Noul ministru al Justiției vrea să închidă „Editura Jilava”: „Este un pic greu de explicat cum poți să scrii trei, patru, cinci cărți într-un an”

Noul ministru al Justiției vrea să închidă Editura Jilava: Este un pic greu de explicat cum poți să scrii trei, patru, cinci cărți într-un an
Publicat: 24/11/2015, 23:35

„Predecesorul meu a promis acest lucru și există un proiect care se află în faza de avizare. Sigur, ca principiu, cred că trebuie făcut ceva în această materie astfel încât să ajungem la o situație normală. Dacă, să spunem, cuiva din mediul academic îi trebuie mult mai mult de un an ca să scrie o carte, oricât timp liber ai avea, cred că este un pic greu de explicat cum poți să scrii trei, patru, cinci cărți într-un an. Deci, înțeleg să preiau inițiativa de la predecesorul meu și să o susțin”, a declarat ministrul Justiției, Raluca Prună, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Ministrul Justiției a menționat că nu poate preciza când vor apărea modificările legislative și sub ce formă.

„Nu mă pot pronunța nici cu privire la forma pe care o va îmbrăca această modificare. Pot să vă confirm că ea există și că este într- o fază avansată”, a adăugat Raluca Prună.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), întrunit în 16 septembrie, a hotărât sesizarea Ministerul Justiției cu propunerea de a include în Regulamentul de aplicare a Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate aspectele reținute de Direcția legislație, documentare și contencios și observațiile formulate de Comisia nr. 1 din CSM.

Modificările vizează publicarea de lucrări științifice de persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate în vederea reducerii acesteia.

Astfel, CSM propune verificarea cunoștințelor de tehnoredactare ale persoanei private de libertate, pentru situația în care aceasta urmează să-și tehnoredacteze personal lucrarea, redactarea unei declarații a persoanei private de libertate în sensul că este autorul lucrării cu caracter științific și a unei declarații referitoare la faptul că editorul este persoană juridică română sau străină, dar cu practică în publicarea de lucrări științifice, legal constituită, având prevăzut în obiectul de activitate editarea de lucrări științifice.

De asemenea, plenul CSM a hotărât sesizarea Inspecției Judiciare pentru efectuarea unui control tematic cu privire la modul de aplicare a dispozițiilor art. 96 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 254/2013 de către judecătorii de supraveghere a privării de libertate și instanțele de judecată, eventualele probleme întâmpinate, precum și pentru identificarea măsurilor care se impun a fi adoptate.

Dispozițiile citate se referă la faptul că, în cazul elaborării de lucrări științifice publicate sau invenții și inovații brevetate, se consideră 30 de zile executate pentru fiecare lucrare, invenție sau inovație.

În plus, CSM a decis efectuarea unui studiu de drept comparat de către Direcția afaceri europene, relații internaționale și programe în ceea ce privește existența în legislațiile altor state a posibilității de liberare condiționată în cazul elaborării de lucrări științifice publicate.

Președintele CSM, Marius Tudose, declara, pe 1 iulie, că ar trebui modificată legea în ceea ce privește reducerea pedepselor prin scrierea de cărți în penitenciar și făcute verificări privind autenticitatea și caracterul științific ale acelor opere.

La rândul său, fostul ministru al Justiției Robert Cazanciuc a spus că munca în penitenciar este evaluată în momentul de față pe baza unor norme aflate în vigoare încă din 2006.

Întrebat dacă ministerul ia poziție și inițiază un proiect în acest sens, Cazanciuc a declarat există „în momentul de față la minister o intervenție normativă pentru a face lucrurile mai clare în materie științifică, în materie de lucrări cu caracter științific, redactate, elaborate în penitenciare”.

„Acum suntem pe cale de a identifica cea mai bună formulă, dacă este nevoie de o formulă la nivel legislativ, de lege, dacă se impune o modificare a legii executării pedepselor sau dacă se poate face prin alte norme subsecvente”, a mai spus Cazanciuc.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”