O plantă extrem de rară, folosită în tratamentul cancerului, a fost descoperită într-o provincie din estul Chinei

O plantă extrem de rară, folosită în tratamentul cancerului, a fost descoperită într-o provincie din estul Chinei
Sursă Foto - Twitter
Publicat: 26/08/2022, 08:29
Actualizat: 26/08/2022, 08:29

Angajaţii forestieri din China au descoperit o uriaşă populaţie sălbatică de Taxus mairei, o specie rară de plantă endemică, din care se extrage o substanţă utilizată în chimioterapie. Planta a fost descoperită într-o regiune muntoasă din provincia estică Jiangxi, informează joi agenţia de presă Xinhua.

Taxus mairei este o specie străveche, cu o istorie de 2,5 milioane de ani pe Terra.

Totodată, această specie beneficiază de cel mai înalt nivel de protecţie din partea autorităţilor din China.

Populaţia sălbatică de Taxus mairei se află într-o stare primară, incluzând peste 3.000 de copaci, iar unii dintre ei au vârste de peste 1.200 de ani, a dezvăluit Zhong Xin, directorul Centrului Naţional pentru Plante Sălbatice şi Resurse de Germoplasmă din cadrul Grădinii Botanice Cheshan din Shanghai.

În zona aceea trăiesc cel puţin şapte specii, iar cel mai mare arbore are o circumferinţă de aproximativ trei metri, a adăugat Zhong Xin, citat de Agerpres.

Wen Ju, directorul adjunct al Asociaţiei forestiere pentru bunăstarea ecologică din ţinutul Huichang din provincia Jiangxi, care a descoperit populaţia sălbatică de Taxus mairei, afirmă că exemplarele identificate sunt distribuite în văi muntoase adânci, cu resurse abundente de apă şi o vegetaţie densă.

Altitudinea locală, proprietăţile solului şi umiditatea din aer sunt cele mai potrivite pentru creşterea arborilor din specia Taxus mairei, a mai spus Wen Ju.

Altitudinea din Jiangxi, perfectă pentru planta Taxus Mirei

El a dezvăluit şi că autorităţile locale au trimis echipaje de rangeri pentru a patrula în acea zonă de mai multe ori pe zi şi au mobilizat publicul general pentru a se alătura eforturilor depuse pentru protejarea acestei specii.

Taxus mairei, sau Tisa lui Maire, este o specie de conifere din familia Taxaceae, nativă în Nepal, statul indian Assam, centrul şi sudul Chinei, Taiwan şi Vietnam. Este cultivată extensiv în China pentru conţinutul său sporit de Paclitaxel.

Paclitaxelul (cunoscut şi sub denumirea de Taxol) este un agent chimioterapeutic derivat de Taxan şi este utilizat în tratamentul folosit împotriva mai multor tipuri de cancer.

Calea de administrare disponibilă este cea intravenoasă. Molecula a fost izolată prima dată în 1971 din tisă şi a fost aprobată pentru uz medical în anul 1993.

Paclitaxel se află pe lista medicamentelor esenţiale ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi este disponibil sub formă de medicament generic.

Amyra Garey
Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase