„Ne mor copiii pe capete și nu ne spun de la ce”. Părinții cer explicații, ministrul Sănătății are o „frustrare”. Ce arată ultimele analize în cazul bebelușilor din Argeș

Publicat: 18/02/2016, 08:59
Actualizat: 06/07/2016, 07:48

„Nu se poate, ne mor copiii pe capete. Nu ne spun de la ce e”. Sunt cuvintele unei mame care miercuri a ieșit în stradă la Pitești, alături de peste 100 de persoane nemulțumite de cum au gestionat autoritățile criza bebelușilor infectați din Argeș.

Chiar dacă cer explicații, autoritățile ridică din umeri. „E o chestiune absolut inexplicabilă și sunt foarte frustrat că nu avem rezultatele la această anchetă, dar nu pot să oblig pe nimeni să dea alte rezultate decât realitatea”, a transmis ministrul Sănătății, Achimaș Cadariu, chemat la audieri în Parlament. În urmă cu o zi a anunțat că s-a cerut sprijin internațional pentru a dezlega misterul îmbolnăvirii bebelușilor.

„Până acum nu se știe agentul microbiologic care a cauzat sindromul hemolitic uremic”

Până vor veni însă specialiștii străini, de la Societatea Română de Microbiologie, doctorul Alexandru Rafila aface un anunț care contrazice teoriile de până acum: „nu se știe agentul microbiologic care a cauzat sindromul hemolitic uremic”.

„Au fost doar trei probe pozitive de E. enteropatogen, o variantă de E. Coli care produce frecvent îmbolnăviri la copii, boli diareice comune, necomplicate, specia respectivă neavând o patogenitate deosebită. La niciunul dintre copii nu s-a descoperi E. Coli Enterohemoragică, producătoare de toxină. Aceste probe pozitive au fost trimise la Cantacuzino pentru caracterizare moleculară și identificare antigenică. În ciuda tehnicilor avansate folosite de colegii care au căutat tot ce e posibil tehnic pentru identificare, toate testele au fost negative, deci nici diagnosticul inițial pus la Marie Curie nu a fost confirmat”, a explicat medicul.

În ceea ce privește posibilitatea ca „de vină să fie vaccinurile”, Rafila a spus că din cei 12 copii numai doi au fost vaccinați (unul cu vaccin hexavalent și altul cu vaccin de prevenire a rubeolei). „Nu e nicio legătură între administrarea vaccinurilor și apariția acestui sindrom hemolitic uremic”, a spus Rafila.

La rândul său, medicul Mihaela Bălgrădean, șefa secției de Nefrologie de la Spitalul „Marie Curie”, a spus că din 2002, 60 de copii au fost tratați până acum la „Marie Curie”, dintre care au murit cinci, fiind vorba de o mortalitate de 2,8%.

Doctorul Rafila a mai declarat că „boala diareică acută este o afecțiune care se poate diagnostica cu succes dacă testele sunt făcute cât mai curând posibil, înainte de administrarea antibioticelor”.

„Boala diareică acută este una din afecțiunile infecțioase care se pot diagnostica cu succes din punct de vedere microbiologic, dacă produsul patologic e recoltat de la copil cât mai curând și, de preferință, înainte de administrarea de antibiotice. Problema a fost, că a fost ridicat prea târziu, probele de la Pitești au fost negative, însă majoritatea copiilor primiseră antibiotic recomandat de spital sau de medicul de familie”, a explicat președintele Societății Române de Microbiologie.

Alți 11 copii au fost internați în 24 de ore

Direcția de Sănătate Publică Argeș a anunțat miercuri că în spitalele din județ sunt internați 42 de copii, 11 dintre ei în doar 24 de ore. Toți prezintă infecții digestive. Alți doi bebeluși, în cazul cărora s-a confirmat infecția cu rotavirus au fost transferați la București.

Probele de lapte recoltate din locuințele copiilor din Ștefănești și Pitești corespund standardelor în vigoare, iar cele de sterilitate recoltate de la Spitalul de Pediatrie Pitești sunt sterile, potrivit sursei citate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Un nou tip de concediu medical. Românii vor primi bani ca să participe la studii...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O nouă fotografie fabuloasă cu Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din inima Căii Lactee