Numărul conexiunilor la Internet în bandă largă din România a crescut cu 19,4%

Redactor:
Adrian Dumitrache
Numărul conexiunilor la Internet în bandă largă din România a crescut cu 19,4%
Numărul conexiunilor active de acces la internet în bandă largă furnizate la puncte fixe și mobile a atins 12,9 milioane la 30 iunie, în creștere cu 19,4% față de finele anului 2011, potrivit datelor ANCOM.

Numărul conexiunilor active de acces la internet în bandă largă furnizate la puncte fixe și mobile a atins 12,9 milioane la 30 iunie, în creștere cu 19,4% față de finele anului 2011, potrivit datelor ANCOM.

Defalcat, conexiunile active la Internet prin intermediul diverselor tehnologii mobile (HSCSD, GPRS, EDGE, CDMA, EVDO, 3G) au crescut cu 60,1%, la 9,5 milioane, din care 6,9 milioane sunt conexiuni active în bandă largă prin EDGE, CDMA, EV-DO, 3G, de la 4,2 milioane în decembrie 2011.

„Conform datelor furnizate de cei 6 furnizori de servicii de acces la internet la puncte mobile, numărul total de conexiuni active de acces la internet în bandă largă la puncte mobile a atins valoarea de 6,9 milioane, în urcare cu 63,8% față de finalul anului 2011 și aproape dublu față de valoarea înregistrată la jumătatea anului 2011”, se arată într-un comunicat al Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).

Operatorii au raportat 5,6 milioane de conexiuni active în bandă largă la puncte mobile utilizate prin intermediul telefoanelor mobile și 1,3 milioane conexiuni active în bandă largă la puncte mobile utilizate prin intermediul modemurilor/cardurilor/dispozitivelor USB.

În ceea ce privește numărul total de terminale/cartele SIM care permit accesul la internet la puncte mobile prin intermediul tehnologiior 3G (inclusiv 3G+), EV-DO, 4G sau al altor tehnologii superioare 3G, acesta era de aproximativ 7,4 milioane, la 30 iunie.

„Există un interes din ce în ce mai crescut al românilor pentru internet mobil, acest lucru fiind indicat de evoluția spectaculoasă înregistrată în ultima perioadă de numărul de conexiuni folosite prin intermediul telefonului, cu plata unei sume de bani lunare. Practic, într-un an de zile, numărul total de conexiuni active de acces la internet în bandă largă la puncte mobile aproape s-a dublat”, a declarat președintele ANCOM, Cătălin Marinescu.

Potrivit ANCOM, numărul conexiunilor de acces la internet în bandă largă furnizate la puncte fixe a depășit 3,4 milioane, înregistrând o creștere semestrială de 4,1% și, respectiv, de 9,1% la nivel anual.

„Cele mai importante creșteri anuale au vizat conexiunile care utilizează tehnologiile xDSL pentru accesul la utilizatorul final (o creștere anuală de 5,4%, până la aproape 1 milion de conexiuni), conexiunile care utilizează cablu UTP/FTP (o creștere anuală de 11,7%, până la aproape 1,9 milioane conexiuni) și conexiunile care utilizează cablu coaxial (o creștere anuală de 8,4%, până la 440.000 de conexiuni)”, se mai spune în comunicat.

Din totalul conexiunilor de acces la internet în bandă largă furnizate la puncte fixe, peste 3 milioane de conexiuni (88,9%) sunt prin tehnologia FTTx, care utilizează fibra optică până la locația utilizatorului final sau până la un anumit punct în apropierea locației utilizatorului final, accesul fiind realizat prin intermediul altor suporturi (de ex. cablu coaxial, radio, cablu UTP/FTP, fire metalice torsadate de cupru), ceea ce face posibilă oferirea unor viteze ridicate de conectare la internet.

Rata de penetrare a conexiunilor de acces la internet în bandă largă la puncte fixe la 100 locuitori a atins nivelul de 18% la jumătatea acestui an, în timp ce rata de penetrare la 100 gospodării a crescut la 44%.

Totodată, în prima jumătate a anului 2012, numărul de conexiuni la puncte fixe instalate persoanelor juridice a înregistrat o creștere de 4% față de aceeași perioadă a anului precedent, în timp ce legăturile instalate persoanelor fizice au înregistrat o creștere anuală de 9,6%.

Din cele 3,4 milioane de conexiuni de acces la internet în bandă largă la puncte fixe raportate la jumătatea a acestui an, peste 90% dintre conexiuni erau instalate persoanelor fizice.

În prima jumătate a anului 2012 s-a constatat o creștere mai accentuată a numărului de conexiuni instalate în mediul rural până la aproape 0,8 milioane de conexiuni (+11,7% semestrial, respectiv +26,4% anual), în timp ce, în mediul urban, numărul conexiunilor a înregistrat o creștere de 2% la nivel semestrial și, respectiv, de 4,8%, la nivel anual, până la 2,6 milioane conexiuni.

În ceea ce privește viteza conexiunilor de internet la puncte fixe, jumătate dintre conexiunile la puncte fixe folosite de abonații persoane fizice sunt conexiuni de viteză foarte mare (cel puțin 30 Mbps).

Surpriză totală la CFR Cluj. Noul antrenor debutează chiar astăzi pe banca ardelenilor în Europa...
Marius Rădoi a murit azi-noapte! Ştirea care cutremură România
FOTO. Andreea Marin, imagini de când era `vânată` de Playboy! Așa nu și-o mai aduce...
FOTO. Ea este considerată una dintre cele mai frumoase fiice de fotbaliști din lume! Cum...
Se dau BANI pentru români! Suma e INCREDIBILĂ. Intră direct pe card
Descoperire spectaculoasă: Mii de desene care înfăţişează uriaşele animale ale epocii glaciare au fost găsite...
Scandalul consilierei decorate. Mesajul unui militar împușcat în misiune. „Noi nu am primit niciun telefon...
Marius Rădoi a murit azi-noapte! Ştirea care cutremură România
Ce a făcut Gigi Becali când a aflat că Anamaria Prodan e în stare gravă....
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
GE-NI-AL! Așa poți să primești o pensie de 3.000 de lei lunar. Trebuie să urmezi...
Ungurii nu se lasă și nu renunță la Ardeal! Au dat deja sute de milioane...
LOCKDOWN după alegeri în România? Alexandru Rafila, ANUNȚ ȘOC! Ce ne așteaptă în următoarele săptămâni
Actrița din Juno și Inception a devenit el. Cum arată după ce a dezvăluit că...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
SFÂRŞITUL BENZINEI: Noul combustibil în care chinezii investesc MILIARDE şi care ar putea duce la...
Mirela Vaida, dezvăluiri de senzație din trecut. Cu ce se ocupa vedeta la 18 ani:...
×
Inchide