Norvegia ar putea opri alimentarea uriașului său fond al bunăstării, din cauza cotației mici a țițeiului. Câți bani a băgat statul norvegian în acest fond

Norvegia ar putea opri alimentarea uriașului său fond al bunăstării, din cauza cotației mici a țițeiului. Câți bani a băgat statul norvegian în acest fond
Publicat: 04/05/2015, 16:29

Directorul general al fondului, Yngve Slyngstad, a avertizat în mai multe rânduri, în ultimul an, că fondul ar putea să nu mai reușească să atingă randamentul țintit, de 4%, într-o lume a dobânzilor scăzute sau chiar negative.

Impactul asupra economiei reale ar putea fi că guvernul va trebui să țină sub control cheltuielile bugetare.

Potrivit unei reguli a guvernului norvegian, utilizarea în buget a banilor din fondul suveran este limitată la randamentul estimat. Asta a însemnat creșterea cheltuielilor în fiecare an, calculate în coroane, odată cu creșterea fondului suveran. Actuala coaliție de guvernare a anunțat în octombrie anul trecut că în 2015 va folosi o sumă record de 164 de miliarde de coroane (21,8 miliarde de dolari), respectiv circa 3% din fond.

Slyngstad a dezvăluit săptămâna trecută că în primul trimestru fondul suveran a primit cel mai scăzut nivel de capital din ultimii 16 ani.

Astfel, Ministerul de Finanțe a transferat numai 5 miliarde de coroane (662,5 milioane dolari) în fondul suveran, cu mult sub suma de 128 de milioarde de coroane din al treilea trimestru din 2008, când prețurile petrolului au atins circa 147 de dolari pe baril. Banii sunt obținuți din taxele pe petrol și gaze, zăcămintele petroliere și dividendele aduse de participația majoritară deținută de stat la grupul Statoil, cel mai mare producător de țiței din Norvegia.

Cotația petrolului nu este departe de pragul de 60 de dolari pe baril la care guvernatorul băncii centrale, Oeystein Olsen, a avertizat în februarie că transferurile de bani în fondul suveran ar putea fi oprite.

Norvegia este al șaptelea mare exportator de petrol la nivel mondial, iar rezervele uriașe de petrol din Marea Nordului și până în regiunea Arctică au făcut ca fondul suveran al bunăstării să ajungă la un nivel record. Fondul are rolul să asigure menținerea bunăstării generațiilor viitoare, atunci când industria petrolului nu va mai fi principalul motor de dezvoltare a țării.

Fondul suveran al Norvegiei este administrat de o divizie a băncii centrale norvegiene și colectează taxele din afacerile cu petrol pentru a le investi mai ales pe burse. Valoarea de piață a fondului se situa la 7.000 miliarde de coroane (832,4 miliarde de euro) la finalul lunii martie, aproape de două ori mai mare decât Produsul Intern Brut al Norvegiei, care a fost de 458,2 miliarde de euro în 2014.

Până în prezent, industria petrolului și gazelor a asigurat aproape 25% din PIB-ul Norvegiei, contribuind la menținerea șomajului la un nivel scăzut și la evitarea contracției economice.

Guvernul de la Oslo se pregătește să prezinte o rectificare bugetară, în această lună, și este supus presiunilor de majorare a cheltuielilor, pe fondul creșterii ratei șomajului la 4,1% în februarie, cel mai ridicat nivel după 2006. În aceste condiții, există așteptări că bugetul va fi suplimentat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cadavrul unei femei a fost descoperit în dulapul din dormitor. Polițiștii l-au reținut pe principalul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Vestea DESPRE PENSII pe care o așteptau milioane de români. SE PREGĂTEȘTE egea la Guvern
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu