Nicolăescu, despre criza citostaticelor: Am decis contractarea unui împrumut de 800.000 de euro pentru medicamentele oncologice

Nicolăescu, despre criza citostaticelor: Am decis contractarea unui împrumut de 800.000 de euro pentru medicamentele oncologice
Publicat: 30/01/2013, 18:17
Actualizat: 08/07/2016, 17:32

Guvernul a autorizat compania Unifarm, aflată în subordinea Ministerului Sănătății, să contracteze de la Trezorerie un împrumut în valoare echivalentă cu 800.000 euro, pentru medicamente oncologice, decizia fiind luată în ședința de miercuri prin ordonanță de urgență.

Unifarm se ocupă cu importul și comercializarea de medicamente pentru situații speciale.

Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătății, a explicat că furnizorii de medicamente doresc ca plata pentru astfel de medicamente, contractate în cantități mici, să fie efectuată odată cu încheierea contractului, astfel că Unifarm trebuie să dispună de fonduri pentru a putea plăti în avans. Împrumutul va putea fi contractat în următoarele zile.

„Este definitivată o listă cu importuri imediate, absolut necesare, și, dacă toate lucrurile vor merge cum trebuie, compania în circa o lună de zile poate să aducă în țară acele medicamente deficitare”, a spusNicolăescu.

Pe listă sunt incluse 18 medicamente solicitate de spitalele care asigură derularea programului de oncologie, în cazul cărora cererile de ofertă, pentru cantități mici, pot fi obținute și în câteva zile.

Prin această operațiune, ministerul intenționează să asigure stocuri de medicamente pentru o perioadă de trei luni, aprovizionarea urmând să fie reluată periodic, din timp.

În acest scop, tot în ședința de miercuri, Guvernul a autorizat Ministerul Sănătății, prin ordonanță de urgență, să majoreze capitalul social atât la Unifarm, cât și la Antibiotice Iași, pentru a le asigura acestora o finanțare superioară.

Nivelul de majorare a capitalului social urmează să fie convenit cu cele două companii, suma cumulată fiind estimată de ministru la două milioane euro.

Ministrul de resort a precizat în același timp că, din informațiile sale, din totalul celor 18 medicamente deficitare pentru oncologie, 14 produse sunt deja în țară, iar unele se află chiar în depozitul Unifarm și pot fi livrate, iar restul de 4 medicamente, care vor fi livrate mai târziu, ar putea fi substituite temporar cu alte tipuri de medicamente aflate în depozit.

„Deseori, însă, un medic nu este de acord cu alt medic, pentru că el crede că un tratament numai așa este bun, drept pentru care luăm decizia ca toți medicii să respecte hotărârea pe care o va lua comisia națională de specialitate, iar acea hotărâre să fie obligatorie pentru toată lumea, ca să scăpăm de asemenea mici orgolii între categorii medicale. Până la urmă, pacientul trebuie să fie în centrul atenției și nu o posiblitate de tratament sau alta”, a spusNicolăescu.

Întrebat de jurnaliști care este motivul pentru care medicamentele nu au ajuns până acum la spitale, dacă 14 medicamente au existat și există deja la Unifarm, ministrul a indicat lipsa de comunicare și de responsabilitate.

„Aceste programe naționale sunt derulate astăzi după ureche, ele nu sunt manageriate. De aceea, cum am mai spus, am propus să facem o Agenție Națională de Programe, în care pe fiecare program în parte să existe un manager, un responsabil. Până atunci, sigur că vom întări controalele”, a afirmatNicolăescu.

Ministrul Sănătății, EugenNicolăescu, a anunțat că, miercuri, va prezenta Guvernului o ordonanță de urgență pentru alocarea unui împrumut din Trezorerie în valoare de 800.000 de euro pentru Unifarm și o altă ordonanță de suplimentare a capitalului social cu aceeași sumă, pentru medicamente oncologice.

Comisia de specialitate a Ministerului Sănătății a anunțat, săptămâna trecută, că a indentificat între 18 și 24 de medicamente oncologice la care sunt discontinuități în aprovizionare, dintre care 13 sunt în stocul Unifarm, alte trei vor intra, patru nu pot fi achiziționate din cauza prețului, pentru restul fiind negocieri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
ADIO, maestre! A murit marele cântăreț al ţării: A luminat inimi și minți
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
De ce Gică Popescu a refuzat să îi cumpere fiicei sale, Maria, o mașina scumpă:...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte