O companie de medicamente a fost amendată cu 11,9 milioane de lei

O companie de medicamente a fost amendată cu 11,9 milioane de lei
(Sursă Foto: Pixabay- Caracter Ilustrativ)
Publicat: 25/08/2020, 17:59
Actualizat: 06/04/2021, 16:25

Compania GlaxoSmithKline SRL (GSK) a fost amendată de Consiliul Concurenței cu suma de 11,9 milioane de lei, deoarece nu a respectat angajamentele asumate și scoaterea de pe piață a medicamentului Seretide.  

Investigația a început în anul 2017

În anul 2017, Consiliul Concurenței a încheiat o investigație privind un posibil abuz de poziție dominantă al GlaxoSmithKline SRL (GSK). Investigația a pornit după momentul în care compania își asumase mai multe angajamente referitoare la medicamentele Avodart și Seretide, pentru a elimina îngrijorările de natură concurențială.

„Astfel, GSK era obligată să furnizeze cele două medicamente pe piața din România timp de doi ani, în cantități care să acopere cererea pacienților, determinată pe baza datelor furnizate de surse independente. În urma monitorizării implementării angajamentelor, Consiliul Concurenței a constatat nerespectarea parțială a acestora, prin încetarea comercializării a trei forme ale produsului Seretide înainte de termenul prevăzut, de doi ani. Practic, prin acțiunile sale, GSK a determinat scoaterea acestor produse din lista de medicamente compensate a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS)”, transmit reprezentanții Consiliului Concurenței într-un comunicat de presă, scrie Mediafax.

Potrivit președintelui Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, încălcarea obligațiilor pe care și le asumă companiile reprezintă o faptă gravă.

„Formularea de angajamente este o iniţiativă a companiilor implicate într-o investigație şi orice modificare ulterioară a acestora sau a modului de implementare se face doar în urma unei decizii a autorităţii de concurenţă. Astfel, încălcarea obligațiilor asumate reprezintă o faptă gravă, fiind pus sub semnul întrebării obiectivul urmărit, respectiv restabilirea mediului concurenţial” a afirmat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Seretide este un medicament utilizat în tratamentul astmului bronșic și al bolii pulmonare obstructive cronice.

Decizia autorității de concurență de a sancționa compania cu 11,9 milioane de lei poate fi atacată la Curtea de Apel București.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase