O femeie din Covasna a câștigat procesul cu fostul său angajator. Motivul ireal pentru care a fost concediată

O femeie din Covasna a câștigat procesul cu fostul său angajator. Motivul ireal pentru care a fost concediată
Publicat: 20/07/2022, 20:20

O femeie angajată la o firmă de curățenie din Covasna a câștigat procesul pe care l-a intentat fostului său angajator după ce fusese concediată pe motiv că nu era „alfabetizată”. Femeia a demostrat, în instanță, că a fost dată afară abuziv întrucât face parte dintr-o categorie defavorizată, nu ştie să scrie şi să citească şi nu vorbeşte limba română decât foarte puţin. 

Într-un proces deschis la Tribunalul Covasna, reclamanta a arătat că pe lângă faptul că a fost concediată în mod abuziv pentru că ”nu era alfabetizată”, când a încercat „să solicite vreun document scris privind concedierea sa a fost izgonită şi refuzată de fiecare dată”.

De asemenea, la decesul bunicii sale a cerut să fie învoită, însă un manager al companiei i-a transmis că dacă nu se prezintă la serviciu va fi dată afară.

„Nu i s-a comunicat niciun fel de justificare şi nu s-a demarat niciun fel de procedură disciplinară, pur şi simplu i s-a comunicat verbal că nu mai este angajată. De asemenea, nu i-a fost înmânat niciun fel de act sau decizie şi nu a beneficiat nici de dreptul de preaviz. În speţa de faţă, este mai mult decât evident că este incidentă o concediere nelegală, concediere care în aparenţă se bazează pe motive care ţin de persoana salariatului. Deşi a încercat să primească o dovadă raportat la actul prin care contractul de muncă i-a fost desfăcut, nu a putut obţine un astfel de document. Nu cunoaşte în ce temei i-a fost desfăcut contractul de muncă, nu ştie dacă acest contract mai este în fiinţă”, a arătat avocatul femeii în instanţă.

Reprezentanții firmei au încercat să demonstreze în instanţă că la expirarea contractului, în 22 martie 2021 femeii i s-a propus un contract pe perioadă determinată, pe care l-a acceptat, dar nu a semnat contractual spunând că nu ştie să scrie.

„Având în vedere că nu este alfabetizată, la cererea acesteia, coordonatorul nostru a scris cele declarate de ea pe hârtie sub forma unei cereri de demisie. Neavând contract de muncă cu ea, nu avem de ce să ne folosim de hârtia de mână întocmită în mod evident de altcineva, fiindcă nu am avut raport de muncă contractual cu ea. Noi am încercat, avem contractul pe care i l-am pus în faţă, dar ea nu l-a semnat pe motiv că nu ştie să scrie şi să citească, deşi contractul pe perioadă determinată îl semnase. În faţa unei asemenea rele voinţe, să vii ulterior şi să reclami concediere nelegală când ai refuzat să semnezi contractul de muncă ni se pare strigător la cer”, s-au apărat reprezentanţii firmei în proces.

Cum a reușit femeia să câștige procesul cu fostul angajator

Tribunalul Covasna i-a dat câştig de cauză femeii, obligând firma să îi plătească salariile pentru perioada în care nu a fost primită la muncă. Mai mult, judecătorii au arătat că, deşi angajata nu a semnat contractul de muncă, între ea şi angajator au existat relaţii de muncă, care au fost înregistrate totuși în Revisal.

„Este lesne de observat faptul că între cele două părţi au existat raporturi de muncă şi după încetarea contractului de muncă pe perioadă determinată, atât din extrasul REVISAL, cât şi din declaraţia martorei….care arată cu certitudine faptul că reclamanta a lucrat la societatea pârâtă până în lunile februarie sau martie 2022.

Martorul ….. susţine de asemenea că a intermediat telefonic în două rânduri (mai precis când reclamanta trebuia să se prezinte la doctor şi când a decedat bunica acesteia) discuţii între reclamantă şi reprezentantul pârâtei, care i-a spus să-i comunice reclamantei să nu se mai prezinte la muncă pentru că nu mai are nevoie de ea. Potrivit art. 57 alin. (5) din Codul muncii, persoana care a prestat munca în temeiul unui contract individual de muncă nul are dreptul la remunerarea acesteia, corespunzător modului de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu”, se arată în sentința instanței.

Sentinţa Tribunalului Covasna nu este deocamdată definitivă și poate fi atacată cu recurs.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
INTERDICȚIA este clară în România. Gestul pentru care poți lua o AMENDĂ uriașă
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...