Noi descoperiri despre importanța VITAMINEI D

Noi descoperiri despre importanța VITAMINEI D
Publicat: 15/10/2020, 06:49
Actualizat: 15/10/2020, 11:10

În ultimii ani se poate vorbi de o popularitatea discretă, dar continuă a vitaminei D, ca un element foarte important pentru sănătatea organismului, iar în perioada pandemiei COVID-19, această vitamină a căpătat o importanță și mai mare.

Medicii nu s-au îndoit de funcțiile importante pe care vitamina D le îndeplinește în organism. Vitamina D contribuie favorabil la combaterea rahitismului, bolilor autoimune, bolilor vasculare, diabetului de tip II, obezității și tulburărilor funcțiilor cognitive și infecțiilor. În plus, în prezent se vorbește tot mai mult despre influența vitaminei D asupra răspunsului sistemului imunitar și dezvoltarea infecției cu COVID-19.

Cercetări despre vitamina D

Un nou studiu al experților de la Universitatea din Birmingham relevă faptul că lucrătorii din domeniul sănătății care s-au autoizolat după apariția simptomelor COVID-19 au fost mai predispuși să aibă un deficit de vitamina D. În cadrul studiului, s-au prelevat și analizat probe de sânge de la 392 de lucrători din domeniul sănătății, recrutați în luna mai a acestui an, spre sfârșitul primului val al pandemiei COVID-19. Probele au fost testate inițial pentru a identifica prezența anticorpilor SARS-Cov-2 utilizând un test intern unic elaborat de Serviciul de Imunologie Clinică al Universității în parteneriat cu The Binding Site, înainte de a fi supuse testelor pentru stabilirea concentrației de vitamina D. Dintre cei 392 de lucrători, peste jumătate (55%) aveau anticorpi SARS-Cov-2. Un total de 61 de persoane (15,6%) au prezentat un deficit de vitamina D. Nivelurile de vitamina D au fost mai scăzute la personalul mai tânăr, la bărbați și la cei care aveau un IMC ridicat. De asemenea, rezultatele au arătat că personalul cu deficit de vitamina D a prezentat simptome de dureri ale corpului, dar în mod interesant, nu simptome respiratorii sau tuse continuă. Nivelul de vitamina D a fost, de asemenea, mai mic la personalul care a raportat simptome de febră.

Autorul studiului, profesorul David Thickett de la Institutul Inflammation and Ageing al Universității din Birmingham, a declarat: ”Studiul nostru a arătat că există un risc crescut de infecție cu COVID-19 la lucrătorii din domeniul sănătății care au deficit de vitamina D. Datele noastre se adaugă la dovezile emergente din studii efectuate în Marea Britanie și la nivel global, indicând faptul că indivizii cu COVID-19 sever prezintă un deficit mai mare de vitamina D decât cei cu formă ușoară. În cele din urmă, rezultatele noastre, combinate cu dovezile existente, demonstrează în continuare beneficiile potențiale ale suplimentării cu vitamina D la persoanele cu risc de deficit de vitamina D sau care prezintă deficit, de a atenua potențialul impact COVID-19.”

Un alt articol științific (publicat în The FEBS Journal din 23 iulie 2020) prezintă un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Bar-Ilan din Ramat Gan, Israel. Este vorba de un studiu la scală largă care arată că nivelul scăzut de vitamina D în plasmă crește riscul de infecție COVID-19, precum și probabilitatea spitalizării din cauza evoluției severe a bolii. Din punct de vedere statistic, participanții la studiu care au contractat COVID-19 aveau 50% mai multe șanse să dezvolte niveluri scăzute de vitamina D decât un grup similar de oameni sănătoși. Practic, concluzia studiilor a fost:”O sarcină importantă pentru medici pare să fie testarea vitaminei D și menținerea unui nivel normal de vitamina D în cazul pacienților depistați cu COVID-19. ”

Prudență necesară și continuarea cercetărilor

Oamenii de știință subliniază, însă, că vitamina D nu împiedică infectarea pacienților, ci scade riscul de producere a complicațiilor și a decesului la persoanele deja infectate. De asemenea, nu este evident dacă ar trebui ca toată lumea să utilizeze suplimente cu vitamina D ca metodă de prevenție. Cercetătorii avertizează că supradozarea cu vitamina D poate avea efecte adverse grave. Este greu de spus ce doză va fi cea mai eficientă în cazul COVID-19. Cu toate acestea, o suplimentare corespunzătoare poate juca un rol semnificativ în prevenirea complicațiilor, în special la persoanele în vârstă, care sunt predispuse la deficit de vitamina D.

Surse – University Hospitals Birmingham NHS Foundation Trust, https://www.birmingham.ac.uk/news/latest/2020/10/vitamin-d-deficiency-increased-risk-of-covid-in-healthcare-workers-new-uk-study-shows.aspx; Eugene Merzon, Dmitry Tworowski, Alessandro Gorohovski, Shlomo Vinker, Avivit Golan Cohen, Ilan Green, Milana Frenkel Morgenstern “Low plasma 25(OH) vitamin D level is associated with increased risk of COVID-19 infection: an Israeli population-based study” The FEBS Journal, 23 July 2020

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Putin cutremură omenirea. Ordin ISTORIC dat la Moscova: Totul s-a rezolvat
Semnele care prevestesc sfârșitul. Când moartea se apropie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Mesajul postat de Oana Roman de ziua de naștere a Mioarei Roman, care ar fi...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului