O companie franceză cu afaceri de miliarde de euro vrea să producă armament și rachete în România. Cum vor fi pregătiți muncitorii care vor să lucreze în domeniu

O companie franceză cu afaceri de miliarde de euro vrea să producă armament și rachete în România. Cum vor fi pregătiți muncitorii care vor să lucreze în domeniu
Publicat: 20/11/2017, 10:48

În urma memorandumului de înțelegere semnat de MBDA cu Romarm, companie românească care fabrică armament, muniție și vehicule blindate, și Electromecanica Ploiești, una dintre filialele Romarm, compania franceză intenționează să fabrice componente ale rachetelor în România și să creeze linii de asamblare și de mentenanță ale rachetelor Mistral și Mika, la Ploiești.

„Ce vom face în România: integrarea, producerea și mentenața rachetelor Mistral și Mika”, a spus Didier Philippe, vicepreședintele MBDA.

Instructajul personalului face parte din oferta pe care MBDA a propus-o autorităților române. Astfel, persoanele vor primi documentația, vor fi instruite în fabricile din Franța și vor primi instructaj și pe teren.

Românii vor fi instruiți în Selles-Saint-Denies, localitate din centrul Franței, din unde este facilitatea europeană a MBDA de asamblare a rachetelor, dar și în unitățile de producție în Bourges, unde aproape jumătate din angajați se ocupă cu producția mecanică și a subsistemelor, precum și în Paris.

De asemenea, firma intenționează să implice studenții români în sistemul de fabricație al rachetelor, propunând Academiei Militare un program prin care studenții vor participa la sesiuni de instructaj, în Franța.

„În România, purtăm discuții cu academiile militare. Ne-am întâlnit, spre exemplu, în București, cu Academia Militară. Vom discuta, de asemenea, cu Academia Navală și Academia Forțelor Aeriene”, au transmis reprezentanții MBDA.

Investiția pentru modernizarea instituțiilor românești din domeniul fabricării de rachete ar urma să dureze 10 ani, a mai spus Philippe, în cazul în care va fi semnat un contract în acest sens.

După ce România a promis că va aloca 2% din PIB pentru apărare, MBDA a făcut o serie de propuneri pentru autorităților române, atât pentru rachete de aviație, cât și pentru armată și marină.

„Suntem implicați în câteva proiecte și competiții. Unul vizează corvetele și propunem rachetele VL Mika și ultima generație Exocet. Participăm, de asemenea, la competiția care vizează apărarea de coastă, propunând ultima generație Exocet. Avem planuri și în ceea ce privește shorad – vshorad. Pe baza acordul strategic cu Franța, am primit autorizarea de a propune României linii de integrarea pentru rachetele Mistral și Mika, pentru sistemele de apărare aeriene și în armată. Apoi, mai propunem Mistral cu lansatorul Manpad, pentru armată”, a declarat Didier Philippe.

MBDA, producător european de sisteme de rachete tactice, Romarm, companie română de stat din domeniul apărării și Electromecanica Ploiești, filiala Romarm au semnat un memorandum de înțelegere, în timpul vizitei președintelui Franței, Emmanuel Macron în România.

Compania este prezentă în cinci țări europene precum și în Statele Unite. În 2016, MBDA a avut o cifră de afaceri de 3 miliarde de euro cu un total de comenzi în valoare de 15,9 miliarde de euro. În total, grupul oferă o gamă de 45 de sisteme de rachete și produse de contramăsuri aflate în serviciu operațional și mai mult de 15 care sunt în prezent în dezvoltare. MBDA este deținută de Airbus Group (37,5%), BAE Systems (37,5%) și Leonardo (25%).

Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
A MURIT! Marcel Pavel e distrus: 'Of, Dumnezeule'
FOTO. Antonia, selfie-uri interzise cardiacilor, într-un costum de baie prea mic pentru formele ei generoase!...
10 semne că ai probleme cu circulația sângelui
Ce a făcut Petrică Cercel pentru cei trei copii ai săi, înainte de a muri....
Gigi Becali a primit o lovitură de proporții! Patronul FCSB riscă să piardă o sumă...
A murit Dorin Anastasiu. Cântărețul avea 78 de ani, luase un trofeu major alături de...
A căzut mitul celor 10.000 de paşi pe care trebuie să-i facem pe zi, pentru...
Lovitură pentru cei care încalcă legea: Supraveghere video pe șosele și sancționare automată a contravenienților
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Simptomele COVID-19 în cazul copiilor. Cele trei semne care ar trebui să îi îngrijoreze pe...
A MURIT! Marcel Pavel e distrus: 'Of, Dumnezeule'
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Adio, centrale de apartament! Cu ce vor fi înlocuite, facturile vin mult reduse
ȘOC! Andreea Marin, ce GAFĂ! Greșeala uriașă din ultima fotografie
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea ȘOC a momentului: A murit. Este doliu în lumea presei
10 milioane de oameni vor muri! Catastrofa care ne va lovi crunt. E cumplit ce...
Monarhia se află în PERICOL! Regina Elisabeta a comis o greșeală fatală. Este război total...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Povestea unei tinere din România care a construit o afacere de milioane şi îşi vinde...