Nicușor Dan: Aproape toate companiile municipale vor dispărea, mai puțin una! / Care va fi prima măsură luată și pe cine va concedia

Nicușor Dan: Aproape toate companiile municipale vor dispărea, mai puțin una! / Care va fi prima măsură luată și pe cine va concedia
Nicușor Dan, noul primar al Capitalei, în studioul B1 TV
Publicat: 28/09/2020, 22:26
Actualizat: 29/09/2020, 01:16

Nicușor Dan, noul primar al Capitalei, a avut prima apariție TV luni seară, la o zi după ce a fost ales în această funcție. El a vorbit, în cadrul emisiunii „Bună, România!”, de la B1 TV, realizată de Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir, printre altele, despre companiilor municipale, înființate de Gabriela Firea, dar și despre primele măsuri pe care le va lua.

Întrebat de cei doi realizatori  ce sectoare din Primăria Capitalei vor fi vizate de restructurare, Nicușor Dan a răspuns că „fără discuție, companiile municipale. Aproape toate vor dispărea – mai puțin Termoenergetica – nu văd vreuna care să aibă vreo șansă să rămână”.

Nicușor Dan a oferit drept exemplu negativ o „companie de IT, care a făcut două site-uri pentru celelalte 22 de companii”: „Asta e ce a făcut”.

„Însă în unele dintre el muncesc azi oameni care au competențe și care au fost preluați tocmai de la administrațiile publice – de exemplu, în compania care se ocupă de managementul traficului. Ei sunt specialiștii pe care Bucureștiul îi are pe funcționare semafoarelor… ei se vor întoarce în Administrația străzilor. Șefimea lor o să își caute alt loc de muncă”, a mai adăugat primarul general ales.

Întrebat dacă „șefimea” era numită politic, el a afirmat că „era numită prin decizia Consiliului General, deci politic, da”.

„E posibil să existe compartimente care să fie supradimensionate sau e posibil să fie compartimente care azi să fie corect dimensionate, dar după digitalizare să nu își mai găsească un sens”, a mai spus Nicușor Dan.

Nicușor Dan, despre primele acțiuni în calitate de primar general al Capitalei

Noul edil al Capitalei a anunțat că una dintre primele decizii pe care le va lua în calitate de primar general va fi demiterea directorului Direcției Juridice din cadrul Primăriei Generale a Municipiului București. Totodată, el a pregătit și o acțiune simbolică pentru momentul la care va prelua mandatul.

„Este o acțiune simbolică pe care am anunțat-o: deschiderea ușii Primăriei. E o clădire monumentală, care are o ușă uriașă, vizavi de Cișmigiu și care o să funcționeze ca ușă e intrare. Acum ea e închisă cu lacăt și dacă nu mă înșel, are și un covoraș care coboară pe trepte și bucureștenii intră prin niște intrări laterale înguste. Nu este ăsta programul meu de campanie, cum am fost acuzat, dar este un gest simbolic, pentru ca bucureșteanul să știe că se duce la Primăria lui și intră pe ușa din față”, a anunțat Nicușor Dan.

Nicușor Dan: Într-o săptămână de la învestire voi prezenta situația financiară a PMB. Va avea loc și un audit

Primarul General ales al Municipiului București, Nicușor Dan, a declarat că la o săptămână de la învestirea sa în funcție și-ar dori să prezinte situația financiară a Primăriei Municipiului București.

Totodată, Dan a declarat că în următoarele luni intenționează să comande un audit la PMB, potrivit Agerpres.

Întrebat la B1 TV dacă ar putea exista persoane din actuala administrație care ar putea să fie cercetate penal, Nicușor Dan a declarat că „ar paria pe asta”.

„În orice caz, foarte repede o să aflaţi situaţia financiară a Primăriei. Primăria Generală, care trebuie să dea o subvenţie şi pe care nu a dat-o şi lipsesc 800 de milioane de lei, toată această situaţie financiară a Primăriei şi a instituţiilor din subordine o să o aveţi într-o săptămână, pentru că şi eu vreau să o am într-o săptămână, ca să nu intrăm în incapacitate de plată”, a spus primarul ales, Nicușor Dan.

