Nelu Tătaru anunță o posibilă creștere a prețului pentru medicamentul Euthyrox. Explicațiile ministrului

Publicat: 23/09/2020, 07:49
Actualizat: 06/04/2021, 15:48

Prețul medicamentului vital pentru pacienţii cu afecţiuni tiroidiene, Euthyrox, ar putea crește în România, spune ministrul Sănătății, precizând că distribuitorii preferă să meargă în alte țări, unde medicamentul costă mai mult.

Nelu Tătaru susține că există suficientă cantitate de Euthyrox, însă distribuitorii acestui medicament preferă să meargă în țările în care se plătește mai mult.

„Din informaţiile noastre, pe care le avem în acest moment, sunt cantităţile necesare. Noi rămâne să verificăm în farmacii, dar rămâne să verificăm şi distribuitorii. În condiţiile în care unii optează pentru politică de preţ, creşterea preţurilor, în condiţiile în care la noi plătesc 7 lei şi în alte ţări plătesc 12 euro, acei distribuitori preferă să meargă în partea cealaltă. Mai este şi partea în care, să spunem, de grijă sau de temere, mai luăm şi mai facem şi câte un depozit acasă”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

Ministrul Sănătății a precizat că săptămâna trecută a fost aprobată o autorizaţie de import paralel, dată de Comisia de Endocrinologie. Tătaru a precizat că potrivit informațiilor venite din partea companiei farmaceutice Merck, nu există un deficit de producție, problema fiind la distribuitori.

Politica de preţ este cea care face… Noi avem în acest moment autorizaţia de import paralel, în care să mărim cantităţile, dar gândim şi la o creştere a preţului

„Noi sperăm să putem avea şi cantitatea care ne trebuie. Din ce ne-a dat Merck (compania farmaceutică – n.r.) şi din ce ne-a dat informaţii şi Comisia de Endocrinologie, ne arată că doar în luna aprilie a fost un deficit de producţie cu 20% mai puţin, restul apare ca intrând în România cam aceeaşi cantitate, dar nu se regăseşte în farmacii”, a spus ministrul.

Firma care produce medicamentul nu-l livrează direct în farmacii, ci prin distribuitori, a explicat ministrul întrebat fiind de ce nu se regăseşte suficientă cantitate de  Euthyrox, dacă a fost importată.

„Politica de preţ este cea care face… Noi avem în acest moment autorizaţia de import paralel, în care să mărim cantităţile, dar gândim şi la o creştere a preţului, fiindcă, din discuţiile cu asociaţiile de pacienţi, vor chiar şi la un preţ mai ridicat, dar numai să-l găsească”, a mai spus Nelu Tătaru.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase