Noi reguli pentru românii care merg în Austria. Condițiile, valabile de luni

Publicat: 25/07/2020, 21:37

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunţat că autorităţile austriece au modificat condiţiile de intrare în ţară a cetăţenilor români. Începând de luni, aceștia trebuie să deţină un test negativ pentru COVID făcut înainte cu 72 de ore. Şi perioada de izolare a fost redusă de la 14 la 10 zile.

Potrivit unui comunicat al MAE, autorităţile austriece au publicat vineri seara o nouă Ordonanţă pentru revizuirea condiţiilor de intrare şi tranzit în Republica Austria pentru persoanele care provin din state pentru care există alerte de călătorie, inclusiv România, cu valabilitate de până la data de 30 septembrie 2020.

Principalele modificări, faţă de măsurile anterioare, sunt diminuarea perioadei termenului de valabilitate a testului biologic-molecular pentru SARS-CoV-2 de la 4 zile la 72 de ore şi reducerea perioadei de izolare la domiciliu sau într-o locaţie adecvată, de la 14 zile la 10 zile.

Conform noilor prevederi, începând cu data de 27 iulie a.c., ora 00:00, accesul cetăţenilor români şi ai statelor membre UE provenind din România cu destinaţia Republica Austria este permis dacă deţin un test molecular negativ pentru SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, atestat printr-un certificat în limba germană sau engleză. În lipsa acestuia, persoanele respective şi cei cu care locuiesc împreună sunt obligaţi să se supună timp de 10 zile unei izolări la domiciliu sau într-o locaţie adecvată, imediat după intrarea în Republica Austria, ale cărei costuri trebuie suportate de către persoana în cauză. Dacă un test biologic molecular pentru SARS-CoV-2 efectuat în perioada izolării este negativ, izolarea instituită pe perioada celor 10 zile se suspendă”, se arată în comunicat.

În situaţia în care cetăţeanul străin nu poate prezenta certificatul medical sau dovada unei cazări adecvate, autorităţile austriece nu vor permite intrarea pe teritoriul Republicii Austria, precizează MAE.

Noile prevederi se aplică inclusiv turiştilor români

Pentru cetăţenii terţi (non-UE) care vin din România intrarea este permisă numai cu test biologic molecular pentru SARS-CoV-2 negativ, dar sunt obligaţi să între în izolare la domiciliu sau într-o locaţie adecvată timp de 10 zile, pe cheltuiala proprie. Dacă nu pot demonstra existenţa unei locuinţe adecvate pentru izolare, li se interzice accesul.

Persoane care vin din următoarele state: Andorra, Belgia, Danemarca, Germania, Estonia, Finlanda, Franţa, Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Croaţia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Monaco, Olanda, Norvegia, Polonia, San Marino, Elveţia, Slovacia, Slovenia, Spania, Cehia, Ungaria, Vatican, Marea Britanie, Cipru, pot intra liber în Austria dacă prezintă un document care să ateste dreptul de şedere / reşedinţă în Austria sau în statele menţionate şi fac dovada că în ultimele 10 zile nu au călătorit în afara Austriei sau a statelor respective.

„Tranzitul este permis în regim permanent, fără oprire, pentru cetăţenii care vin din România şi care merg spre destinaţii din alte state. Autorităţile locale pot solicita prezentarea unor documente justificative care să asigure intrarea în ţara de destinaţie: domiciliu / rezidenţă / drept de şedere / contract de muncă / orice altă dovadă a necesităţii intrării, de exemplu adeverinţă de tratament medical imperios necesar, de studii etc., precum şi completarea unei declaraţii de tranzit”, a mai transmis MAE.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
EXCLUSIV | Adrian Mititelu și-a pulverizat copilul aflat pe patul de spital: „E un escroc!...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
“BEACH, PLEASE!” a sărit în aer! E “Highest in the room”! 2.500.000 €, pentru primul...
Cum arată Adi Minune după operația de micșorare a stomacului. E transformat total
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Ioana Dichiseanu, în lacrimi. Ce semne a primit de la regretatul Ion Dichiseanu la scurt...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
A doua Lună a Pământului! NU s-a știut până ACUM de existența ei
Interzis complet în România! Legea pe care nimeni n-o poate ocoli. Amenda te bagă în...
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
EL e ucigașul Ana-Mariei?! Gravida, găsită îngropată în pădure! Dezvăluiri de ultimă oră
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Imagini incendiare cu Celine Dion! Starul a apărut pe coperta Vogue France la bustul gol
BANCUL ZILEI. Bubulina:- Iar pleci la cârciumă derbedeule, săptămâna viitoare trebuie să plătim și întreținerea!
Coreea de Nord sfidează ONU și lansează mai multe rachete balistice