Neregulile întâlnite la casele de pensii din România: „Sistemul a nenorocit multă lume”. Ministrul Muncii: „Avem o problemă cu asumarea responsabilității”

Neregulile întâlnite la casele de pensii din România: „Sistemul a nenorocit multă lume. Ministrul Muncii: „Avem o problemă cu asumarea responsabilității
Publicat: 11/11/2019, 15:04

Săptămâna trecută, ministrul Muncii a mers într-un control neașteptat la Casa de Pensii a sectorului 6 din București, unde s-a declarat uimită de mulțimea neregulilor regăsită. Liberala Violeta Alexandru a declarat că una dintre cele mai grave nereguli este faptul că Oamenii sunt nevoiți să aștepte până la o jumătate de an decizia de pensionare. Ministrul Muncii pune acastă probloemă pe seama lipsei de asumare a responsabilității din sistemul românesc.

„Sistemul public din România are o problemă cu asumarea responsabilității (…) „Intervin nenumărate entități și structuri, unul verifică datele, unde îl verifică pe cel care introduce datele, unul îl verifică pe cel care verifică, următorii sunt structurați că o comisie care verifică pe cel care introduce datele verificate, toate aceste lucruri în lanț nu arată decât că sistemul public din România are o problemă cu asumarea responsabilității. Sunt oameni cărora li se spune un termen nerespectat ulterior și care nu dispun de resurse pentru a-și putea asigura cheltuieli zilnice de trai, plata utilităților”, a transmis la ieșirea din clădire Ministrul Muncii.

Pe lângă întârzieri, sistemul de pensii se confruntă și cu erori d ecalcul. O femeie care a primit decizia de pensionare în iunie are o vechime de muncă de 36 de ani, dar, spune ea, în acte îi apar doar 28.

„Doamna directoare a zis că sistemul este de vină. Prima fișă de calcul a fost greșită, a două a zis că să nu mă aștept la prea mult. Am insistat să mai cer a treia fișă de calcul, adeverință mi s-a zis să aduc, am adus, pentru sporuri, ture de noapte, am făcut pârtie aici.Mi s-a spus că ăsta este sistemul, că a nenorocit multă lume. Adică în timpul cât munceam eu și altă lume că mine”., a declarat femeiea pentru ProTv.

Totuși, fostul ministru al Muncii Marius Budai susține că nu a sesizat foarte multe întârzieri ale plăților sau ale deciziilor de pansionare:

„Cu siguranță că pot apărea și astfel de cazuri, cu siguranță că în tot ce se întreprinde într-un minister, într-o serviciu public, din mai multe motive: unul ar fi că o persoană realizează stagiul de cotizare într-o țară UE, acel schimb de documente poate dura. Sau lipsa de un document la dosar și se solicită o clarificare sau poate fi chiar o problemă în prelucrarea dosarului, dar nu sunt cazuri multiple. Chestiuni care ar trebui discutate și rezolvate în interiorul ministerului, nu la televizor”, a declarat Marius Budai.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Kevin Spacey a cedat și a izbucnit în lacrimi la TV, când a fost...
Mesajul ilar scris de o angajată pe caserola din frigiderul de la muncă: „Nu-mi mâncați...
FOTO. S-a văzut prea mult prin costumul de baie al Cristinei ICH, „nora” lui Pițurcă
Ultimele imagini cu Anca Molnar în viață! Filmare cutremurătoare de la spital, la scurt timp...
Răsturnare de situație! Ce se întâmplă cu voturile de la sectorul 1
Un bucureștean a fost OBLIGAT să plătească bacșiș, într-un local din Centrul Vechi. I-a venit...
E total schimbat după ce a învins cancerul! A slăbit ENORM și abia dacă îl...
Un britanic a rămas fără 30.000 de euro într-o singură noapte în Centrul Vechi. Cum...
„A crăpat inima în el” Cine e Mircea Tat, consilierul mort după alegeri
Un cunoscut manelist a urcat pe scenă alături de trupa Coldplay. Momentul artistic a fost...
Uite îngheţata, nu mai e îngheţata! Vedetele din România în imagini interzise cardiacilor
Nemții au pus mâna pe noul DUSTER 2024 și l-au tunat. Modificările sunt notabile -...
Diana Şoşoacă a mers după "victoria" de la Europarlamentare la ambasada Rusiei. La eveniment a...
A fost găsită BRUMĂ pe MARTE! Cercetătorii credeau că e IMPOSIBIL!
Ordin obligatoriu peste tot în Europa. Se aplică începând cu 4 iulie
Un nou drum expres. Cea mai bună veste pentru șoferi
Imagini tulburătoare de la priveghiul make-up artistului Anca Molnar. Gestul neobișnuit făcut la căpătâiul regretatei...
Știrea momentului! Prezentator celebru, găsit mort în Grecia! Ultimele clipe din viață, surprinse de camerele...
Roberta, discuție cu Bogdan despre Antoni și Rebecca. De ce nu crede în relația lor....
Cum a petrecut Loredana Groza de ziua ei de naștere? Artista a făcut senzație: ”Mă...
BANCUL ZILEI. Pe vremea lui Ceausescu, Bulă intră în măcelărie: - Aveţi mânzat?
Cercetătorii au descoperit o autostradă a insectelor în Pirinei. O adevărată minune a naturii
×