O URSOAICĂ și doi pui, filmați într-o pădure din Alba

Redactor:
Ioana Sfârlea
O ursoaică ieșită la plimbare cu cei doi pui a fost filmată în pădurea din Valea Frumoasei, o zonă din partea de sud a județului Aba. Șansele de a vedea ursul brun în mediul natural sunt destul de mici, mai ales în perioada de hibernare.

Imaginile au fost filmate de unul dintre angajații administrației siturilor „Natura 2000 Frumoasa” și au fost postate pe Facebook, alături de câteva explicații de specialitate despre această specie de animal și comportament, neobișnuit pentru această perioadă.

Internauții sunt invitați să „să bucure cu privirea” de imaginile surprinse în pădure, deoarece șansele de a vedea ursul brun în mediul natural sunt destul de reduse, mai ales în perioada de hibernare.

 

„Ursul brun (Ursus arctos) este o apariție frecventă în pădurile din regiunea montană din România. Este un mamifer masiv și bine proporționat, având partea posterioară a corpului mai dezvoltată decât cea anterioară.

Membrele sunt lungi și puternice, iar capul mare și prezintă o frunte lată și înaltă. Urechile sunt scurte și late, dar bine vizibile din blană.

Ochii sunt foarte mici, de culoare căprui închis. Buzele sunt negre, mari și mobile, ca și nasul. Coada este foarte scurtă, fiind în întregime ascunsă în blană.

Ghearele sunt mari și curbate. Blana este foarte groasă, cu peri lungi de 11-12 cm. Blana are perii mai scurți și mai aspri. Culoarea este în general omogenă, cafeniu pe tot corpul.

Lungimea corpului variază între 245 și 255 cm, iar greutatea între 200 și 360 kg. Are o dentiție bogată, alcătuită din 42 de dinți si măsele, bine adaptată pentru o dietă care include cantități semnificative de hrană vegetală și nevertebrate.

Acest lucru indică faptul că ursul este un animal omnivor și oportunist, dieta sa fiind adaptată în funcție de mediu”, se arată în textul postat alături de imagini.

Inchide