Principalele declarații făcute de Nicușor Dan, Primarul General ales al Capitalei, în direct pe B1 TV:

  • Întrebat despre imaginile de la sediul de campanie, de după victorie. Ce vreau să spun este că am tot respectul și admirația pentru oamenii pe care i-ați văzut în spate acolo, pentru că ei au fost și în ianuarie, și în februarie. Ne trezeam dimineața, la 7.30 eram la metrou, ne duceam acasă la 9, când trecea fluxul, la 4.30 eram din nou la metrou – ianuarie, februarie, înainte de coronavirus, și acum ultimele cinci, șase săptămâni au stat în stradă, au împărțit pliante, au vorbit cu oamenii. Mulți dintre ei sunt din campaniie din 2016 și 2012.
  • Întrebat dacă a avut emoții în privința victoriei peste noapte. Vorbeam un pic și înainte de emisiune, se pare că în momentele importante din viața mea eu am dormit. (…) Trebuie să spun o chestiune foarte serioasă, am făcut campanie profesionistă, am făcut campanie cu sondaje, numai că în mod ciudat sondajele pe care le aveam, care erau plătite, erau ale noastre, dădeau diferențe de 10% într-un sens sau în altul, ceea ce nu se întâmplă de obicei, adică sunt oameni serioși și nu am nicio suspiciune, pur și simplu a fost o nebunie în campania asta. Pe ultimele două sondaje pe care le aveam și pe care ne făceam ipotezele de lucru, și pe datele pe care AEP le furniza în ceea ce privește prezența la vot pe categorii de vârstă și de sexe am avut o anticipație asupra evoluției diferenței. Într-adevăr, pe scenariul mai optimist, undeva pe la 3, ajunsesem la egalitate și nu puteam decât să cresc de acolo, pe scenariul mai pesimist s-a produs undeva mai târziu, dar în orice caz eu am trăit toată ziua cu convingerea, și de aia am și ieșit cu mesajele de a invita oamenii să iasă la vot, că o să fie o victorie la 3%, 4%.
  • Întrebat dacă pe parcursul serii a mai avut senzația că poate pierde cursa. Aveam sondajul optimist și această proiecție de-a lungul zilei, care ne dădea ca exit poll-ul la 9%, aveam sondajul pesimist care ne dădea la 4%, 5%. Eu m-am culcat foarte liniștit și dimineață soția era îngrijorată, era cu telefonul în mână și calcula cifrele. Din nou, e un pic ciudat terminarea acestei campanii, n-avem nicio cifră oficială de nicăieri, toți vorbim așa pe speculații, pe niște lucruri care sunt într-un tabel la Autoritatea Electorală. N-am avut nicio îndoială nici aseară, nici azi dimineață.
  • Întrebat care a fost cel mai greu moment din campanie. Trebuie să recunosc că m-a descumpănit momentul acela, cu înregistrarea, pentru că eu eram în sediul de campanie, cred că la 9, 10 dimineața s-a făcut chestiunea asta, am ascultat-o cu staff-ul, am pus o postare pe Facebook, în care am minimalizat și am fost absolut convinși că nu o să meargă mai departe. De-a lungul zilei nici n-a mers mai departe. Am intervenit seara în emisiunea de la RTV, în care mi-am spus un punct de vedere foarte rațional, lucid pe subiect și credeam că subiectul s-a închis, dar seara respectivă și toată a doua zi până la conferința mea de presă mi s-a părut că subiectul a explodat în media și, mai mult decât atât, că proporția dintre cei care se îndoiau și cei care ascultau mesajul și vedeau că nu e nimic acolo e foarte mare. Asta m-a descumpănit.
  • Întrebat despre cum a trăit momentul dezvăluirilor „cumplite” făcute de o voce anonimă, la Antena 3, pe final de campanie. Vă spun, eram acasă și mă pregăteam, că vineri am avut mai multe, și întâlniri, și ieșiri publice, un interviu, în fine, au fost mai multe. Le pregăteam, îmi făceam schița pentru fiecare și din când în când mai venea soția cu telefonul și îmi zicea, uite, e o emisiune, tu auzi ce spun ăștia? Lasă-mă în pace cu emisiunea ta! Și la un moment dat îmi zice, dar știi că o să fie „bomba bombelor”? Joi seara, la ora 11, eu m-am pus în pat și m-am culcat, și am și adormit, pentru că eram obosit.
  • Întrebat cum o să administreze Capitala cu majoritate în CGMB formată din trei partide, nefăcând parte din niciunul. În primul rând că cele trei partide încep să devină două, procesul de fuziune USR-PLUS… În al doilea rând și în al treilea rând, situația este disperată. Deci cel puțin un an și jumătate, mișcările pe care noi o să le facem, Primărie și Consiliu, sunt obligatorii. Să ieși din faliment înseamnă să iei niște măsuri în care cumva cu spatele la zid. În al treilea rând, în momentul în care primarul comunică coerent ce vrea să facă pentru oraș și lucrurile astea sunt în acord cu ceea ce am spus noi toată campania asta și ceea ce bucureștenii află, eu cred că majoritatea pe lucrurile foarte importante o să fie mai mare decât cea dintre PNL și USR-PLUS, pentru că nu poți să fii nebun și să te opui la niște chestiuni care sunt evidente pentru oraș.
  • Întrebat dacă e de părere că ar putea stabili un dialog și cu consilierul general Mitică Dragomir, spre exemplu. În orice caz o să încerc să am acest dialog, pentru că e în fișa postului să colaborezi cu Consiliul General. Ce se va întâmpla mai departe, asta depinde de domnia sa.
  • Întrebat despre promisiunile făcute în campanieNu numai pe trecut, ci și pe viitor. Este o promisiune de transparență totală în Primărie și în instituțiile din subordine, și cred că, cu votul Consiliului General, o să obligăm și primăriile de sector să facă același lucru. Asta este o promisiune. Pe afacerile de corupție, de care am vorbit în campania asta electorală, fără îndoială ne vom duce către ele. Ne vom duce și pe marile dosare de retrocedări. Adică, cred că sunteți și dumneavoastră curioși, cum sunt și eu, cum de au fost împropietăriți oameni în Parcul Herăstrău. Vreau să spun un lucru, nu ăsta este obiectivul meu, adică cred că mandatul meu, pe care mi l-au dat bucureștenii, este să rezolv problemele curente, mari, grave ale acestui oraș și să îi dau o direcție de dezvoltare. Adică să atragem mari investiții în București, să îl profilăm pe piața globală ca centru de IT, să avem centre de conferințe, să aibă loc aici evenimente de business, să vină o agenție europeană să se instaleze la București.
  • Întrebat cine va face auditul Primăriei. O companie de audit, da. Trebuie să fie un vot în Consiliul General, după aceea trebuie să fie o procedură de achiziții, deci probabil în patru, cinci, șase luni (n.r. – rezultatele auditului). În orice caz, foarte repede, a Primăriei și a instituțiilor din subordine, asta o să o aveți într-o săptămână pentru că și eu vreau să o am într-o săptămână, pentru ca să nu intrăm în incapacitate de plată.
  • Întrebat când va fi instalat oficial în funcția de Primar General și care va fi prima sa acțiune. Sunt niște proceduri administrative. În jur de 10-12 zile, de astăzi. O acțiune simbolică, pe care am anunțat-o, este deschiderea ușii Primăriei. Primăria, după cum știți, e o clădire monumentală, care are o ușă uriașă vizavi de Cișmigiu, care este ușa de intrare în Primărie și care o să funcționeze ca ușă de intrare. Acum, ea e închisă cu lacăt și, dacă nu mă înșel, are și un covoraș, care coboară niște trepte, și bucureștenii intră prin niște intrări laterale, înguste. Bineînțeles, că nu este asta acum… Am fost acuzat că ăsta este programul meu de campanie… dar este un gest simbolic pentru ca bucureșteanul să știe că se duce acolo la primăria lui, care e a lui. Intră pe ușa din față că e a lui.
  • Întrebat care va fi prima acțiune mai puțin simbolică, dar cu impact. Demiterea directorului Direcției Juridice. Bineînțeles că, în prima zi, trebuie să începi să ai acea situație financiară, pentru că te vei trezi că n-au oamenii bani să își ia salariile, da, că nu mai sunt bani în conturi. Tu, ca șef de instituție, trebuie să te asiguri de funcționarea financiară a instituției. Trebuie să evaluăm, pentru că avem această oportunitate extraordinară de fonduri europene, să vedem cât de bun este compartimentul pentru fonduri europene. Înțeleg că sunt niște specialiști acolo.
  • Întrebat despre eventuale anchete interne în Primărie. Fără discuție. Fără discuție și sunt și pe bani, și pe oameni. Am auzit multe povești și un segment important din Primăria Capitalei este Corpul de Control al Primarului. De-a lungul timpului mi-au fost aduse la cunoștință concursuri trucate, oameni angajați fără diplome. Toate lucrurile astea vor fi, evident, verificate și în măsura în care ele sunt penale vor fi direcționate către organele competente. În plus, eu am vorbit de niște mari afaceri de corupție, de Parcul Verdi, de Cinema Lumina, de achiziția tramvaielor. Pe alea promit că ne vom uita cu mare atenție.
