Nicolăescu: Retragerea proiectelor taxa clawback și calculul prețului medicamentelor, nejustificată

Nicolăescu: Retragerea proiectelor taxa clawback și calculul prețului medicamentelor, nejustificată
Publicat: 28/02/2014, 12:50
Actualizat: 18/05/2015, 19:44

Retragerea din dezbatere publică a proiectelor privind taxa clawback și modul de calcul al prețului medicamentelor este neîntemeiată și va menținea nemulțumirea în rândul populației și al industriei farmaceutice, reducând totodată accesul la generice, a spus vineri fostul ministru Eugen Nicolăescu.

„Am luat act cu surprindere și îngrijorare de decizia ministrului interimar al Sănătății de a retrage din dezbatere publică proiectele privind taxa clawback și modul de calcul al prețului medicamentelor, pe care o consider neîntemeiată. Retragerea acestor proiecte echivalează cu păstrarea actualei stări de fapt din domeniul politicii medicamentului, care este nemulțumitoare atât pentru pacienți, cât și pentru industria farmaceutică, cu menținerea unei taxe clawback la un nivel ridicat și nediferențiat și reprezintă un pas înapoi de la obiectivul major al creșterii accesului pacienților la medicamente generice cât și originale mai ieftine, dar în același timp introducerea unui sistem predictibil și mai echitabil pentru industria farmaceutică în ceea ce privește prețul medicamentelor cât și taxa clawback”, arată fostul ministru al Sănătății, Eugen Nicolăescu, într-un comunicat de presă.

Potrivit lui Nicolăescu, cele două proiecte se aflau în perioada de transparență decizională, prin urmare orice obiecții și orice propuneri de modificare puteau fi discutate, pentru a îmbunătăți textul actului normativ.

Nicolăescu susține că reacția Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) în acest caz este nejustificată și neprincipială, având în vedere numeroasele discuții pe care le-au avut cele două părți.

„Reacția APMGR, o consider nejustificată și neprincipială, având în vedere numeroasele discuții pe care le-am purtat cu reprezentanții săi, precum și faptul că prevederile referitoare la o altă metodologie de preț pentru generice și taxa clawback diferențiată ajustată la consumul fiecărui tip de medicament cuprinse în respectivele proiecte fuseseră convenite anterior cu reprezentanții săi, precum și faptul că prevederile referitoare la o altă metodologie de preț pentru generice și taxa clawback diferențiată ajustată la consumul fiecărui tip de medicament cuprinse în respectivele proiecte fuseseră convenite anterior”, a precizat fostul ministru al Sănătății.

Nicolăescu a adăugat că în 2013 a avut negocieri cu toți producătorii din industria de medicamente, tocmai pentru a găsi o formulă acceptabilă, echitabilă și care să conducă la reducerea prețurilor medicamentelor pentru pacienți.

„De asemenea, în urma eforturilor depuse de fosta echipă a Ministerului Sănătății, organismele financiare internaționale au fost convinse să accepte o formulă de clawback diferențiat, și mai ales o altă metodologie de preț, fără de care noua listă de medicamente nu va putea intra in vigoare și la care acum, prin retragerea proiectelor, se renunță.Vreau să cred că acest gest este rezultatul unei neînțelegeri, că va rămâne unul singular și că nu reprezintă începutul blocării proiectelor de reformă”, a mai spus Nicolăescu.

Proiectele privind taxa clawback și modul de calcul al prețului medicamentelor, supuse miercuri dezbaterii publice, au fost retrase joi, de ministrul interimar al Sănătății, Nicolae Bănicioiu, la câteva ore de la instalare, decizia fiind salutată de Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România.

Președintele Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), Dragoș Damian, a spus că propunerile Ministerului Sănătății privind taxa clawback și modul de calcul al prețului medicamentelor, în forma prezentată miercuri, pe site-ul instituției, ar fi avut efecte catastrofale asupra pacienților și economiei.

„Proiectele de acte normative făcute publice de fosta conducere a Ministerului Sănătății puteau duce la dispariția medicamentelor cu preț accesibil și ceea ce ar avea efecte catastrofale asupra producătorilor de medicamente generice, singurii investitori din industra farmaceutică cu capacități de producție în România. Totodată, reglementările propuse de fosta conducere a Ministerului Sănătății privind taxa clawback și modul de calcul al prețului medicamentelor ignoră angajamentele luate de Guvern atât prin programul de guvernare, cât și prin protocolul semnat de Ministerul Sănătății, în numele Guvernului, cu Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România”, a precizat Damian, într-un comunicat de presă.

Producătorii de medicamente generice au cerut revizuirea imediată a taxei clawback prin introducerea calculului diferențiat pentru medicamentele generice.

„Promisiunile fostei conduceri a Ministerului Sănătății s-au dovedit doar vorbe-n vânt și sperăm că premierul Ponta va lua măsurile necesare pentru a rezolva aceste probleme odată cu stabilirea noii echipe guvernamentale”, a mai spus Dragoș Damian.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Alphabet, compania care deține Google, depășește o capitalizare de 2.000 de miliarde de dolari