Noul coronavirus din China. DSP-urile, instruite să raporteze imediat eventualele cazuri suspecte

Noul coronavirus din China. DSP-urile, instruite să raporteze imediat eventualele cazuri suspecte
Publicat: 21/01/2020, 16:37

Direcțiile de Sănătate Publică și furnizorii de servicii medicale din țară trebuie să supravegheze atent populația din punct de vedere epidemiologic și să raporteze imediat eventualele cazuri suspecte la Centrul Național de Supravheghere și Control a Bolilor Transmisibile, au confirmat pentru Gândul specialiștii INSP/CNSCBT.

„Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a menționat în Evaluarea Rapidă de Risc (RAA) din 17 ianuarie că în prezent există o probabilitate moderată de infecție pentru călătorii din UE/SEE care vizitează Wuhan, că există o probabilitate mare de import de cazuri în țările cu cel mai mare volum de persoane care călătoresc către și dinspre Wuhan (ex. țări din Asia), că există o probabilitate mică de import de cazuri în țările UE / SEE, datorită traficului mai puțin extins al persoanelor către și dinspre Wuhan si faptul că respectarea practicilor adecvate de prevenire și control al infecțiilor, în special în unitățile sanitare, în țările UE/SEE și evidențele unei transmiteri inter-umane limitate, determină ca probabilitatea evaluată ca un caz raportat în UE să genereze cazuri secundare în UE/SEE să fie foarte scăzută”, au explicat specialiștii INSP/CNSCBT.

Potrivit specialiștilor, nu au fost recomandate măsuri la intrarea eventualelor cazuri în țară (la aeroporturi) întrucât România nu are curse directe cu Wuhan, China. „INSP-CNSCBT a informat, însă, DSP-urile și, prin intermediul acestora, furnizorii de servicii medicale din teritoriul arondat, privind supravegherea epidemiologică atentă și raportarea imediată la CNSCBT a eventualelor cazuri suspecte”, au confirmat reprezetanții INSP.

În plus, Victor Costache, ministrul Sănătății, a solicitat specialiștilor în sănătate publică un Plan de acțiune, suplimentar, pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor prin gripă, precum și pregăirea unui set de măsuri pentru intervenția sistemului de sănătate publică în cazul apariției îmbolnăvirilor cauzate de noul coronavirus, a transmis marți după-amiază Ministerul Sănătății, printr-un comunicat de presă.

Un grup de specialiști în sănătate publică, boli infecțioase și microbiologie se va întâlni miercuri sub coordonarea dr. Nelu Tătaru, secretar de stat pentru a propune ministrului Sănătății măsurile ce se impun, în conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Sfaturile medicilor

Potrivit specialiștilor INSP-CNSCBT, călătorii care planifică să viziteze Wuhan, China, ar trebui să evite vizitarea „piețelor umede” sau a locurilor unde sunt manipulate animale vii sau moarte și să evite contactul cu persoane bolnave, în particular cu cele care prezintă simptome respiratorii.

Aceștia ar trebui să respecte o bună igienă a mâinilor și a alimentelor și să evite contactul cu animale, excrețiile sau picături provenind de la acestea.

Călătorii cu simptome respiratorii acute care revin din Wuhan sau care au călătorit în China cu staționare în Wuhan sunt sfătuiți să se adreseze medicului și să îi menționeze istoricul de călătorie în Wuhan.

În plus, din cauza activității gripale epidemice intense din China, călătorii ar trebui să fie vaccinați anti-gripal cu minimum 2 săptămâni anterior deplăsării, pentru a preveni o boala respiratorie severă.

MAE recomandă evitarea călătoriilor în regiune

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români să evite, temporar, deplasările în provincia chineză Hubei.

„Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Populară Chineză că, în provincia Hubei, localitatea Wuhan, există un focar de pneumonie virală (coronavirus). Comisia națională de sănătate a R.P. Chineză a raportat, la nivel național, 217 de cazuri de pneumonie virală și 4 decese din această cauză. În afara provinciei Hubei, au fost identificate 12 cazuri de coronavirus în sudul provinciei Guangdong, 1 caz în Shenzhen și 2 cazuri în Beijing (persoane care au călătorit recent în Wuhan, conform autorităților medicale locale). Răspândirea coronavirusului ar putea fi amplificată de faptul că în perioada 22 ianuarie – 1 februarie 2020 se desfășoară festivitățile Anului Nou chinezesc, perioadă intensă în ce privește călătoriile interne în R.P. Chineză”, a informat, marți, MAE.

Potrivit datelor ECDC, creșterea numărului de călători din această perioadă duce la creșterea riscului de infecții. Sărbătorile de Noul An Chinezesc / Festivalul Primăverii, care durează din 25 ianuarie, până în 4 februarie, atrag anual milioane de oameni.

În 2018, au fost peste 4,6 milioane de plecări din state UE către China și la fel de multe sosiri, potrivit datelor Eurostat, citate de ECDC. În timpul anului, peste 300.000 de pasageri călătoresc spre/dispre China lunar, în timpul lunilor de iarnă, și peste 400.000, lunar, în lunile de primăvară/toamnă. Volumul călătoriilor în interiorul Chinei în timpul Festivalului Primăverii este de aproape trei miliarde de persoane. În 2019, în timpul Festivalului Prmăverii, este 407 milioane de oameni au călătorit cu trenul, 72 de milioane, cu avionul, peste 40 de milioane, pe apă și 2,5 miliarde, pe rețeaua rutieră.

Numerele de telefon de urgență

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Beijing: +861065323616, Consulatului General al României în Regiunea Administrativă Specială Hong Kong: +85225233813, +85225233817 și Consulatului General al României la Shanghai: +862162701146, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție telefoanele de permanență ale misiunii diplomatice a României în R.P. Chineză +8618611737488, Consulatului General al României la Shanghai: +8613701949075 și Consulatului General al României în R.A.S. Hong Kong a Republicii Populare Chineze: +85296137370.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://beijing.mae.ro, http://shanghai.mae.ro, http://hongkong.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection, www.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (www.mae.ro/app_cs),care oferă informații și sfaturi de călătorie, precum și serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îți poate salva viața!”.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Afirmații revoltătoare făcute de preotul Nicolae Tănase despre femeile agresate sexual: ,,Fetele nu sunt chiar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Maria, o gimnastă de doar 17 ani s-a stins din viață subit: ”Boala a răpus-o...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Test de cultură generală. De ce pisicile dorm atât de mult?