Nava scufundată în accidentul de pe Lacul Snagov, scoasă pentru expertiză

Nava scufundată în accidentul de pe Lacul Snagov, scoasă pentru expertiză
Publicat: 19/06/2015, 12:43

Ambarcațiunea aparținând localului Dolce Vita de pe malul Lacului Snagov a fost scoasă de scafandri, pe cheltuiala localului, și dusă la Poliția Transporturi.

Ca și în cazul celeilalte nave, expertiza va fi făcută la solicitarea procurorilor Parchetului Buftea, de către o firmă specializată, care va fi desemnată prin licitație publică sau selecție de oferte, în funcție de prețul cel mai bun.

Tânărul care conducea cealaltă barcă, Alexandru Popescu, și-a dus, miercuri, ambarcațiunea la sediul Poliției Transporturi București, cu mașina și peridocul personal, pentru a fi expertizată.

Ospătarul Ionuț Conea, care a condus barca scufundată, le-a spus polițiștilor că aceasta nu era luminată, că înaintea impactului a auzit muzică tare pe mijlocul lacului și că tânărul care a condus cealaltă barcă mirosea a alcool.

Potrivit unor surse din Poliție, Ionuț Conea a povestit în fața anchetatorilor că venise la restaurantul Dolce Vita cu numai câteva zile înainte de producerea accidentului și se afla în probe pentru postul de ospătar.

Conea susține că în seara incidentului un bărbat a adus la restaurant, de pe un alt ponton, patru persoane care voiau să mănânce la local, iar el s-a înțeles cu acesta ca ulterior să îi ducă înapoi cu barca restaurantului.

După ce clienții au terminat de mâncat, Ionuț Conea, fără a-l anunța pe patron, i-a îmbarcat pe cei patru, dar și pe Vasile Lunel, un bărbat care o mai ajuta la diverse activități pe mama proprietarului localului și care vroia să ajungă acasă.

Conea le-a mai declarat polițiștilor că a ales să ia barca mai mică, cu motor de cinci cai putere, deoarece pentru conducerea acesteia nu este necesar permis de conducere. Acesta a menționat că ambarcațiunea nu avea lumini, dar că Vasile Lunel purta pe cap o bentiță cu o lanternă.

Ospătarul mai spune că la un moment dat în mijlocul lacului a auzit muzică tare, iar la scurt timp a avut loc impactul cu cealaltă barcă.

Bărbatul își amintește că, ulterior, atât el cât și alte victime au fost scoși din apă de către alte persoane, moment în care l-a văzut pe Alexandru Popescu, tânărul care conducea cealaltă ambarcațiune, în timp ce vomita. În plus, Conea spune că acesta mirosea a alcool.

La rândul său, patronul restaurantului Dolce Vita, Gabriel Oprea, le-a spus anchetatorilor că la ora accidentului se afla la terasă, iar la un moment dat a auzit o bubuitură. El susține că după ce și-a dat seama ce s-a întâmplat a mers pe lac pentru a salva persoanele aflate în apă. Acesta s-a angajat în fața polițiștilor că va scoate barca din apă numai în prezența autorităților, pentru continuarea cercetărilor.

Alexandru Popescu le-a spus anchetatorilor că sâmbătă s-a plimbat cu șalupa pe lac, iar în jurul orei 17.00 a mers pe malul lacului Snagov, unde a mâncat și a băut „două, trei pahare de vin cu gheață și apă”. La ora 23.30, tânărul a ieșit din nou să se plimbe cu ambarcațiunea, având, din spusele lui, viteza de 20-25 de mile. El a adăugat că șalupa sa era semnalizată, iar luminile erau în funcțiune. Popescu a mai spus că la un moment dat a simțit „o zguduitură”, după care a întors șalupa și a văzut mai multe persoane în apă. Ulterior, el a ajutat o femeie și un bărbat să urce în ambarcațiunea sa, iar altcineva a tras pe barca cealaltă o altă persoană.

Conform spuselor sale, el a ajuns la mal și a „luat de pe niște mese pahare cu diverse lichide”, pe care le-a băut, fără a ști, însă, ce conțineau, după care i s-a făcut rău și a vărsat. Tânărul le-a mai spus oamenilor legii că nu înțelege de ce cealaltă ambarcațiune nu avea luminile în funcțiune.

Potrivit unor surse din Poliție, Alexandru Popescu avea o îmbibație de 0,85 g/l de alcool pur în sânge. Imediat după producerea accidentului, el a refuzat să fie testat cu alcooltestul.

Conform legii 191/2003, actualizată în anul 2012, „conducerea unei nave sau exercitarea atribuțiilor de serviciu de către o persoană care are în sânge o îmbibație alcoolică mai mare de 0,80 g/l alcool pur în sânge sau se află sub influența unor substanțe psihoactive constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la șase luni la trei ani sau cu amendă”.

Drept urmare, pe numele lui Popescu a fost deschis un dosar penal pentru consum de alcool, ucidere din culpă și vătămare corporală gravă, încadrarea faptei urmând, însă, să fie stabilită exact după ce medicii legiști se vor pronunța cu privire la numărul de zile de îngrijiri medicale de care vor avea nevoie victimele accidentului.

Accidentul s-a produs sâmbătă noapte pe Lacul Snagov și au fost implicate o ambarcațiune Spat, a restaurantului și hotelului Dolce Vita aflat pe malul lacului, în aceasta aflându-se șase persoane, și una Commander, în care se aflau cinci persoane, codusă de Alexandru Popescu.

În urma impactului, ambarcațiunea localului, condusă de Ionuț Conea, s-a scufundat. Conea a fost testat cu etilotestul, rezultatul fiind zero, în timp ce Popescu a refuzat testarea, fiind dus la Spitalul Elias pentru analize.

În urma accidentului, un bărbat și-a pierdut viața, trupul său neînsuflețit fiind găsit duminică, în jurul orei 11.30, pe fundul lacului, de scafandrii Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) București – Ilfov.

De asemenea, o femeie de 30 de ani a fost internată în comă la Spitalul Floreasca, alături de un bărbat cu traumatism cranio-cerebral minor.

În același timp, la Spitalul Elias au fost internați o femeie și un bărbat cu traumatisme cranio-cerebrale minore și fracturi deschise la picioare.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului