Noul proiect de lege al lui Iordache, copy-paste după OUG 13. Ministrul Justiției a făcut o singură modificare

Noul proiect de lege al lui Iordache, copy-paste după OUG 13. Ministrul Justiției a făcut o singură modificare
Publicat: 06/02/2017, 17:58

Proiectul de lege elaborat de Florin Iordache și de care ulterior, la câteva ore, Ministerul Justiției s-a dezis, preia fidel prevederile OUG 13, abrogată de Guvern duminică, cu excepția pragului de 200.000 de lei introdus la infracțiunea de abuz în serviciu, la care Iordache a renunțat în noul proiect.

Proiectul de lege al lui Florin Iordache a fost de asemenea trimis și la DNA, DIICOT, Parchetul General, ICCJ, la tribunale, curți de apel și la parchetele aferente acestor instanțe. Termenul pentru emiterea unor puncte de vedere a fost fixat de Iordache pe 10 februarie, conform documentului prezentat de CSM. CSM a anunțat că va aduna aceste puncte de vedere și va comunica și propriul punct de vedere, „până cel mai târziu pe 15 februarie”.

„Am înțeles că între timp a fost trimisă adresa prin care s-a retras, nu a fost pe ordinea de zi, nu a fost un proiect de lege prin care să trimitem către Parlament. Asta e calea prin care vreau să meargă lucrurile”, a declarat prim-ministrul Sorin Grindeanu, întrebat despre proiectul de lege al lui Florin Iordache.

În proiectul respectiv, se mențin exceptările membrilor de familie și rudelor până la gradul II de la infracțiunea de favorizarea făptuitorului (art. 269 Cod Penal), precum și a „emiterii, adoptării sau semnării actelor normative”.

Noua formă propusă pentru infracțiunea de abuz în serviciu (art. 298 Cod Penal) este următoarea: „Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu știință, îndeplinește un act prin încălcarea unor dispoziții exprese dintr-o lege, o ordonanță de urgență a Guvernului sau nu îndeplineșteun act prevăzut de dispozițiile exprese dintr-o lege, o ordonanță de urgență a Guvernului și prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare gravă, certă și efectivă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice, astfel cum sunt prevăzute și garantate de legile în vigoare, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.

La abuzul în serviciu, se elimină astfel pragul de 200.000 de lei propus în OUG, dar se mențin pedeapsa redusă față de prevederile actuale (2-7 ani) și exceptarea emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative, la fel ca și la infracțiunea de favorizarea făptuitorului.

În proiect se menține de asemenea abrogarea infracțiunii de neglijență în serviciu (art. 298 Cod Penal).

Definiția infracțiunii de conflict de interese (art. 301 Cod Penal) rămâne aceeași ca și în OUG 13 – trebuie menționat că sintagma controversată și blamată de sistemul judiciar, „foloase patrimonial necuvenite”, care golea de sens conflictul de interese, a fost eliminată încă din OUG – : „Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-au obținut, direct sau indirect, foloase patrimoniale, pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”.

Din infracțiunea de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau altor substanțe (art. 336 Cod Penal) se menține eliminarea sintagmei privind alcoolemia de peste 0,80 grame la litru în sânge – „la momentul prelevării mostrelor biologice”.

Prevederea controversată de modificare a Codului de Procedură Penală, privind denunțul, este de asemenea menținută în proiectul trimis de Florin Iordache la CSM: „Denunțul se depune la organul de urmărire penală competent în termen de 6 luni de la data săvârșirii faptei prevăzute de legea penală”.

CITEȘTE AICI PROIECTUL DE LEGE TRIMIS LA CSM

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de...
Alimentul-minune pe care japonezii îl mănâncă înainte de a merge la somn. Se trezesc fericiți...
Cum s-a schimbat viața "europenilor" din Siliștea Gumești, după aderarea la UE: "Noi avem nici...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Marea Britanie îşi întăreşte legislaţia împotriva pornografiei deepfake
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
INTERZIS total pentru cei care stau la APARTAMENT. Regula obligatorie pentru ziua de 1 Mai
Capii lumii interlope, la priveghiul lui Costel Corduneanu. Hotelurile din Iași nu mai au camere
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna...
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Corpurile femeilor au devenit „câmpuri de luptă”, avertizează ONU