  • Întrebat dacă va rămâne în Primărie cineva din „caracatița PSD din Primăria Generală, caracatița Firea-Pandele”, de care vorbea în campanie. Vreau să spun că în linii mari marea majoritate vor pleca singuri dintre ei. Atât timp cât există un concurs legal, prin care o persoană a câștigat o funcție publică, e un gest de abuz ca cineva să vină, să spună știu eu că ești prieten cu nu știu cine, dar activitatea acestor oameni, din Primărie, va fi evaluată la o lună, la două luni, la trei luni.
  • Întrebat dacă angajații de bună credință ar trebui să se teamă pentru locul lor de muncă. Vreau să spun foarte direct că o să fie evaluate și compartimentele din Primărie și administrațiile din subordine. Există în Primăria Capitalei oameni competenți, care fără îndoială își vor păstra locul de muncă, există oameni care în urma procesului de restrucuturare nu vor mai rămâne acolo.
  • Întrebat ce zone ar fi vizate de restructurare. Fără discuție companiile municipale. Aproape toate vor dispărea, mai puțin Termoenergetica, nu văd vreuna care să aibă vreo șansă să rămână (…) care e de fapt urmașa RADET-ului și care nu poate să dispară pentru că furnizează căldură.
  • Întrebat despre situația apei calde și a căldurii în timpul iernii. Mandatul meu va începe undeva în jur de 10 octombrie, iarna o să înceapă pe 15 noiembrie, nu o să putem să schimbăm conducte în perioada asta. Ce pot să promit este că în acest interval vom asigura stocuri pentru avariile, care în mod sigur vor fi foarte multe, vom asigura echipamente, vom asigura instrumente de detecție a avariilor. Pe problema termoficării sunt două probleme – una de fond, că trebuie să înlocuim inelul principal, durează mult, dar ne vom apuca în primăvară pentru că avem banii europeni, și una de intervenție rapidă când avariile se produc, până când vom rezolva problema mare de fond, și asta e ce pot să promit acum.
  • Întrebat despre pasajele Ciurel și Doamna Ghica. Ciurelul este o lucrare de infrastructură, care a costat prea mult față de ce face, dar această lucrare de infrastructură poate să fie utilă. Trebuie doar să faci un studiu de trafic local, să vezi ce probleme poate să rezolve, trebuie să dimensionezi niște intersecții, să pui niște semafoare și asta n-o să facă mare lucru, dar măcar n-o să facă cozile pe care le-am văzut cu toții în imaginile difuzate de televiziuni. Pasajul Doamna Ghica este un pasaj început fără actele necesare, deci nu are PUZ și nu are nici Studiul de Stabilitate a Clădirilor Învecinate. (n.r. – întrebat dacă e legal așa ceva) Nu este legal. Este o construcție ilegală, da, pentru care Inspectoratul de Stat în Construcții a constatat că este ilegală, numai că fiind campanie electorală probabil că s-au ferit să intre într-o dezbatere cu primarul în funcție. Pasajul Doamna Ghica este o lucrare corectă, ea face parte din Inelul Median, care urmează să fie construit și care să fluidizeze traficul. Proiectul corect este și cu linie de tramvai și, în orice caz, proiectul trebuie să fie legal.
  • Întrebat ce facem cu ambrozia în Capitală. Aici este o chestiune care ține de polițiile locale ale sectoarelor. Ce pot să promit este că prin Poliția Locală a Municipiului București ne vom ocupa de coordonarea acestei probleme. E o chestiune foarte simplă. Trebuie să identificăm terenurile virane din București și în plus, pe o hartă pe care putem să o facem în două zile online, cetățenii să ne spună ei înșiși care sunt terenurile pe care le văd cu ambrozie. 
  • Întrebat dacă va închide școlile în cazul unor condiții meteo extreme. Nu, am considerat-o exagerată. Bine, dacă este mare urgie și pot să cadă crengi, e posibil, dar pentru o ninsoare de 30 de centimetri nu se pune problema să închidem școlile.
  • Întrebat dacă se va face pușcărie în rândul oamenilor din administrația precedentă. Aș paria pe asta, da.
Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Vouchere de 1.900 DE EURO pentru cei care au CASĂ LA CURTE. Anunțul venit chiar...
Vești proaste de la Casa de Pensii. Peste 1,5 milioane pensionari nu vor mai primi...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația