O parte din profesorii și studenții maghiari ai UMF Târgu Mureș au deschis separat anul universitar

O parte din profesorii și studenții maghiari ai UMF Târgu Mureș au deschis separat anul universitar
O parte din profesorii și studenții maghiari ai Universității de Medicină și Farmacie Târgu Mureș au lipsit, luni, de la deschiderea oficială a anului universitar, rectorul UMF, Leonard Azamfirei, spunând că aceștia au participat la o festivitate separată, din cauza unor lupte pe care nu le înțelege
Publicat: 30/09/2013, 16:10
Actualizat: 31/01/2019, 18:16

O parte din profesorii și studenții maghiari ai Universității de Medicină și Farmacie Târgu Mureș au lipsit, luni, de la deschiderea oficială a anului universitar, rectorul UMF, Leonard Azamfirei, spunând că aceștia au participat la o festivitate separată, din cauza unor lupte pe care nu le înțelege

Sute de studenți români, maghiari și străini, precum și cadre didactice de la ambele secții ale Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș au participat, luni, la deschiderea oficială a anului universitar, desfășurată la Palatul Culturii, transmite corespondentul MEDIAFAX.

O parte dintre profesorii maghiari de la UMF, inclusiv prorectorul Szilagy Tibor, au lipsit însă de la deschiderea oficială a anului universitar, conducerea universității spunând, la manifestări, că aceștia participă la o festivitate separată.

Ulterior, rectorul UMF Târgu Mureș, Leonard Azamfirei, le-a spus jurnaliștilor că are un sentiment de tristețe, „din cauza unor lupte pe care nu le înțelege pe de-a-ntregul”.

„Întotdeauna – și în viață, și în familie, și oriunde – cel care pleacă trebuie să-și pună două întrebări, față de cel care rămâne. Noi suntem cei care au rămas, iar cei care au vrut să facă în altă parte sunt cei care au plecat. Cele două întrebări sunt dacă sunt onești în raport cu conducerea universității și cu direcția către care merge universitatea, când susțin că nu există învățământ dezvoltat și organizat în limba maghiară în Târgu Mureș și dacă o asemenea măsură ne face să fim împreună, ne deschide unii spre alții sau ne întoarce cu spatele unii către alții?”, a spus Azamfirei.

Rectorul a subliniat că reprezentanții secțiilor română și maghiară din universitate chiar aveau motive să fie împreună la deschiderea noului an școlar, pentru că în ultimul an în UMF s-au făcut „pași semnificativi în a dezvolta și programele de limbă română și cele de limbă maghiară”, care reflectă deschiderea conducerii universității.

„Cred că ultima decizie, pe care Senatul a luat-o în urmă cu câteva zile în această direcție, de a creiona foarte clar linia de învățământ maghiară și statele de funcții, a fost un mesaj mai limpede ca oricare, despre faptul că dorim să lucrăm împreună. (…) Îmi pun întrebarea în ce măsură bunele intenții și faptele care se îndeplinesc sunt cu adevărat prețuite”, a spus Azamfirei.

Întrebat dacă l-a luat prin surprindere decizia secției maghiare de a deschide separat anul universitar, Azamfirei a precizat că prorectorul Szilagy Tibor l-a înștiințat verbal, joi, despre această intenție.

„Acum, credeți că după ce-am trecut noi până acum ar trebui să ne ia prin surprindere? Orice este posibil”, a spus Azamfirei.

El a arătat că, din informațiile sale, festivitatea separată a avut loc într-una din sălile universității.

„Întâlnirea a avut loc într-una din sălile universității. Au participat o parte dintre cadrele didactice și studenții maghiari, o altă parte au fost la deschiderea oficială de la Palatul Culturii. Nu știu câți au fost și nici nu mă interesează. Din câte am înțeles de la domnul prorector Szilagy, vor să transmită mesajul că nu-s mulțumiți cu progresele făcute referitor la învățământul în limba maghiară la universitate”, a declarat Azamfirei.

La rândul său, fostul rector al UMF Târgu Mureș Constantin Copotoiu, în prezent președinte al Senatului Universității, a spus că a aflat în cursul dimineții despre festivitatea separată.

„Deschiderea festivă am aflat și eu în dimineața aceasta că se ține în două locuri separate. Pentru cei de la limba română aici, pentru cei de la limba maghiară nu știu unde are loc. Îl așteptam aici pe domnul prorector, avea de ținut un discurs, ne-am înțeles la ultima ședință de Consiliu că venim împreună, dar între timp probabil au fost niște hotărâri unilaterale. Aici au fost prezenți și studenți maghiari, dar am înțeles că deschiderea oficială în limba maghiară are loc în altă parte. Nu am cum să comentez. Anul acesta am împlinit 40 de ani de la terminarea universității și ne-am întâlnit împreună, colegi români și maghiari, și am sărbătorit (…) Nu înțeleg de ce acum, când încep peste tot în țară cursurile, trebuie să ne despărțim și să ținem separat”, a spus Copotoiu.

El a arătat că la UMF „se discută multe” în Senatul universității, cerându-se atât lucruri de care se poate ține cont, cât și unele „în afara legii”.

„Se cer anumite lucruri să se facă, fără aprobarea Senatului. Este autonomie universitară și Senatul este cel care hotărăște asupra structurii universității, asupra liniilor de învățământ, asupra a tot ce înseamnă activitate universitară”, a precizat el.

Până la ora transmiterii acestei știri, prorectorul UMF Târgu Mureș Szilagy Tibor nu a putut fi contactat.

Și în 2011, secțiile română și maghiară au deschis separat anul universitar la UMF Târgu Mureș. Și atunci, deschiderea oficială a avut loc la Palatul Culturii, însă reprezentanții secției maghiare și câteva sute de studenți au participat la o festivitate în amfiteatrul UMF.

Anul trecut, profesorii și studenții români și maghiari au participat împreună la deschiderea anului universitar, fapt apreciat de Azamfirei drept „un semnal pozitiv care vine din ambele părți”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Scandal în familia lui Mădălin Păduran, după înmormântare. Narcisa, iubita tânărului, acuzată că a deschis...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
Vești TRISTE despre Kate Middleton! Starea de sănătate a Prințesei de Wales nu este deloc...
O nouă taxă ar putea mări preţul biletelor de avion. Pasagerii ar primi în schimb...
Mireasa de 38 de ani a murit la propria ei nuntă, într-o tragedie care a...
Nivelurile apei din barajele din Istanbul se ridică la peste 81%! Ce spun experții despre...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
EȘEC răsunător pentru cea mai AȘTEPTATĂ misiune de la NASA
Fumatul este INTERZIS la 5 m de altă persoană! Noua regulă intră în vigoare
ȘOC ÎN PNL. A fost găsit spânzurat în casă
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
Microsoft pariază pe Inteligența Artificială și investește într-o companie din Abu Dhabi