O oră de parcare în centrul Bucureștiului va costa 10 lei

Redactor:
Nicolae Oprea
O oră de parcare în centrul Bucureștiului va costa 10 lei
O oră de parcare în centrul Bucureștiului va costa 10 lei, față de 1,5 lei cât este în prezent. Găsești în articol noile tarife pentru fiecare zonă a Capitalei

Potrivit proiectului CGMB, care va fi supus votului în ședința de joi, municipalitatea vrea să împartă orașul în mai multe zone în ceea ce privește tarifarea pacajelor.

Astfel, ZONA 0 va avea patru segmente, respectiv: zona parcajului subteran Intercontinetal , străzile N. Bălcescu – C.A. Rosetti – D. Gerota – J. L. Calderon – T. Arghezi – Carol I; zona parcajului subteran din Piața Unversității , străzile N. Bălcescu – I. Câmpineanu – Calea Victoriei – Splaiul Independenței – I. C. Brătianu; zona parcajului suprateran Cocor, străzile I. C. Brătianu – Sf. Vineri – Calea Moșilor – H. Botev – C. Coposu; a patra zonă este cea a parcajului suprateran Unirea , cu străzile C. Coposu – M. Basarab – Mircea Vodă – Unirii – Brătianu.

„Tarifele aplicabile în zona 0 vor fi: 10 LEI/ORĂ TVA inclus, tarif unic de luni până vineri în intervalul orar 00.00 – 24.00 (tariful permite utilizarea unui loc de parcare, fără rezervarea sau nominalizarea locului de parcare). Parcarea este limitată la o durată de maxim 2 ore, iar după expirarea acestei durate se va aplica măsura suprataxării cu un cuantum echivalent cu dublul tarifului orar, pentru fiecare oră de depășire. Se va aplica tariful de 10 lei pe oră X 24 de ore X 30 de zile plus TVA unităților hoteliere, compleze comerciale, săli de spectacole, baze sportive, locuri de parcare rezervate pe bază de contract”, se arată în proiectul de hotărâre al CGMB.

De asemenea, pentru locuitori din această zonă (riveranii), tariful va fi de 120 de lei/lună cu TVA.

Totodată, potrivit proiectului, celelalte tarife, pentru alte zone vor fi: pentru ZONA 1, care cuprinde străzile Piața Victoriei – Iancu de Hunedoara – Polonă – Șincai – Mărășești – Berzei – Buzești, tariful va fi de 5 LEI/ORĂ, cu TVA, în intervalul 06.01 – 18.00, și de 2,5 LEI/ORĂ în intervalul 18.01 – 06.00.

În ZONA 2, aflată între Zona 1 și limita orașului, tarifele vor fi de 2,5 lei/oră în intervalul 06.01 – 18.00, și de 1,5 lei/oră în intervalul 18.01 – 06.00. Tot 2,5 lei pe oră, 24 de ore pe zi, plus TVA, va fi tariful în această zonă pentru unitățile hoteliere, iar pentru riverani, tariful va fi de 80 de lei pe lună cu TVA inclus.

Toate marile orașe ale lumii practică tarife ridicate de parcare, pentru a descuraja șoferii să aglomereze zonele centrale. Potrivit un studiu realizat de thisismoney.co.uk în 2013, Londra era cel mai scump oraș din lume din punctul de vedere al parcărilor. Pe lângă o taxă de 10 lire sterline pentru accesul în centru, o zi de parcare costă în medie 42 de lire sterline, dar ghinioniștii pot plăti și 75 de lire sterline pe zi. Pe locul 10 în acest top se afla Bruxelles, cu un cost al parcării de16 lire sterline/zi.

Inchide