Numărul conexiunilor la Internet în bandă largă din România a crescut cu 19,4%

Numărul conexiunilor la Internet în bandă largă din România a crescut cu 19,4%
Publicat: 12/12/2012, 13:39
Actualizat: 01/02/2019, 07:12

Numărul conexiunilor active de acces la internet în bandă largă furnizate la puncte fixe și mobile a atins 12,9 milioane la 30 iunie, în creștere cu 19,4% față de finele anului 2011, potrivit datelor ANCOM.

Defalcat, conexiunile active la Internet prin intermediul diverselor tehnologii mobile (HSCSD, GPRS, EDGE, CDMA, EVDO, 3G) au crescut cu 60,1%, la 9,5 milioane, din care 6,9 milioane sunt conexiuni active în bandă largă prin EDGE, CDMA, EV-DO, 3G, de la 4,2 milioane în decembrie 2011.

„Conform datelor furnizate de cei 6 furnizori de servicii de acces la internet la puncte mobile, numărul total de conexiuni active de acces la internet în bandă largă la puncte mobile a atins valoarea de 6,9 milioane, în urcare cu 63,8% față de finalul anului 2011 și aproape dublu față de valoarea înregistrată la jumătatea anului 2011”, se arată într-un comunicat al Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).

Operatorii au raportat 5,6 milioane de conexiuni active în bandă largă la puncte mobile utilizate prin intermediul telefoanelor mobile și 1,3 milioane conexiuni active în bandă largă la puncte mobile utilizate prin intermediul modemurilor/cardurilor/dispozitivelor USB.

În ceea ce privește numărul total de terminale/cartele SIM care permit accesul la internet la puncte mobile prin intermediul tehnologiior 3G (inclusiv 3G+), EV-DO, 4G sau al altor tehnologii superioare 3G, acesta era de aproximativ 7,4 milioane, la 30 iunie.

„Există un interes din ce în ce mai crescut al românilor pentru internet mobil, acest lucru fiind indicat de evoluția spectaculoasă înregistrată în ultima perioadă de numărul de conexiuni folosite prin intermediul telefonului, cu plata unei sume de bani lunare. Practic, într-un an de zile, numărul total de conexiuni active de acces la internet în bandă largă la puncte mobile aproape s-a dublat”, a declarat președintele ANCOM, Cătălin Marinescu.

Potrivit ANCOM, numărul conexiunilor de acces la internet în bandă largă furnizate la puncte fixe a depășit 3,4 milioane, înregistrând o creștere semestrială de 4,1% și, respectiv, de 9,1% la nivel anual.

„Cele mai importante creșteri anuale au vizat conexiunile care utilizează tehnologiile xDSL pentru accesul la utilizatorul final (o creștere anuală de 5,4%, până la aproape 1 milion de conexiuni), conexiunile care utilizează cablu UTP/FTP (o creștere anuală de 11,7%, până la aproape 1,9 milioane conexiuni) și conexiunile care utilizează cablu coaxial (o creștere anuală de 8,4%, până la 440.000 de conexiuni)”, se mai spune în comunicat.

Din totalul conexiunilor de acces la internet în bandă largă furnizate la puncte fixe, peste 3 milioane de conexiuni (88,9%) sunt prin tehnologia FTTx, care utilizează fibra optică până la locația utilizatorului final sau până la un anumit punct în apropierea locației utilizatorului final, accesul fiind realizat prin intermediul altor suporturi (de ex. cablu coaxial, radio, cablu UTP/FTP, fire metalice torsadate de cupru), ceea ce face posibilă oferirea unor viteze ridicate de conectare la internet.

Rata de penetrare a conexiunilor de acces la internet în bandă largă la puncte fixe la 100 locuitori a atins nivelul de 18% la jumătatea acestui an, în timp ce rata de penetrare la 100 gospodării a crescut la 44%.

Totodată, în prima jumătate a anului 2012, numărul de conexiuni la puncte fixe instalate persoanelor juridice a înregistrat o creștere de 4% față de aceeași perioadă a anului precedent, în timp ce legăturile instalate persoanelor fizice au înregistrat o creștere anuală de 9,6%.

Din cele 3,4 milioane de conexiuni de acces la internet în bandă largă la puncte fixe raportate la jumătatea a acestui an, peste 90% dintre conexiuni erau instalate persoanelor fizice.

În prima jumătate a anului 2012 s-a constatat o creștere mai accentuată a numărului de conexiuni instalate în mediul rural până la aproape 0,8 milioane de conexiuni (+11,7% semestrial, respectiv +26,4% anual), în timp ce, în mediul urban, numărul conexiunilor a înregistrat o creștere de 2% la nivel semestrial și, respectiv, de 4,8%, la nivel anual, până la 2,6 milioane conexiuni.

În ceea ce privește viteza conexiunilor de internet la puncte fixe, jumătate dintre conexiunile la puncte fixe folosite de abonații persoane fizice sunt conexiuni de viteză foarte mare (cel puțin 30 Mbps).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cel mai căutat fugar american, prins în Piața Sf. Petru din Vatican