O tragedie care putea fi evitată: Bătrână în pijamale și papuci, lăsată să plece din spital. O zi mai târziu, a fost găsită moartă

O tragedie care putea fi evitată: Bătrână în pijamale și papuci, lăsată să plece din spital. O zi mai târziu, a fost găsită moartă
Publicat: 08/03/2015, 23:09

Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliției Județene Brașov, comisar șef Liviu Naghi, bătrâna a fost găsită moartă, duminică seară, pe un câmp de lângă Brașov, iar pe trupul acesteia nu au fost descoperite urme de violență, cel mai probabil decesul fiind provocat de frig.

Cauza decesului va fi stabilită însă în urma necropsiei.

Femeia în vârstă de 82 de ani, Ioana Caloian, a fost transferată, sâmbătă dimineață, cu ambulanța de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov la Spitalul „Tractorul”, unde bătrâna a refuzat internarea, părăsind de bunăvoie unitatea medicală, fără a mai reveni.

O nepoată a bătrânei, Crina Coliban, a postat un anunț pe Facebook în care solicita sprijinul oamenilor și arăta că bunica sa a plecat din spital „însoțită de o infirmieră care s-a oferit să o ducă la un taxi”.

„Bunica mea a dispărut astăzi (sâmbătă – n.r.), la ora 07.00. Adusă cu ambulanța de la Spitalul Județean la Spitalul «Tractorul», medicul de gardă a întrebat-o cum se simte, bunica a spus că vrea acasă și medicul i-a semnat externarea (!!) Bunica a plecat însoțită de o infirmieră care s-a oferit să o ducă la un taxi (!) din spital, în tricou, pantaloni de pijama și papuci de casă. Taximetristul nu a luat-o. A fost văzută înfășurată cu o păturică albă în dreptul patiseriei de lângă Piața Tractorul. Spunea că vrea acasă «la Brăila» și nu cunoaște adresa din Brașov. Vă rog…orice detaliu e de ajutor”, scria femeia.

Crina Coliban declara, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX că bunica sa s-a simțit foarte rău sâmbătă, suferind un edem pulmonar cu stop cardiorespirator, și a solicitat intervenția unei ambulanțe.

„A fost resuscitată cardiac timp de 40 de minute, apoi a fost dusă la Spitalul Județean. De acolo, ieri dimineață, la ora 07.00, medicii au decis să o trimită la Spitalul «Tractorul» pe motiv că nu mai era de competența lor, pentru investigații la Secția de Urologie. Ne-am dus cu ea și acolo ni s-a spus că trebuie să-i aducem niște haine de acasă. Mama mea s-a dus acasă să ia haine… a lipsit 20 de minute, iar când s-a întors gardianul i-a spus că bunica a plecat cu un taxi, în pijamale și papuci de casă”, spunea femeia.

Ea preciza că gardianul de la spital i-a povestit că bunica sa a fost lăsată de medicii de pe ambulanță pe un scaun, pe coridor, cu fișa medicală în mână.

„A venit apoi medicul Grigore, o femeie, și a întrebat-o «Cum te simți, mamaie?». Bunica a spus: «Bine și vreau să plec acasă, la Brăila». Doctorița Grigore i-a spus apoi «Mie dacă-mi semnați fișa asta, puteți să plecați». Și ea a semnat”, mai spunea nepoata femeii dispărute.

Ea afirma că gardianul i-a povestit că bătrâna i-a cerut 100 de lei ca să plece acasă, la Brăila, și că o infirmieră care își încheiase ziua de lucru a condus-o până la un taxi, deși bătrâna era îmbrăcată în pijamale.

Când s-a urcat în taxi, bătrâna a spus că vrea să meargă la Brăila, iar taximetristul a refuzat cursa.

„A urcat într-un alt taxi și a spus din nou că vrea să ajungă la gară ca să meargă la Brăila. A coborât undeva din taxi și nu mai știm nimic de ea”, mai spunea nepoata.

La rândul său, directorul medical al Spitalului „Tractorul” din Brașov, Daniela Neculoiu, declara că a fost deschisă o anchetă internă în acest caz.

Medicul preciza că bătrâna era conștientă și orientată tempo-spațial, iar legal, în momentul în care a semnat că nu dorește internarea, nu poate fi oprită să plece din spital, însă „omenește” ar fi trebuit oprită până la sosirea aparținătorilor.

„După ce a fost adusă la noi de la Spitalul Județean, a fost preluată de medicul de gardă care i-a propus internarea. Ea a refuzat și a spus că vrea să plece acasă. Medicul a încercat să o convingă aproape o oră să nu plece, dar ea a susținut că vrea acasă. A semnat pe proprie răspundere că refuză internarea și a fost ajutată să găsească un taxi. Dacă semnează, tu nu-l mai poți opri pe pacient să plece, legal. Dar, omenește, medicul de gardă ar fi trebuit să facă tot posibilul să o oprească până la sosirea aparținătorilor”, spunea Neculoiu.

Întrebată de ce a fost lăsată să plece în pijamale și papuci de casă, ținând cont că afară era frig, Neculoiu a spus că „așa a venit de acasă” și că nu avea alte haine la garderobă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Vacanța perfectă e în acest oraș. Cea mai bună destinație de mers pe jos
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Veniturile gigantului Microsoft au explodat!