O parte din banii obținuți după ce Scripcaru ar fi favorizat firme, folosiți în campania electorală din 2012

O parte din banii obținuți după ce Scripcaru ar fi favorizat firme, folosiți în campania electorală din 2012
Publicat: 29/06/2015, 22:37

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov au dispus continuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore a primarului George Scripcaru, pentru abuz în serviciu (patru infracțiuni) și luare de mită.

Din ordonanța de reținere întocmită de procurori a rezultat că, în perioada 2010-2012, George Scripcaru, în calitate de primar al Brașovului, în baza unei înțelegeri prealabile cu alte persoane, a acționat și a determinat funcționari de la Primăria Brașov sau Consiliul Local Brașov și angajați de la SC Cet SA și SC Tetkron SRL să-și exercite defectuos atribuțiile de serviciu, cu ocazia încheierii unor contracte/convenții cu o societate comercială, urmărind obținerea de foloase necuvenite (bani și bunuri din patrimoniul societăților deținute de municipiul Brașov) pentru această firmă și persoanele care o administrau.

De asemenea, ca urmare a înțelegerii prealabile cu administratorul unei alte societăți comerciale, edilul a atribuit firmei controlate de acesta un contract de lucrări (deși societatea nu avea experiență în domeniu), iar ulterior a dispus decontarea unor lucrări neefectuate, arată procurorii DNA, într-un comunicat de presă transmis luni seară.

„O parte din banii obținuți în mod injust au fost utilizați, din dispoziția sa, pentru achiziționarea de materiale electorale în campania pentru alegerile locale din anul 2012. Pentru acoperirea acestor fapte, George Scripcaru a dat dispoziții să se post-constituie înscrisuri și ulterior a solicitat Consiliului de Administrație al SC Tetkron SRL «să găsească vinovați» pentru decontările nelegale, indicând chiar trei angajați, deși cunoștea situația reală a acestor operațiuni financiare. Ulterior, funcționarii respectivi s-au conformat, în sensul că au constituit comisia de disciplină pentru cercetarea acelor persoane”, mai precizează DNA.

Scripcaru urmează să fie prezentat, marți, Tribunalului Brașov, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Serviciului Român de Informații.

Primarul Brașovului, George Scripcaru, a fost reținut, luni seară, de procurorii DNA, după aproape două ore de audieri.

Scripcaru a fost adus, luni la prânz, cu o dubă a Jandarmeriei, la sediul Primăriei Brașov, unde aveau loc percheziții ale procurorilor, după ce, în cursul dimineții, anchetatorii au percheziționat și locuința edilului, din cartierul brașovean Schei. Întrebat ce acuzații i se aduc de către procurori, George Scripcaru a răspuns: „O să aflați pe parcurs despre ce este vorba”, refuzând să facă alte declarații.

După aproape patru ore, primarul George Scripcaru (PNL) a fost scos din sediul Primăriei și dus la DNA Brașov pentru audieri. La ieșirea din Primărie, Scripcaru a spus că anchetatorii i-au cerut documente, pe care le-a pus la dispoziția acestora.

Potrivit unor surse judiciare, procurorii anticorupție au mai făcut percheziții și în alte birouri din Primăria Brașov, la șeful Serviciului Investiții și la directorul executiv adjunct de la Direcția Tehnică, precum și la punctul de lucru al SC Delcar SRL Brașov – în biroul lui Mihai Ciprian David, la sediul social al SC Bepco SRL, la sediul social al SC Transformer Energy Supply SRL, din municipiul Brașov, la sediul social al SC Tetkron SRL, tot din Brașov, precum și la Hotel Kronwell, la punctul de lucru al SC Iporo Com SRL Brașov și în biroul lui Daniel Popescu.

Procurorii anticorupție au făcut percheziții și la sediul social al SC Radioteleviziunea Transilvania SRL, în spațiie folosite de către Antonie Cristina-Iuliana și de primarul George Scripcaru.

Într-un comunicat de presă, Direcția Națională Anticorupție preciza că procurorii DNA fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, care ar fi fost comise în perioada 2010-2015, dosar în care sunt făcute 20 de percheziții în județul Brașov,

Perchezițiile au vizat acuzații de abuz în serviciu în legătură cu încheierea unor contracte de vânzare – cumpărare sau prestări servicii de către SC CET SA Brașov sau SC Tetkron SRL, societăți deținute de UAT Municipiul Brașov cu SC Bepco SRL Ghimbav, societate controlată de Simina Costan și de Călin Filimon Costan (asociat grupul ICCO), precum și de Mihai David, fost director Hidroelectrica SA, prin care s-a urmărit devalizarea celor două societăți și scoaterea acestora de pe piața energiei în favoarea Bepco.

În perioada 2010-2011, reprezentanții SC CET SA și Tetkron SRL, societăți având ca unic asociat Municipiul Brașov, au încheiat cu Bepco SRL contracte de vânzare-cumpărare sau prestări servicii cu încălcarea normelor legale, producând un prejudiciu de peste un milion de euro în patrimoniu municipiului Brașov, sumă care reprezintă folos necuvenit pentru Bepco SRL.

Potrivit anchetatorilor, abuzul în serviciu în legătură cu încheierea contractului de vânzare cumpărare de energie produsă de Bepco SRL a constat în punerea la dispoziția Bepco a activelor/resurselor CET SA, prin intermediul unor contracte de vânzare-cumpărare, compensare sau cedare cu titlu gratuit. În perioada 2010 – 2011, în scopul obținerii de foloase necuvenite de către Bepco SRL, în baza unor înțelegeri prealabile între reprezentanții societății private, suspecții Simina și Călin Davd Costan și George Scripcaru, acesta din urmă a determinat AGA CET SA și persoane din conducerea CET SA, respectiv pe suspecții Ionescu Lucian, (președinte AGA) Cuțitei Nicolae (director general) și Frățilă Simona, (director economic) să încheie contracte de vânzare-cumpărare având ca obiect energie termică (în baza căruia s-a achiziționat energie peste necesarul populației) sau active subevaluate sau să cedeze cu titlu gratuit active aparținând CET SA, prejudiciind astfel patrimoniul societății .

În acest scop, SC Bepco SRL a încheiat cu CET SA un contract, în aprilie 2010, având o durată de 15 ani și obiect vânzarea-cumpărarea de energie termică livrată din centralele electrice de cogenerare în vederea furnizării acesteia consumatorilor de energie termică racordați la CET din municipiul Brașov.

În baza contractului întreaga cantitate de energie termică produsă era achiziționată de către CET, singurul agent economic care avea o rețea de distribuție și care deținea licență de producere energie electrică și termică în cogenerare.

Tot în scopul promovării intereselor Bepco, din dispoziția primarului George Scripcaru la data de 8 mai 2010 directorul CET SA a emis avizul tehnic prin care s-a aprobat racordarea Bepco la rețeaua electrică a CET SA, aviz semnat de directorul societății, Cuțitei Nicolae, și prin care se ceda cu titlu gratuit o parte de 19,67 MW din cota de 50 MW aprobată pentru producere prin decizia ANRE din 2009. Ulterior, prin Hotărârea nr. 23 din 2010 a AGA CET SA s-a aprobat punerea la dispoziția Bepco a mijloacelor fixe / utilajelor / conexiunilor cuprinse necesare producerii energiei termice aflate în proprietatea CEC Brașov pe considerentul că nu mai sunt folosite în activitatea curentă și aceste bunuri reprezintă un accesoriu față de contractul de furnizare susmenționat.

Practic s-a ajuns ca CET Brașov să cumpere energie termică de la producător privat care folosește bunurile sale în mod gratuit. Pentru predarea acestor bunuri au fost mandatați Cuțitei Nicolae, director general și Frățilă Simona, director economic. 2.

În ceea ce privește săvârșirea unor infracțiuni de abuz în serviciu vizând relațiile comerciale dintre Tetkron SRL, (societate având ca asociat mun. Brașov) și Bepco SRL s-a reținut că la data de 12 august 2010 se înființează SC Tetkron SRL având ca asociați Municipiul Brașov și SC Rial SRL, obiect de activitate furnizarea de abur și aer condiționat, iar administrator pe Simona Frățilă, o apropiată a primarului și fost director economic al CET SA. Prin contractul de sub-concesiune întocmit în baza HCL nr.522 din 13.08.2010 a Municipiului Brașov, contractul de novație nr. 1864 din 17.12.2010 a contractului de concesiune nr. 254 din 27.11.2006, SC Tetkron SRL a preluat toate drepturile și obligațiile născute în baza contractului de concesiune încheiat între CET Brașov în calitate de concesionar și Consiliul Local în calitate de concedent. Practic noua societate a preluat serviciul de transport, distribuție și furnizare a energiei termice în municipiul Brașov.

Întrucât noua societate, Tetkron SRL, nu dispunea de fonduri necesare și nici de o rețea de distribuție, prin două hotărâri AGA CET SA se aprobă vânzare unor active ale CET în tranșe către Tetkron SRL, bunuri necesare desfășurării activității.

Cu ocazia controlului efectuat de Curtea de Conturi – Camera de Conturi a Județului Brașov consemnat în raportul din 28.02.2011 s-a stabilit că bunurile au fost vândute către Tetkron la o valoare mult mai mică decât cea de inventar ( cu 1. 203.205, 03 lei mai puțin), iar ulterior acestea au fost închiriate vânzătoarei cu motivarea că cumpărătoarea nu deține licențe de utilizare, nu are personal calificat și contracte de furnizare energie. Practic, s-a urmărit scoaterea unor bunuri din patrimoniul CET SA ( pentru a nu fi supuse executării), care ulterior au fost vândute către Bepco.

Totodată, s-a mai stabilit că bunurile care au făcut obiectul acestor tranzacții au aparținut Centralei Electrice de Termoficare Brașov și au fost trecute în domeniul public al UATM Brașov și în administrarea consiliului local al Municipiului Brașov, prin urmare aceste bunuri nu puteau fi trecute prin hotărâre de consiliu local în domeniul privat al Municipiului Brașov.

Prejudiciul cauzat este în sumă de 1.314.825 lei, reprezentând contravaloarea bunurilor de utilitate publică din proprietatea publică a UATM Brașov cumpărate și vândute în mod nejustificat, reprezentând: teren stație 110 kv în suprafață de 1077 metri pătrați, clădire stație 110 kv, mijloace fixe aferente stației de 110 kv.

În anul 2011, DNA anunța că prefectul de atunci al Brașovului, Ion Gonțea, și primarul municipiului, George Scripcaru, erau cercetați de Direcția Națională Anticorupție pentru corupție, fapte identificate în cadrul anchetei privindu-l pe fostul șef al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor, Ionel Spătaru, potrivit unor surse judiciare.

Contactați de corespondentul MEDIAFAX, atât primarul Brașovului, George Scripcaru, cât și prefectul Ion Gonțea au declarat, la vremea respectivă, că nu știu nimic despre o anchetă a DNA în care ar fi cercetați pentru abuz în serviciu și complicitare la luare de mită în dosarul în care este cercetat și fostul șef al Comisariatului pentru Protecția Consumatorului Brașov.

George Scripcaru este primar al Brașovului de zece ani.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase