O nouă inițiativă pentru legalizarea parteneriatelor civile: uniune consensuală pentru persoanele de același sex, dar și pentru heterosexuali. Cuplurile gay NU vor putea adopta copii. PROIECT CNCD

O nouă inițiativă pentru legalizarea parteneriatelor civile: uniune consensuală pentru persoanele de același sex, dar și pentru heterosexuali. Cuplurile gay NU vor putea adopta copii. PROIECT CNCD
Publicat: 30/03/2018, 10:27

Potrivit inițiativei consultate de Gândul, „uniunea consensuală reprezintă asocierea dintre două persoane de sex diferit sau de același sex în scopul organizării vieții lor comune ca viață de familie”.

Partenerii sunt asimilați soților, în materia: asistenței sociale, asigurărilor sociale, asigurărilor de sănătate, drepturilor pacientului, impozitelor și taxelor, prevenirea și combaterea violenței domestice și a altor fapte de natură penală sau contravențională săvârșite asupra unui membru de familie, se arată în documentul transmis de CNCD. De asemenea, partenerii sunt asimilați soților în ceea ce privește prezumția de paternitate și drepturile și obligațiile ce decurg din autoritatea părintească pentru copiii născuți în timpul uniunii consensuale dintre două persoane de sex diferit.

Potrivit proiectului, partenerii civili de același sex nu au dreptul la adopție.

În cazul căsătoriile între persoanele de același sex legal încheiate pe teritoriul altor state, partenerii beneficiază de totalitatea drepturilor și obligațiilor pe care le au cuplurile de același sex care au încheiat o uniune consensuală în România.

Uniunea consensuală se încheie de către ofițerul de stare civilă la sediul serviciului public comunitar local de evidență a persoanelor, al primăriei în a cărei rază de competență teritorială își are domiciliul ori reședința unul dintre viitorii parteneri sau, după caz, la un sediu destinat acestui scop, stabilit de primarul unității administrativ-teritoriale respective, se arată în proiect.

Încetarea uniunii consensuale are loc prin decesul sau declararea judecătorească a morții unuia dintre parteneri, prin acordul comun, prin comunicarea deciziei unilaterale a unuia dintre parteneri, la data încheierii căsătoriei între cei doi parteneri. La încetarea uniunii consensuale, situația bunurilor comune se stabilește de comun acord între parteneri, în caz de dezacord, se pooate sesiza instanța. Același lucru este valabil și când cei doi parteneri nu se înțeleg în privința situației copiilor născuți pe durata uniunii consensuale.

Asztalos Csaba: „România este stat de drept și are obligația să ofere o formă de recunoaștere și protecție juridică pentru cuplurile de același sex”

Președintele CNCD, Asztalos Csaba, a declarat, pentru Gândul,că proiectul a fist discutat cu organizațiile non-guvernamentale de profil, în special ACCEPT și, de asemenea, au avut loc discuții informale cu reprezentanții partidelor parlamentare

„Eu apreciez că acest proiect de lege este unul competitiv. Eu sunt conștient că la nivelul societății există un grad ridicat de prejudecată față de minoritățile sexuale, însă România este stat de drept și are obligația să ofere o formă de recunoaștere și protecție juridică pentru cuplurile de același sex, dar și o formă de recunoaștere juridică a acelor cupluri de sex diferit care nu au apelat ca instituția căsătoriei”, a mai spusAsztalos Csaba, întrebat despre cum crede că va fi primită inițiativa de vreme ce altele similare au fost respinse atât în Parlament, cât și la nivelul societății.

Președintele PSD Liviu Dragnea a anunțat, luni, că vrea, ca în perioada următoare, modificările la Legea Referendumului să ajungă la promulgare, astfel încât să se poată stabili data referendumului pentru familie, în același timp liderul PSD dorind o dezbatere pe necesitateaparteneriatului civil.

„Nu putem să nu analizăm și situația unei minorități, să discutăm serios despre oportunitatea legiferării unui tip de parteneriat civil și aici l-am rugat pe Victor Negrescu să discute cu ONG-urile din domeniu pentru a merge către o formă legislativă pentru această situație”, a mai spus Dragnea.

Întrebat dacă se teme de proteste din partea comunității gay, după modificarea Constituției, liderul PSD a răspuns: „motivul meu nu e teama de proteste, ci despre o minoritate pe care nu ne putem face că nu o vedem sau că nu există. Ca orice minoritate, trebuie tratată așa cum trebuie și să încercăm să găsim ca măcar o parte din solicitările lor să fie rezolvate”.

Cum sunt reglementările legale în domeniu în Europa

AUSTRIA

Parteneriatul înregistrat se bazează pe Legea parteneriatelor înregistrate și este rezervat cuplurilor homosexuale.

BELGIA

În legislația belgiană există coabitare legală- sintagmă introdusă prin Legea din 23 noiembrie 1998 (Legea privind coabitarea legală, Moniteur Belge, 12 ianuarie 1999), care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2000, după adoptarea Decretului Regal din 14 decembrie 1999. Acest parteneriat este deschis atât cuplurilor de același sex, cât și cuplurilor de sexe diferite.

CROATIA

În anul 2003, în Croația a intrat în vigoare o lege care reglementa uniunea persoanelor de același sex.

DANEMARCA

În 1989, Danemarca a fost reglementat pentru prima dată în lume parteneriatul înregistrat. În conformitate cu Legea nr.372/1989 privind parteneriatele înregistrate, două persoane de același sex pot încheia un parteneriat înregistrat.

ESTONIA

Estonia a adoptat în 2016 o lege privind parteneriatul civil. Legea se aplică atât cuplurilor heterosexuale (ca o alternativă la căsătorie), cât și cuplurilor cu persoane de același sex.

FINLANDA

În Finlanda, parteneriatele înregistrate se încheie în baza Legii nr.950/2001, cu modificările și completările ulterioare. Conform Capitolului 1 – Secțiunea 1, două persoane de același sex, cu vârsta de peste 18 ani își pot înregistra parteneriatul în cadrul birourilor locale sau districtuale de înregistrare organizate pe teritoriul Finlandei sau în cadrul birourilor notariale.

FRANȚA

În Codul civil (Cartea I, Titlul XIII – Despre pactul civil de solidaritate și despre concubinaj ) sunt reglementate parteneriatul neînregistrat (concubinajul), dar și parteneriatul înregistrat (PACS – pactul civil de solidaritate).

GERMANIA

Parteneriatul de viață prevăzut de Legea privind parteneriatul de viață (Eingetragene Lebenspartnerschaftsgesetz ), din 16 februarie 2001, este rezervat cuplurilor de același sex.

GRECIA

În anul 2008, Grecia a adoptat legea prin care se reglementa parteneriatul civil pentru persoane de sex opus. Din decembrie 2015, Grecia a extins dreptul de a intra într-un parteneriat civil și pentru persoanele de același sex.

ITALIA

În anul 2016, Italia a adoptat o lege privind parteneriatul civil pentru persoane de același sex.

LUXEMBURG

O lege din 2004 definește parteneriatul ca o comuniune de viață între două persoane de sexe diferite sau de același sex, denumite parteneri, care trăiesc în cuplu.

MAREA BRITANIE

În Marea Britanie, Legea parteneriatului civil a fost adoptată în anul 2004, intrând în vigoare începând cu 2005. Legea se adresează exclusiv partenerilor de același sex, care au vârsta minimă de 16 ani și care doresc să-și înregistreze parteneriatul, urmând să beneficieze de toate drepturile și obligațiile similare unei căsătorii.

OLANDA

Olanda este una dintre primele țări din Uniunea Europeana care a recunoscut dreptul persoanelor de același sex de a se căsători. Codul civil olandez recunoaște, de asemenea, parteneriatele civile, atât pentru cupluri de același sex, cat și pentru cele de sex diferit.

PORTUGALIA

Căsătoria între persoane de același sex este permisă în Portugalia din 2010.

SLOVENIA

Legea reglementează înregistrarea parteneriatului civil între persoanele de același sex, cu vârsta peste 18 ani, care nu sunt căsătoriți sau parte a altui parteneriat.

SUEDIA

Legea privind parteneriatele înregistrate datând din anul 1994 a fost abrogată la sfârșitul lunii aprilie 2009. La aceeași dată cuplurile de același sex au dobândit dreptul de a se căsători. Legea abrogată a parteneriatelor continuă să producă efecte legale în ceea ce privește cuplurile care au încheiat un parteneriat înainte de sfârșitul lunii aprilie 2009 și care nu au convertit parteneriatul în căsătorie de la acea dată.

UNGARIA

O lege din 2009 privind parteneriatele înregistrate vizează cuplurile de același sex. Parteneriatele înregistrate au, în cea mai mare parte, același regim juridic cu căsătoria, principalele diferențe fiind: vârsta minimă pentru a încheia un parteneriat este de 18 ani, partenerii înregistrați nu pot adopta copii și nu au acces la procedurile de reproducere asistată.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Un milionar român, ajutat de un mic obiect. I-a purtat noroc la făcut mulți bani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Fără el, lumea ar fi arătat cu totul altfel. Ziua în care s-a născut un...