O cunoscută televiziune din România a pierdut licența audiovizuală / Când intră în vigoare decizia CNA

O cunoscută televiziune din România a pierdut licența audiovizuală / Când intră în vigoare decizia CNA
Publicat: 29/10/2019, 12:05

Potrivit documentelor depuse de Realitatea Media la dosarul de la CNA, compania înregistra restanțe fiscale de peste 10 milioane de lei iar planul de reorganizare al societății era infirmat.

Societatea mai deține și licențele Realitatea Fm București satelit, Realitatea FM terestru, Realitatea FM Cluj Napoca satelit Sulina terestru, Galați-Brăila. Reprezentanții companiei au cerut să fie judecată situația în ansamblu. „Noi am făcut tot ce se putea face ca să reparăm ceea ce au stricat alții”, au explicat reprezentanții Realitatea Media prezenți în fața Consiliului. „Realitatea va rămâne. Am condus câteva sute de oameni și pot să vă spun cu certitudine că indiferent unde vom fi, vom fi Realitatea. Noi nu avem cum să umplem vidul legislativ din Legea Audio-vizualului”, au pledat cei reprezentanții companiei care au susținut că din punctul lor de vedere planul de restructurare ar fi viabil.

Consiliul a avut pe ordinea de zi o informare privind cererea nr. 11068/18.10.2019 formulată de S.C. Realitatea Media SA în vederea prelungirii valabilității licenței audiovizuale Realitatea TV din București.

Cristina Pocora, membru al CNA, a arătat că este vorba despre „o televiziune de știri importantă” și că, „practic, neacordându-i licența, o închidem”. „Momentul mi se pare foarte delicat fiind în campanie electorală și cred că este important să avem cât mai multe canale, cât mai multe voci (…) Eu am în vedere situația excepțională. Am audiat ce a spus și ANAF-ul, ce a spus și departamentul nostru juridic. Dar noi ca demnitari avem această libertate să conexăm legile și să interpretăm legea și în litera și în spiritul ei”, făcând apel la posibilitatea prelungirii licenței până când compania își va tranșa în instanță situația. „Să fie închis nu din cauza justiției sau din cauza mea, ci atunci când nu va îndeplini prevederile legale”, a arătat membra CNA.

Reprezentanții postului au susținut că datoriile sunt suspendate pe perioada insolvenței, răspunzând unei întrebări adresate de Răsvan Popescu, din partea CNA. Consiliul a constatat și faptul că nu există o decizie a instanței sau a autorității fiscale care să arate acest lucru. „Datoriile erau iniția 23 de milioane, acum sunt 10”, a pledat reprezentantul Realitatea TV.

„Suntem într-o situație ingrată și regretabilă. Existența acestui post în peisajul audio-vizual este în interesul public”, a notat Răsvan Popescu care a arătat că licența ar putea fi prelungită în condițiile în care instanța urmează să se pronunțe în luna ianuarie.

„Dacă acordăm această licență nimeni nu va fi prejudiciat, toată lumea va avea de câștigat”, s-a afirmat în discuție.

„Eu aș vrea să fac abstracție de certificatul fiscal. Eu aș vrea să fac abstracție de ce spune legea, dar nu pot. Prejudiciate vor fi toate televiziunile care își plătesc datoriile și nu au probleme”, a răspuns Radu Herjeu, membru CNA.

Alexandru Kocsis-Cristea a arătat că trebuie „să apărăm interesul publicului și să acordăm licența pe o perioadă de nouă ani”. „Trebuie să luăm act de neîndeplinirea condițiilor legale”, a explicat Orsolya-Eva Boros, care a admis faptul că este important să poată fi găsită o soluție legală pentru că „această televiziune trebuie să rămână pe piață”, dar că soluția cu pricina nu s-a găsit încă.

Pentru prelungirea licenței Realitatea TV au votat 4 dintre membrii, iar 6 au fost împotrivă. Consiliul emite decizii, instrucțiuni și recomandări, în prezența a cel puțin 8 membri și cu votul a cel puțin 6 membri.

„Dezbateri românești despre prelungirea licenței Realității TV, pe sistemul «merge si asa, sunt baieti buni». Eu mi-aș fi dorit ca legea audiovizualului să nu încarce CNA cu responsabilitatea evaluării situației financiare a unei televiziuni. Cu alte cuvinte, decizia Consiliului de acordare, modificare sau prelungire de licență nu ar trebui legată de starea de insolvență, de datoriile curente sau de cele menționate într-un certificat de atestare fiscală, sau de un plan de reorganizare. Alte criterii ar trebui aplicate de membrii CNA, nu existența sau absența unui document justificativ, solicitat de legea audiovizualului. Daaaar… din păcate, legea mă obligă să verific existența „ștampiluțelor”! Și nu sunt îndeplinite două condiții: au datorii curente și le-a fost infirmat planul de reorganizare. Dacă legea mi-ar fi permis, aș fi votat acordarea unei licențe până în momentul în care instanța ar fi decis definitiv dacă postul intră sau nu în faliment! Dar nu se poate nici asta! Se poate, însă, să ignor prevederile legii, pe ideea că eu sunt tare și mare și eu decid, și, în fond, trăim în România!”, a explicat Radu Herjeu.

Postul poate contesta decizia, dar a aceasta intră în vigoare miercuri seara, la 23.59.

În aceeași ședință, CNA analizează și solicitarea depusă de Geopol International, o companie condusă de Cozmin Gușă modificarea structurii serviciului de programe pentru Realitatea Plus, reprezentanții postului spunând că se încearcă transferarea programelor Realitatea TV de pe 31 octombrie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc cu durere cronică