Număr record de străini care vor să devină cetățeni români

Număr record de străini care vor să devină cetățeni români
Publicat: 23/06/2016, 15:21
Actualizat: 06/06/2018, 14:13

La nivelul anului 2015, în România, 81.500 de străini au depus cereri de obținere a cetățeniei române, față de aproape 21.000 în anul 2014, anunță ANC. Aceeași sursă precizează că valorile sunt în creștere și în 2016, în primele șase luni fiind înregistrate 52.000 de astfel de dosare.

Cele mai multe cereri vin din partea cetățenilor moldoveni, pe partea de redobândire a cetățeniei, urmați de israelieni, iar pe palierul de naturalizare sunt solicitări venite din partea străinilor din țările arabe.

„Pe naturalizare, nu pe redobândire, cei mai mulți vin din țările arabe. Dar sunt și din Europa, mă refer la Albania, Serbia, Macedonia, avem și din Germania, avem și din Franța. Pe redobândire cei mai mulți sunt din Republica Moldova, cam 90%”, a declarat Iulia Mălina Ciobanu, președintele ANC.

În medie, procedura, de la depunerea dosarului până la obținerea cetățeniei române, durează un an. Oficialii ANC precizează însă că sunt și dosare soluționate în șașe luni, în situația în care documentația depusă este completă și se îndeplinesc condițiile prevăzute de lege. Pentru cei care vor să devină cetățeni români, prin dobândire, una dintre condiții este aceea de a face dovada că au locuit pe teritoriul țării noastre în ultimii cinci-opt ani.

„Media de respingere a dosarelor este de 10% sau chiar mai puțin. Printre motive, cele mai importante- bunul comportament, pe redobândire nu îndeplinește condiția ascendenței sau solicitantul nu completează dosarul cu actele solicitate de catre comisia pentru cetatenie”, a adăugat președinte ANC.

Oficialul ANC recunoaște că „este o creștere foarte mare” a numărului de solicitanți și spune că „probabil situația internațională are un rol important în creșterea volumului.”

„Pentru cei mai tineri dintre ei, cetățenia română înseamnă o oportunitate, dar, mai ales pe redobândire, să știți că sunt și bătrâni care vin să depună jurământul. Cu lacrimi în ochi rostesc jurământul și intonează imnul național. Pentru aceștia reprezintă un sentiment de bine, reprezintă cetățenia ascendenților și de fiecare dată îmi spun -vreau să mor român”, a mai declarat Iulia Mălina Ciobanu.

Joi, la sediul ANC, a avut loc ceremonia de depunere a jurământului pentru 46 de străini proaspăt deveniți cetățeni români, prin naturalizare.

” Jur să fiu devotat Patriei și poporului roman, să apăr drepturile și interesele naționale, să respect Constituția și legile României”, așa sună jurământul rostit de toți cei prezenți în sala de la sediul ANC.

Dintre cei prezenți, cei mai mulți erau străini care locuiesc în România de peste 15 ani.

„Am fost într-o vizită în 1994 și mi-a plăcut țara și am rămas aici, m-am stabilit. Aveam afacere în Liban, dar am făcut o filială aici și acum lucrez în industria textilă. Știu tot, nu a fost nevoie să învăț nimic.Citesc, mă uit mult la televizor, nu e nevoie de altceva. M-am plimbat peste tot în România, nu a fost nevoie să învăț”, spune unul dintre proaspeții cetățeni români.

Printre cei care au depus joi jurământul a fost și o femeie din Republica Moldova, venită alături de fiul său.

„Eu sunt din Republica Moldova și m-am căsătorit acum nouă ani cu un cetățean roman de origine maghiară și locuiesc în Harghita. În timpul asta m-am lovit de birocrație, ce ține de acte, în rest eu mă simt român. Pentru mine nu a fost o problemă să mă mut aici, să locuiesc aici. Consider că Republica Moldova face parte din România.”

„Sunt comerciant, om de afaceri, din Turcia. De aproape 25 de ani am legătură cu România. Eu sunt potrivit pentru România, m-am obișnuit aici”, a spus un alt bărbat, care a depus joi jurământul.

În sala de jurământ au fost prezenți și reprezentanții mai multor ONG-uri care se ocupă cu problemele străinilor în România.

„Aș vrea să vă spun cu mâna pe inimă că de astăzi înainte toate problemele dumneavoastră s-au rezolvat, sunteți cetățeni români și de astăzi înainte nu mai aveți nicio problema. Dacă ați simțit vreodată că ați fost discriminați ca cetățeni străini, de azi înainte veți avea dreptul să fiți discriminați ca cetățeni români. Instituțiile publice din România nu fac nicio discriminare între cetățenii români și cei străini, îi tratează pe toți la fel”, a declarat Rodica Novac, președintele Asociației CONECT.

Potrivit oficialilor ANC, ceremonii de depunere a jurământului pentru noii cetățeni români au loc, în medie, de două ori pe lună.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Motivul inedit pentru care Volkswagen modifică logo-ul bine-cunosut - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Supermarketuri ÎNCHISE în weekend. A venit anunţul fulger: A apărut o problemă
Grigore Caramalac, crima organizată, sportul şi propaganda rusească în Republica Moldova (II)
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Tatăl lui Mirel Dragomir, despre crima sângeroasă comisă de fiul său: "Nu pot să-l privesc...
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Test de cultură generală. Care a fost prima țară care a trecut la ora de...