Noi detalii în cazul accidentului aviatic de la Săpânța. Pilotul era din Belarus și a fost dat dispărut de autoritățile din țara sa, la începutul lunii martie

Noi detalii în cazul accidentului aviatic de la Săpânța. Pilotul era din Belarus și a fost dat dispărut de autoritățile din țara sa, la începutul lunii martie
Publicat: 10/05/2019, 11:09

Primarul comunei Săpânța, Gheorghe Stan, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, că elicopterul nu a fost fabricat în serie, ci a fost construit de cineva care se pricepe.

„Am fost la fața locului, am fost anunțați de un cioban de la o stână care a descoperit epava elicopterului prăbușit în pădure, la vreo 20 de kilometri de centrul comunei Săpânța, într-o zonă greu accesibilă. Pilotul este din Belarus, maior de aviație, iar elicopterul prăbușit era improvizat, construit de cineva care se pricepe la așa ceva. Nu avea elemente de identificare, dar era puternic, cu două elice. Din câte ne-am dat seama, prăbușirea ar fi avut loc în urmă cu două-trei săptămâni. Există o bănuială, suspiciune că ar fi fost implicat în contrabandă cu țigări”, a spus Stan.

Potrivit acestuia, epava elicopterului este păzită de jandarmi, iar echipe complexe de procurori, polițiști și polițiști de frontieră investighează cazul.

Surse judiciare au declarat la rândul lor că pilotul, găsit mort la locul prăbușirii elicopterului, ar fi fost dat dispărut de autoritățile din Belarus la începutul lunii martie, după ce plecase spre Ucraina.

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj transmis, vineri, la solicitarea MEDIAFAX, în cauză s-a deschis un dosar penal, iar procurorii efectuează cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunii de „încălcare de către personalul aeronautic civil a îndatoririlor de serviciu sau neîndeplinirea lor”, faptă pedepsită cu detenție pe viață sau închisoare de la 15 la 25 de ani, dacă a avut ca urmare decesul uneia sau al mai multor persoane.

Elicopterul a fost găsit recent, prăbușit în comuna Săpânța, județul Maramureș, iar pilotul era mort. Procurorii au deschis un dosar penal în acest caz, existând suspiciuni că aparatul de zbor ar fi fost folosit pentru traficul de țigări din Ucraina.