

De altfel, întrega pledoarie a acestuia a inclus aspecte, inclusiv paralele între faptele prezentate în emisiunea „Un show păcătos” și Sfânta Scriptură, respectiv „Cântarea cântărilor” din Biblie, care i-au iritat pe unii membri ai CNA.

În general, avocatul televiziunii Antena 1 a susținut că „elemente de erotic există și în Biblie”. „Dacă e posibil așa ceva acolo, nu e posibil la Dan Capatos după ora 23.00?”, i-a întrebat Daniel Ionașcu pe membrii CNA.

El a mai spus că CNA nu poate să amendeze Antena 1 pentru că în emisiunea „Un show păcătos” a apărut o femeie în chiloți, în condițiile în care imagini cu femei în sânii goi au apărut la alte televiziuni, în timpul emisiunilor de știri.

În cazul Bahmuțeanu-Prigoană și a copiilor acestora, avocatul Ionașcu a spus că membrii CNA nu pot să îi apere pe acești copii, în condițiile în care despre ei vorbesc tatăl și mama lor.

Daniel Ionașcu s-a referit și la bătaia dintre Nicolae Guță și iubita sa, care a avut loc în direct, în emisiunea „Un show păcătos”, despre care a relatat ulterior și tabloidul britanic Daily Mail.

El a mai spus că această „publicație de renume” a preluat informația referitoare la conflict, fără a critica modul în care și-a făcut treaba Antena 1 în acest caz. „Înseamnă că subiectul suscită interes și pentru un ziar londonez”, a spus avocatul. Totodată, Ionașcu a susținut că acest caz a fost privit ca o „țiganiadă modernă, nu a lui Budai Deleanu, ci a lui Capatos”.

„După ora 23.00 o astfel de emisiune este permisă de legea audiovizualului. (…) Noi aici nu discutăm moralitatea, moralitatea se discută de biserică, ci legalitatea”, a susținut, în final, Daniel Ionașcu.

Însă unii membri ai CNA, între care s-au numărat Valentin Jucan și Dorina Rusu, au fost deranjați de atitudinea avocatului Daniel Ionașcu și mai ales de comparațiile teologice ale acestuia, exprimate în general pe un ton ridicat.

„Biblie și Capatos, suntem în toate mințile? Este o emisiune care promovează prostituția, domnule. Persoane invitate acolo sunt într-un dosar penal de prostituție (…) Nu-mi spuneți că versete din Biblie sunt la fel cu emisiunea lui Capatos? Asta e o nesimțire fără limită”, a spus Valentin Jucan.

El a mai spus că nu va mai fi prezent la ședința Consiliului, în momentul discutării aspectelor care țin de televiziunile trustului media Intact, atât timp cât reprezentantul legal al acestui grup la CNA va fi avocatul Daniel Ionașcu.

Avocatul s-a arătat însă foarte jignit de atitudinea acestor membri, spunând în mai multe rânduri că are dreptul la opinie și la a își construi pledoaria așa cum dorește.

„De ce membrii Consiliului au ieșit când eu am dreptul la opinie?”, a spus avocatul, făcând referire la faptul că la un moment dat mai mulți membri ai CNA au părăsit sala de ședință a Consiliului, însă – spre deosebire de Jucan – aceștia au revenit la ședință.

„Au plecat din cauza atitudinii dumneavoastră, nu a opiniei dumneavoastră”, i-a spus Dorina Rusu, care a condus ședința de marți a CNA. Ea i-a mai spus avocatului că atitudinea acestuia „e păguboasă pentru post”.

„Nu aveți niciun drept să mă evaluați pe mine aici, are cine să mă evalueze. (…) Îmi puneți o pecete pe pledoaria mea”, i-a răspuns Daniel Ionașcu.

El a mai susținut că nu a venit la CNA ca să plece capul. „Se iubește în țara asta și aici la CNA servitutea”, a mai spus avocatul.

După ieșirea din sala de ședință a CNA a avocatului, membrii Consiliului au continuat să analizeze acest caz.

La propunerea lui Radu Călin Cristea, CNA a decis să amendeze cu 50.000 de lei televiziunea Antena 1, pentru nouă ediții ale emisiunii „Un show păcătos”, în care a fost încălcat articolul 40, alineatul 3 din Codul audiovizualului, potrivit căruia „Moderatorii, prezentatorii și realizatorii programelor au obligația să nu folosească și să nu permită invitaților să folosească un limbaj injurios sau să instige la violență”.

Decizia de sancțiune a fost luată cu unanimitatea voturilor membrilor CNA prezenți la ședință în momentul votului (Florin Gabrea, Lorand Turos, Viorel Buda, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Răsvan Popescu și Radu Călin Cristea).

CNA nu a inclus în sancțiune și bătaia în direct dintre Nicolae Guță și iubita lui.

Membrul CNA Radu Herjeu a constatat că în prezent Legea audiovizualului nu interzice bătaia, la TV, după ora 23.00. „Cei care au făcut legea nu s-au gândit că așa ceva o să se întâmple (…) Dar legea pedepsește foarte clar limbajul injurios, indiferent de oră”, a spus Radu Herjeu, precizând că și-aș dori sincer ca membrii CNA să solicite Comisiilor parlamentare de specialitate ca, într-un timp rezonabil, să se gândească la modificarea Legii audiovizualului. „Pentru că nu vom putea amenda bătaia, nu avem pe baza a ce”, a mai afirmat Herjeu.

La rândul său, Monica Gubernat a spus că începând de miercuri o să înceapă să lucreze la modificarea Codului audiovizual, astfel încât asemenea aspecte să nu mai poată scăpa nesancționate de CNA.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Se schimbă regulile în FOTBAL. Decizia finală a venit azi, 3 mai. România e obligată...
Vești foarte proaste de la ANM. Vremea se schimbă în rău
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice