O nouă metodă de înșelătorie face victime în România. Pensionarii, primii vizați de escroci

O nouă metodă de înșelătorie face victime în România. Pensionarii, primii vizați de escroci
Publicat: 28/11/2019, 08:58

Unii hoți se dau drept angajați ai unor firme de utilități și cer accesul în locuință, scrie a1.ro.

O femeie de 83 de ani a fost jefuită de bani și bijuterii în valoare de 11.700 lei, de doi „angajați” ai unei firme de electricitate.

Cei mai vizați sunt pensionarii, iar hoții acționează chiar între 8-17, când cei mai mulți dintre ei sunt singuri acasă.

Sfaturile polițiștilor:

Nu permiteți accesul în locuință persoanelor necunoscute care se prezintă în calitate de instalatori, electricieni, angajați ai firmelor de apă-canal, de comunicații, de cablu și televiziune, electricitate sau gaz.

Pretextul că sunt angajați ai unor companii sau instituții publice reprezintă una dintre cele mai utilizate căi prin care „falșii angajați” bat la ușa victimelor și le solicită accesul în imobil pentru efectuarea unor așa – zise verificări.

De obicei, acești falși angajați sunt bărbați cu vârste cuprinse între 25 – 50 de ani, cu ten măsliniu adesea, care, de cele mai multe ori, poartă salopetă asemănătoare cu a firmei reale și pot prezenta legitimații false.

ATENȚIE! Această abordare a victimelor este similară și în cazul infracțiunilor de furt comise sub pretextul efectuării de reparații la acoperișul imobilului (montare/schimbare scocuri).

La sfârșitul lucrării, executanții supradimensionează costurile reparațiilor ajungând chiar la șantajarea sau amenințarea victimelor cu acte de violență în cazul în care nu primesc suma de bani cerută.

În unele cazuri, după plecarea acestor „oameni de bine”, victima observă lipsa banilor, a bijuteriilor sau a altor bunuri.

De asemenea, este posibil ca, după efectuarea lucrărilor, persoanele respective, observând locuința și programul victimei, fie să revină pentru a sustrage bunuri, fie să dea informații altor grupuri infracționale specializate în furturi, tâlhării sau înșelăciuni.

În astfel de situații în care la ușa dumneavoastră apar persoane necunoscute pentru a efectua diferite lucrări pe care nu le-ați solicitat în prealabil, anunțați polițiștii pentru a interveni în identificarea persoanelor și verificarea intențiilor acestora, înainte de a le permite accesul în locuință.

Aveți în vedere faptul că odată pătrunși în apartament, la terminarea așa zisei lucrări de reparație solicită o sumă mare de bani, în speranța că victima va aduce banii din locul unde îi păstrează.

Urmăresc victima în timp ce ia banii din locul de păstrare după care îi distrag atenția și sustrag bani și alte bunuri de valoare din locul respectiv.

De obicei, infractorii acționează în intervalul orar 08,00 – 17,00 și vizează îndeosebi persoanele vârstnice, de peste 70 – 75 de ani, care locuiesc singure sau care petrec mare parte a timpului singure.

Aleg această categorie de persoane întrucât, pe de o parte se mizează pe capacitatea lor mai redusă de a reține detalii sau a-i recunoaște, iar pe de altă parte, se mizează pe capacitatea de rezistență fizică mai scăzută a vârstnicilor.

Nu uitați că firmele serioase anunță în prealabil faptul că angajații urmează să efectueze revizii sau controale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase