O monedă emisă de rebelul Edward al VIII-lea, vândută pentru 1 milion de lire. Valoarea monedei, dată de o biografie surprinzător de asemănătoare cu cea a regelui Carol al II-lea

O monedă emisă de rebelul  Edward al VIII-lea, vândută pentru 1 milion de lire. Valoarea monedei, dată de o biografie surprinzător de asemănătoare cu cea a regelui Carol al II-lea
Publicat: 17/01/2020, 16:40

Moneda cu efigia unchiului reginei Elizabeth a II-a a stabilit un record de preț pentru o piesă britanică, spun reprezentanții Royal Mint.

Cel mai recent proprietar, un colecționar care a dorit să rămână anonim, a spus: „Când a venit ocazia, am simțit că nu o pot refuza. A fost o ocazie din viață. Sunt conștient de faptul că [1 milioane de lire sterline] sunt mulți bani pentru o monedă, dar dacă nu aș vinde acum, nu aș mai avea șansa”.

Colecția de șase monede nu a ajuns niciodată la marele public, pentru că regele Edward al VIII-lea a abdicat în decembrie 1936, după o domnie de aproape 11 luni, pentru a se căsători cu Wallis Simpson. Monedele urmau să fie lansate pe piață la 1 ianuarie 1937.

Doar două monede s-au aflat în posesie privată, iar cea vândută pentru 1 milion de lire sterline este una dintre ele. Celelalte patru se află în colecțiile unor muzee și instituții, inclusiv în cea a Royal Mint.

Moneda este unică și pentru că fostul rege a încălcat tradiția ca monarhii britanici să fie reprezentați cu chipurile privind în direcția diferită față de predecesorul, pentru că îi plăcea mai mult profilul său din stânga, au spus reprezentanții Royal Mint.

Unul dintre cei mai interesanți regi ai secolului XX, Edward al VIII-lea al Angliei a fost, poate, timp de un an, cel mai puternic om de pe planetă: era rege al Angliei și Irlandei, împărat al Indiei și suveran al unor dominioane precum Canada, Australia, Noua Zeelandă, Africa de Sud, Hong Kong și al multelor colonii britanice. A domnit însă mai puțin de un an. El a renunțat la tron datorită unei iubiri pe care contemporanii săi au înțeles-o mai puțin.

Avea o slăbiciune pentru femei, care, la rândul lor, erau atrase de el datorită celebrității. Edward al VIII-lea a fost, probabil, în anii 1920, cel mai fotografiat om. A avut o serie de relații inclusiv cu femei căsătorite, ceea ce era greu de acceptat de opinia publică britanică, în condițiile în care regele Angliei este și capul Bisericii Anglicane.

În mod similar, principele Carol al II-lea renunță la tron pentru Elena Lupescu, spre disperarea Reginei Maria, care îl ceartă printr-o scrisoare rămasă în istorie. „Carol, fiul meu, aceasta este urarea de despărțire a mamei tale: ca să poți să nu-ți dai niciodată seama cât de hidos este actul pe care l-ai săvârșit și în ce chip îngrozitor și neomenos ai făcut ceea ce ai făcut. Lumea este mare, sunt mulți rătăcitori pe pământ, mulți nelegiuiți, fii rătăcitori. Te duci printre ei, întoarce-ți privirea spre cine și cu cine? Nici eu, mama ta, nu o știu. Crezi că poate să fie pentru tine o fericire adevărată, chiar dacă pe noi ne părăsești?

Una dintre aventurile sale avea să provoace scandal. Este vorba de relația cu Wallis Simpson, care era deja la a doua sa căsătorie.

Anterior, cea mai scumpă monedă britanică a fost una din aur emisă în 1344 de regele Edward al III-lea, vândută la licitație în iulie 2006, pentru 460.000 de lire sterline. Moneda, care este expusă la British Museum, este evaluată în prezent la 6,1 milioane de euro.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Casa Regală a Marii Britanii ascunde un secret total neașteptat de peste 90 de ani
FOTO. Apariția incendiară a cele mai sexy jucătoare de volei din lume
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Șoc în România! O mireasă s-a îndrăgostit de artistul care i-a cântat la nuntă și...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
Care este starea de sănătate a premierului Slovaciei după ce a suferit o nouă intervenție...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Avertisment pentru toți cei cu telefoane mobile. Acest lucru este total interzis
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
De ce vrea cea mai bogată femeie din Australia ca portretul ei să fie eliminat...
×