• Publicat:
Știri

Niciun medic al Maternității „Elena Doamna” din Iași NU va fi sancționat în cazul bebelușului mort. Ce va face tatăl

Niciun medic al Maternității „Elena Doamna” din Iași NU va fi sancționat în cazul bebelușului mort. Ce va face tatăl
Scandal la Iași după ce niciun medic al Maternității "Elena Doamna" nu va fi sancționat în cazul bebelușului mort. Ce va face tatăl

Reprezentanții acestei comisii s-au întrunit după plângerea depusă la Direcția de Sănătate Publică Iași de către părinții copilului nou-născut și au deliberat până vineri, când au decis că nu se impune sancționarea niciunui cadru medical de la maternitatea ieșeană „Elena Doamna”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„În conformitate cu raportul de expertiză întocmit de către expertul medical desemnat, domnul acad. prof. univ. dr. Florin Stamatian, medic primar obstetrică-ginecologie, medic expert nominalizat prin ordinul Ministerului Sănătății și în urma analizării întregului material probator administrat în cauză de către Comisia de monitorizare și competență profesională a cazurilor de malpraxis, se constată inexistența unei situații de malpraxis pentru personalul medical sau a furnizorilor de servicii medicale, implicați în acordare de asistență medicală pentru pacienta Ciobanu Ioana”, arată reprezentanții DSP într-un comunicat remis presei.

Tatăl copilului susține că a înaintat o acțiune în instanță împotriva doctoriței care a monitorizat sarcina soției sale și că nu se aștepta la o decizie în cazul comisiei de malpraxis.

„Mă așteptam la un răspuns din partea lor, cu adevăr, în sensul că Ministerul Sănătății spune că sunt nereguli, dânsii, care sunt în subordinea ministerului, spun că nu sunt neregului. Nu este caz de malpraxis atâta timp cât medicii nu erau in spital. Dar ei nu trebuiau să fie? Noi nu ne-am dus la hotel în acea seară, cum spuneau unii, noi ne-am dus la spital. Mai departe o să mergem în instanță, o să cerem o contra expertiză să vedem ce mai spun și alții”, a declarat, vineri, pentru corespondentul MEDIAFAX Constantin Ciobanu, tatăl copilului.

Cadrele medicale care au fost de gardă în noaptea respectivă au fost sancționate după ancheta internă a spitalului cu diminuarea salarială cu 10% timp de trei luni, în timp ce managerul spitalului, dr. Emil Anton, și directorul medical dr. Răzvan Socolov au fost demiși din funcție.

Dr. Răzvan Socolov a contestat această decizie în instanță.

Ca director medical a fost numit dr. Florentin Dumitrache, care va asigura interimatul până la organizarea unui concurs, dar nu mai mult de șase luni, în timp ce de peste două luni Maternitatea nu are încă ocupat postul de manager.

Bebelușul a fost declarat mort la naștere în noaptea de 8 spre 9 septembrie, iar tatăl acestuia declara că înainte cu câteva ore ca soția sa să nască în spital nu se afla niciun medic și că a sunat chiar la 112 pentru a cere ajutor.

De asemenea, bărbatul mai spunea că în noaptea dinaintea decesului copilului soția sa a fost supravegheată doar de către o infirmieră, care s-a purtat urât cu el atunci când i-a cerut ajutorul, și că medicii ar fi ajuns la spital după ora 03.00 noaptea, după ce timp de câteva ore femeia a fost lăsată singură.

Pe de altă parte, conducerea Maternității „Elena Doamna” susținea că soția bărbatului ar fi fost consultată de către medici de patru ori în noaptea respectivă, iar „monitorizarea a arătat evoluție bună a mamei și a fătului și nedeclanșarea nașterii”.

În urma necropsiei, legiștii au stabilit că bebelușul murise cu peste 24 de ore înainte de naștere, în uterul mamei, deși medicii susțineau că femeia fusese monitorizată permanent, iar copilul avea o evoluție bună.

Inchide