Noi detalii ies la iveală în cazul grupării infracționale care clona carduri și trafica migranți: Un fost membru a fost înjunghiat

Noi detalii ies la iveală în cazul grupării infracționale care clona carduri și trafica migranți: Un fost membru a fost înjunghiat
Publicat: 25/07/2019, 13:05

DIICOT arată că gruparea folosea banii obținuți din activitatea infracțională pentru achiziționarea de terenuri sau de mașini de lux, construirea de clădiri ori ca și capital al unor societăți comerciale de tip „paravan” atât în Mexic, cât și în România, fiind folosite în acest scop diverse persoane interpuse, obiectivul final fiind introducerea acestora în circuitul financiar legal.

În cursul anului 2018, pe fondul unor divergențe existente cu un fost membru al grupării care avea rolul de a supraveghea derularea în condiții de siguranță a activităților infracționale, liderul grupării a dispus șantajarea membrilor familiei acestuia.

În aprilie 2018, persoana vătămată a fost înjunghiată într-un loc public din orașul Cancun, la comiterea faptei participând patru membri ai grupării. Ulterior, în timp ce victima se afla pe raza aceleiași localități, la bordul autoturismului său, fiind însoțită de o altă persoană, a fost împușcată de o persoană care asigura paza liderului grupării.

În urma perchezițiilor de joi au fost ridicate 6 mașini de lux, sumele de 21.520 lei, 5075 dolari, 16.550 euro, 8.450 lire sterline, 1 pistol cu glonț calibru 9 mm, 5 ceasuri de lux,51 telefoane mobile, 26 carduri bancare, aparatura skimming,înscrisuri doveditoare ale unor transferuri bancare.

O grupare infracțională care clona carduri în special în localități de pe litoralul mexican și trafica migranți, condusă de un bărbat din Mexic, a fost destructurată în urma unor percheziții în Craiova și în București. Românii implicați protejau acțiunile de alte grupări prin violență și șantaj.

Potrivit IGPR, polițiștii și procurorii au făcut, joi, 14 percheziții domiciliare, în Craiova, în localitatea Salcia (județul Dolj) și în București, fiind vizată o grupare infracțională organizată, formată din cetățeni români și mexicani, care ar fi acționat, din anul 2012, pe teritoriile României, Mexicului, S.U.A. și a altor state.

Membrii grupării sunt suspectați că au comis fraude prin sisteme informatice și mijloace de plată electronice (clonare de carduri), trafic de migranți pe ruta România – Mexic – S.U.A. și infracțiuni de șantaj și spălare a banilor.

Gruparea ar fi fost coordonată din Mexic, de către un bărbat care ar deține acolo, prin intermediul unor persoane interpuse, mai multe societăți comerciale, unele specializate în achiziționarea și montarea de bancomate pe teritoriul acestui stat și asigurarea mentenanței acestora.

Membrii grupării ar fi instalat sisteme de tip ,,skimming” pe aceste bancomate, în special în localități de pe litoralul mexican, frecventate de turiști străini. Scopul era copierea datelor informatice conținute de cardurile introduse în acestea și ulterior, utilizarea lor în mod fraudulos, pentru a retrage bani.

Alți membri ai grupării s-ar fi deplasat în state precum SUA, India, Paraguay, Indonezia etc., de unde ar fi extras bani conținuți în conturile bancare aferente instrumentelor electronice de plată copiate.

Banii astfel obținuți ar fi fost introduși în circuitul financiar legal, prin achiziționarea de terenuri, autoturisme de lux, construirea de clădiri sau ca și capital al unor societăți comerciale de tip ,,paravan”, atât în Mexic, cât și în România.

La gruparea organizată au aderat și alte persoane, de cetățenie română, care aveau ca rol protejarea, prin violență și șantaj, a demersurilor infracționale, de acțiunile altor grupări de criminalitate organizată. Astfel, în cazul nesupunerii membrilor grupării, aceștia erau pedepsiți cu acte de violență.

Pentru controlarea persoanelor recrutate (electroniști, persoane care retrăgeau bani folosind cardurile bancare clonate sau membri ce aveau rolul exercitării actelor de violență), membrii grupării ar fi interacționat cu alte grupări de crimă organizată din România, în special din Craiova și București.

Joi, 5 persoane implicate în cauză au fost conduse la sediul DIICOT pentru continuarea cercetărilor, pentru constituire a unui grup infracțional organizat, tentativă la omor calificat și șantaj.

„În cauză, s-a cooperat cu autoritățile americane din cadrul FBI, prin intermediul Biroului Ofițerilor de Legătură al acestei instituții în România. La acțiunea operativă desfășurată a asistat și un reprezentant al Biroului FBI la București. La acțiune, alături de polițiști antidrog din cadrul D.C.C.O. și B.C.C.O. Craiova, au participat și colegi de la Institutul Național de Criminalistică și Inspectoratul de Poliție Județean Dolj. Suportul tehnic a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale și Biroul Tehnic și Criminalistic din cadrul D.I.I.C.O.T.. În activități au fost angrenați și luptători S.I.A.S. și jandarmi din cadrul B.S.I.J. ,,Vlad Țepeș”, arată IGPR.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Mesajul emoționant pe care l-a ales Narcisa pentru coroana lui Mădălin. Tânăra i-a vizitat mormântul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
UNGURII au dat deja ordinul. Șoferii români care AU INTERZIS peste graniță. Se aplică de...
Secretul unui pui suculent și delicios. Sfat de aur de la Jamie Oliver
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Cum a reușit Jo să treacă peste despresie, după despărțirea de Juno: ”Unele au trecut,...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ar putea ficatul să dețină cheia unor tratamente mai bune pentru cancer?