Muncă pentru asistații social. Inițiator: Proverbul „nici pâine fără muncă, nici muncă fără pâine” devine „eMuncă, ePâine”. PROIECT

Muncă pentru asistații social. Inițiator: Proverbul „nici pâine fără muncă, nici muncă fără pâine devine „eMuncă, ePâine. PROIECT
Publicat: 10/04/2018, 16:22
Actualizat: 26/03/2019, 00:18

„Am depus la Camera Deputaților o propunere legislativă de reintegrare pe piața forței de muncă, cu ajutorul noilor tehnologii, a beneficiarilor de ajutor social. Există un proverb vechi, nici pâine fără muncă, nici muncă fără pâine. Varianta actualizată a acestui proverb e următoarea: eMuncă, ePâine. Inițiativa aduce ca noutate și obligarea primăriilor de a publica pe site-ul propriu o serie de documente privind munca asistaților social, astfel încât oferta de forță de muncă să se întâlnească cu cererea de pe piața locală de muncă”, a declarat Ionuț Simionca.

Mai exact, proiectul de lege inițiat de Ionuț Simionca vizează modificarea legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, potrivit căreia beneficiarii de ajutor social vor putea presta orele de muncă în folosul comunității și la societăți comerciale, nu doar la instituții și servicii publice de interes local, așa cum este în prezent.

„În esență, prin instituirea obligației asistaților sociali de a lucra și în beneficiul societăților comerciale, se creează premisele pentru creșterea stimei de sine a celor mai defavorizați membri ai comunității care trăiesc din ajutorul social, astfel încât aceștia să devină membri activi ai comunității, persoane care generează venituri. În același timp, se creează premisele pentru continuarea relației cu firmele respective în baza unor raporturi de muncă, în condițiile în care aceste persoane înțeleg că munca lor este necesară și că ar putea fi răsplătită la nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată. Mai mult, firmele sunt cointeresate să obțină o forță de muncă relativ ieftină, în condițiile unei piețe a muncii care este cuprinsă de o criză profundă. În plus, bugetul local obține o nouă sursă de finanțare”, a mai spus parlamentarul din Bistrița – Năsăud.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase