Nicușor Dan a anunțat când va depune jurământul și care sunt primele trei măsuri pe care le va lua ca Primar General / „Există o datorie de vreo 4 miliarde de lei, la PMB”

Nicușor Dan a anunțat când va depune jurământul și care sunt primele trei măsuri pe care le va lua ca Primar General / „Există o datorie de vreo 4 miliarde de lei, la PMB”
Nicușor Dan preia mandatul la conducerea Primăriei Municipiului București / Galerie foto: Alexandra Pandrea
Publicat: 28/10/2020, 03:26
Actualizat: 28/10/2020, 03:31

Nicușor Dan, primarul ales al Capitalei, a anunțat marți seară, la Digi 24, când va depune jurământul, alături de consilierii generali, și care sunt primele trei măsuri pe care le va lua ca Primar General: criza sanitară, problema căldurii și criza financiară a instituției.

„Am fost validat de două instanțe, s-a terminat cu cele 52 de contestații. Joi, la amiază, o să depunem jurământul – primari și consilieri generali”, a precizat Nicușor Dan.

El a mai spus că îi pare rău că a pierdut aceste săptămâni, în care nu și-a putut preluat mandatul, pentru că ar fi încercat să rezolve o parte dintre problemele cu care se confruntă Bucureștiul.

„Întârzierea mandatului vine din acele apeluri pe care oameni din PSD le-au făcut. (…) Suntem la o lună de la alegeri, în acest interval am avut un primar, Gabriela Firea. Ce a făcut în această lună de mandat? N-am văzut nicio poziție publică, nici pe criza sanitară, nici pe Termoenergetica. Am avut un primar absent”, a completat el.

Nicușor Dan a mai spus că are doar „informații parțiale” despre ce s-a întâmplat în acest interval în Primăria Capitalei.

„Am informații că în companiile municipale s-au semnat contracte colective de muncă, ca să fie mai greu ca oamenii ăia să fie dați afară, am informații că s-au făcut angajări pe posturi, pentru că oamenii ăia erau unii dintre apropiați care nu aveau definitivat contractul de muncă. O să le vedem când suntem acolo, în premieră presa o să aibă acces total. Există voința politică pentru ca aceste companii municipale să fie desființate, voință politică exprimată de noua majoritate PNL-USR-PLUS”, a afirmat Primarul General.

„Datorii de vreo 4 miliarde de lei, la PMB”

Nicușor Dan a spus că cea mai grea problemă este „criza financiară” de la Primăria Municipiului București (PMB).

„Există facturi întregi și drepturi care n-au fost plătite. La o estimare grosieră există o datorie curentă de vreo 4 miliarde de lei, care înseamnă practic un buget local”.

Despre poluarea din Capitală și din Ilfov

Noul primar al Capitalei a spus că nu există o stație corectă de monitorizare, pentru depistarea mai rapidă a poluatorilor și, în plus, PMB are un laborator mobil pentru care plătește anual mentenanță, dar pe care nu l-a folosit niciodată „din incompetență”.

„Nu cred că au acut vreun interes, pentru că în general poluatorii pe care i-a descoperit Garda Națională de Mediu nu sunt cine știe ce sfere de influență, sunt oameni care recuperează deșeuri, le ard. O altă parte a problemei sunt miile de locuri din București și Ilfov în care de depozitează ilegal gunoi. Asta este o problemă uriașă, pe care polițiile locale trebuie să le rezolve”, a anunțat Nicușor Dan.

El a adăugat că pe platforma lansată pentru fi expuse diverse probleme din Capitală, bucurestiumilit.ro, au fost semnalate numai în București peste 2.000 de locuri în care „de ani de zile se aruncă gunoi”.

„Primele trei urgențe” pe care Nicușor Dan își propune să le rezolve

Noul primar a vorbit și despre concedierile anunțate de Ilie Bolojan la Consiliul Județean (CJ) Bihor.

„O să facem evaluarea asta, fără discuție. Din fericire pentru domnul Bolojan, domnia sa a preluat un consiliu județean care nu era într-o situație financiară de aproape faliment în care ne găsim noi acum”.

„O să facem asta, numai că primele trei urgențe pe care îmi propun să le rezolvăm sunt: criza sanitară – unde n-a existat o colaborare între primărie, minister, DSP și celelalte instituții, asta trebuie inventată în momentul ăsta; termia – noi nu avem rezolvată și urmează iarna; și criza financiară – chiar azi au fost mai multe știri legate de anunțul Direcției de Asistență Socială din primărie, care a spus că nu are bani pentru a plăti indemnizația pentru persoanele adulte cu dizabilități. Pentru municipiul București astea sunt primele trei lucruri pe care urmează să le facem”, a mai afirmat Nicușor Dan.

VIDEO: Digi 24

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesor ieșit din comă a fost în anul 3906 și știe...
Cât costă o manichiură și un tuns simplu înainte de Paște! Prețurile au explodat, în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Marele ACTOR al țării a MURIT! Durere infinită: Actor extraordinar și un om și mai...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
EXCLUSIV! Matteo, dezvăluiri inedite din postura de tată: "Fericirea este pe măsură". La ce provocări...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Sonda Voyager 1 comunică în sfârșit cu Pământul după luni bune de mesaje fără sens