Nicușor Dan: Judecătorii au suspendat lucrările din jurul „Grădinilor Versailles ale Bucureștiului”

Nicușor Dan: Judecătorii au suspendat lucrările din jurul „Grădinilor Versailles ale Bucureștiului
Publicat: 03/01/2020, 15:04

Pe terenul din Șoseaua Kiseleff 45 există două clădiri construite în anii 1920-1930 și există o grădină, copie în miniatură a Grădinilor Versailles. Terenul face parte din zona construită protejată 72 Parcelarea Averescu. Regulamentul de urbanism al zonei prevede funcțiunea de spațiu verde amenajat pentru grădină. Importanța grădinii este subliniată de studiul istoric realizat pentru clădiri și grădină.

„Pe acest teren, pe spațiul verde care e prevăzut explicit în Regulamentul de Urbanism al zonei protejate, s-a emis în 2017 o autorizație de construcire care prevedea ridicarea a trei blocuri. Unul dintre ele există ca structură. Autorizația a fost atacată de Salvați Bucureștiul și de Eco Civica, iar în 30 decembrie 2019, Tribunalul București a dispus suspendarea executării autorizației. Sentința nu este definitivă, dar fiind o măsură urgentă, este executorie. Șantierul trebuie să înceteze”, a spus Nicușor Dan, într-o conferință de presă organizată vineri.

Conform unui comunicat transmis de Nicușor Dan, printr-o autorizație de construire emisă în 17 noiembrie 2017, primarul Municipiului București a autorizat construirea unui ansamblu de blocuri parter plus patru etaje în grădină. În urma emiterii autorizației de construire, grădina a fost defrișată.

Autorizația a fost contestată de Asociația Salvați Bucureștiul și de Fundația Eco Civica în dosarul 35354/3/2019. Prin sentința pronunțată în 30 decembrie 2019, Tribunalul București a suspendat executarea autorizației.

„Sentința poate fi atacată cu recurs, dar este executorie: beneficiarii autorizației trebuie să oprească lucrările. Principalele motive de nelegalitate ale autorizației: se bazează pe un Plan Urbanistic de Detaliu nelegal; se bazează pe o decizie a Agenției pentru Protecția Mediului nelegală; prevede construirea într-un spațiu verde; prevede comasarea nelegală a două parcele; din documentație lipsesc acte sau sunt acte expirate: certificatul de urbanism, avizul de circulație, avizul Primarului Sectorului 1″, menționează sursa citată.

Anterior autorizației au fost emise alte două acte nelegale pentru proiectul imobiliar, ambele anulate în litigii ale Asociației Salvați Bucureștiul.

„În 04 septembrie 2014 Consiliul General al Municipiului București a votat un Plan Urbanistic de Detaliu. Acesta a fost anulat definitiv prin Decizia civilă 3639/2018 pronunțată de Curtea de Apel București în dosarul 879/3/2015*. În 05 decembrie 2014 Agenția pentru Protecția Mediului a emis decizia etapei de încadrare, care afirmă că proiectul are un impact nesemnificativ asupra mediului. Aceasta a fost anulată în primă instanță de Tribunalul București prin Sentința civilă 4906/2019 pronunțată în dosarul 27906/3/2015″, susține Dan.

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații precum Ziarul Libertatea (6 ani), Averea, Evenimentul Zilei (3 ani), dar și la Agenția de Presă citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase