O firmă de salubritate a depus DIN GREȘEALĂ 100.000 de lei în contul unei persoane fizice și nu reușește să-și ia BANII ÎNAPOI

O firmă de salubritate a depus DIN GREȘEALĂ 100.000 de lei în contul unei persoane fizice și nu reușește să-și ia BANII ÎNAPOI
Publicat: 01/08/2018, 11:11

SC Salubris SA Iași se judecă cu două bănci după ce a dispus, în mod greșit, plata unei facturi către un furnizor de combustibil. Astfel, peste 100.000 de lei au ajuns în contul unei persoane care a scos banii, iar reprezentanții firmei de salubritate au rămas cu paguba.

Judecătoria Iași a constatat că Salubris SA a solicitat obligarea unor instituții bancare la restituirea sumei de 131.702,98 lei. Cei de la Salubris au precizat în instanță că, în urma relațiilor contractuale pe care le are cu un furnizor de combustibil, pe data de 1 martie 2017, a primit o notificare din partea acestuia, prin care îi comunica numărul de cont în care urmau a fi efectuate plățile începând cu data de 1 martie 2017, iar, pe 3 martie 2017, a efectuat plata contravalorii unei facturi, în contul indicat de acea societate. Cei de la Salubris au mai menționat că a fost virată suma amintită în contul indicat, dar fără a verifica dacă respectivul cont aparține furnizorului, conform procedurii uzuale și fără a sesiza faptul că plata făcută nu îi aparține respectivei firme, ci unei persoane fizice, care a retras suma de bani de la diferite bancomate.

„În ordinul de plată de pe 2 martie 2017, noi am indicat corect denumirea și Codul de Identificare Fiscală, atât ale beneficiarului, cât și ale plătitorului, suma ce urma a fi plătită și că reprezintă contravaloarea combustibilului, conform facturii de pe 1 februarie 2017. Instituțiile bancare erau obligate să parcurgă o procedură de validare, procedură ce presupunea identificarea elementelor corespunzătoare contului, însă acestea nu și-au îndeplinit obligațiile ce le reveneau, validând și efectuând operațiunea prin care suma a fost direcționată către un beneficiar diferit de cel indicat de plătitor”, au menționat în instanță reprezentanții SC Salubris SA Iași.

Reclamanții au arătat că, deși au cerut restituirea sumei, solicitarea lor nu a primit un răspuns favorabil, iar băncile nu ar fi întreprins demersuri pentru recuperarea sumei decontate eronat în contul altui beneficiar decât cel indicat.

La rândul ei, una dintre bănci a formulat o întâmpinare, prin care a cerut respingerea cererii, arătând, în esență că răspunderea sa ar putea fi antrenată exclusiv în temeiul normelor ce reglementează răspunderea contractuală. Reprezentanții băncii au adăugat că nu sunt în culpă, întrucât și-au executat întocmai obligațiile asumate, operând transferul sumei indicate de Salubris SA în contul indicat de către aceasta, reclamanta fiind cea care nu și-ar fi executat obligațiile contractuale privind completarea corectă a ordinului de plată.

De asemenea, cealaltă bancă a formulat întâmpinare, prin care a solicitat respingerea cererii, arătând în esență că a realizat creditarea contului IBAN cu suma amintită, pe baza instrucțiunii de plată dată de ordonator, iar plata a fost procesată în mod automat, exclusiv pe baza codului IBAN, conform obligațiilor care îi revin potrivit legislației în vigoare, nefiind necesară și nici obligatorie verificarea unor date suplimentare, cum ar fi concordanța cu numele sau denumirea titularului contului.

Magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au respins cererea SC Salubris SA.

„Instanța respinge cererea formulată de reclamantă, ca neîntemeiată. Respinge cererea reclamantei privind obligarea pârâtelor la plata cheltuielilor de judecată, ca nefondată”, au menționat judecătorii ieșeni.

Totuși, cei de la Salubris au formulat apel, iar dosarul a ajuns acum la Tribunalul Iași.

Băncile nu au dezvăluit în contul cui au ajuns banii depuși de Salubris SA, astfel că societatea s-a adresat și Poliției cu o plângere penală pentru înșelăciune.

„A fost depusă o plângere la Inspectoratul Județean de Poliție Iași, dosarul fiind la stadiul de cercetări”, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, Anca Vîjiac, purtătorul de cuvânt al IPJ Iași.

Pe de altă parte, șeful SC Salubris SA Iași, Cătălin Neculau, nu a putut fi contactat telefonic, pentru a-și exprima un punct de vedere cu privire la situația creată.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Cancer pancreatic! Diagnostic năucitor pentru Leonard Miron
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Durere supremă! A murit o LEGENDĂ a sportului din România: Cel mai mare din istorie
Nouă eliminare la Survivor All Stars. Echipa Faimoșilor rămâne din nou fără un membru
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Imagini tulburatoare! Andreea Morega, condusă pe ultimul drum de sute de oameni și un sobor...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului