O dată la 1000 de ani. Bisericile Ortodoxe se întrunesc la Sfântul și Marele Sinod al Ortodoxiei. Patriarhul Kiril al Rusiei lipsește

Publicat: 18/06/2016, 17:01
Actualizat: 05/07/2016, 19:38

Evenimentul se dorește a fi o chemare la unitate a comunității ortodoxe, formată din 250 de milioane de credincioși și a fost pregătit, în special de Pariarhia ecumenică a Constantinopoleluide peste 50 de ani.

Liderii ortodocși nu s-au mai reunit într-un Mare Sinod de la schisma din 1054 dintre Roma și Constantinopol. Dar reuniunea, care ar fi vrut să dea un mesaj de unitate, este marcată de absența a patru biserici, printre care și cea a Rusiei care, demografic, reprezintă aproape jumătate din comunitatea ortodoxă, informează rador.ro.

Mai lipsesc Patriarhul Antiohiei, Bulgariei și Georgiei. Lipsa acestora va știrbi din start mesajul de unitate atât de dorit de PatriarhulConstantinopolelui. Lipsa biserici ruse e cea care a determinat de altfel și lipsa celorlate trei biserici autocefale. Patriarhiile Antiohiei, Bulgariei și Georgiei sunt strâns legate sau chiar dependente de Patriarhia de la Moscova, de aproximativ 300 de ani.

Dizidența Moscovei și dorința sa de a controla întreaga ortodoxie a fost unul dintre principalele motive care au făcut caSfântul și Marele Sinod al Ortodoxiei să nu poată fi organizat în ultimul mileniu. Ambiția de dominare a Rusiei în lumea ortodoxă datează de după cucerirea Constantinopolelui de către turci. momemt în care Moscova a început să se considere ” a treia Romă”, continuatoarea Imperiului Bixantin.

„Aceste biserici au invocat câteva rațiuni discutabile, evident, dar libertatea de a nu fi prezent este una respectată. Prima motivație a Patriarhiei Ruse a fost că nu se întrunesc toate bisericile. Și dacă lipsesc câteva, Patriarhia Rusă a conchis că prezența ei ar fi inadecvată”, a explicat pentru știri.tvr.ro Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române.

Cu toate acestea vineri, patriarhul ecumenic al Constantinopolului, Bartolomeu, le-a lansat celor absenți o invitație telefonică pentru ca duminică, de Rusalii, să slujească împreună.

Cele patru biserici absente au renunțat să mai participe cu câteva zile înainte de eveniment deși la ultimele întâlniri pregătitoare capii bisericilor ortodoxe au căzut de acord că este nevoie de întrunirea Sinodului. Bisericile ortodoxe ale Bulgariei, Antiohiei, Georgiei și Rusiei sunt nemulțumite de faptul că amendamentele lor la documentele sinodului nu au fost luate în seamnă de Patriarhia de Constantinopol, cea care a organizat întrunirea.

Ierarhii ordodocși urmează să discute și să adopte în Sinodul din Creta o serie de documente privitoare la misiunea comună a ortodoxiei astăzi. Documentele au fost elaborate de-a lungul ultimilor 50 de ani în cadrul unor întruniri inter-ortodoxe și privesc relațiile dintre bisericile ortodoxe între ele și ale ortodoxiei cu restul lumii creștine și necreștine.

Temele care vor fi discutate de înalții prelați sunt de natură socială, pastorală și misionară, a mai spus purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române.

Prima întâlnire, a celor 10 capi de biserici ortodoxe participante, va avea loc astăzi, iar, mâine, duminică, de sărbătoarea Pogoririi Duhului Sfânt, aceștia vor sluji Liturghia împreună.

Lucrările propriu-zise ale Sfântuli și Marelui Sinod al Ortodoxieiîncep de luni și vor dura o săptămână.

Biserica Ortodoxă Română este reprezentata de o delegație de 25 de ierarhi, condusă de Patriarhul Daniel.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Regulă pentru toți proprietarii de terenuri din România. Legea spune foarte clar
Modificări mari în Codul Rutier. Ce se întâmplă cu permisul
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun