Observ. Astronomic: Ploaia de meteoriți, cauzată de un obiect aflat de mult timp în jurul Soarelui

Observ. Astronomic: Ploaia de meteoriți, cauzată de un obiect aflat de mult timp în jurul Soarelui
Publicat: 15/02/2013, 12:21
Actualizat: 25/06/2013, 15:08

Adrian Sonka, de la Observatorul Astronomic, a declarat pentru MEDIAFAX că nu există posibilitatea ca asteroidul care va trece vineri seară pe lângă Terra să lovească planeta, precizând că acesta se află la 500.000 de kilometri depărtare de fenomenul petrecut vineri dimineață în Urali.

O ploaie de meteoriți cauzată de distrugerea unui meteorit deasupra regiunii Urali, însoțită de explozii violente, a spart vineri dimineață ferestrele unor imobile în mai multe localități, a provocat panică și a rănit peste 250 de persoane, scriu agențiile ruse citând autoritățile și martori.

Pe de altă parte, un asteroid cu diametrul de 45 de metri, monitorizat cu mare atenție de NASA, va trece vineri seară la mică distanță de Terra.

Contactat de MEDIAFAX, cercetătorul Adrian Sonka, de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Capitală, a declarat că ploaia de meteoriți de deasupra regiunii Urali și asteroidul care va trece vineri seară pe lângă Terra sunt „două lucruri diferite”.

„Azi-dimineață am avut de-a face cu un obiect care a intrat în atmosferă, un obiect a cărui orbită îl aducea exact în dreptul Pământului și a intrat în atmosferă. Obiectul probabil că se rotea în jurul Soarelui de mult timp, dar s-a întâmplat să intre în atmosferă azi. Iar pentru diseară avem un asteroid a cărui orbită se cunoaște destul de bine și știm că va trece pe lângă, la vreo 30.000 de kilometri depărtare, și nu există vreo posibilitate ca asteroidul acela să ajungă în atmosfera Pământului. El se mișcă cu o viteză de 8 kilometri pe secundă și nu are cine să-l scoată de pe traiectoria lui, să i-o modifice. Va trece pe lângă noi”, a explicat Adrian Sonka.

El a mai spus că momentan nu se poate considera că sunt asemănătoare cele două fenomene, pentru că obiectul care a intrat vineri dimineață în atmosferă se află cam la 500.000 de kilometri depărtare de cel care va trece vineri seară pe lângă Terra. „Distanța este foarte mare, este distanța Pământ-Lună și încă puțin. Nu sunt obiecte care au legătură unul cu altul”, a spus Adrian Sonka.

Dacă fenomenul de vineri dimineață nu a putut fi observat din România, cel de vineri seară poate fi observat din România, din Europa, din Africa și din Australia. „Dar numai prin binoclu și dacă poți găsi constelațiile, dacă le poți recunoaște”, a spus Adrian Sonka. „Trebuie să îndrepți binoclul către anumite stele și să te uiți cum trece asteroidul pe lângă ele. Dacă nu știi constelațiile, nu ai nicio șansă să vezi asteroidul”, a atenționat Sonka.

Și Marius-Ioan Piso, președintele Agenției Spațiale Române (ROSA), a declarat, pentru MEDIAFAX, că nu există nicio legătură între ploaia de meteoriți de deasupra regiunii Urali și asteroidul care va trece vineri seară pe lângă Terra, precizând că nu există un pericol de ciocnire cu Pământul.

Asteroidul, care are o masă de 135.000 de tone, denumit 2012 DA 14, ar putea distruge, în caz de impact, un oraș mare. Este cel mai mare asteroid detectat vreodată de oamenii de știință care trece atât de aproape de Terra, a precizat Agenția spațială americană (NASA), citată de AFP.

Descoperit în februarie 2012, asteroidul 2012 DA 14 va trece cel mai aproape de planeta noastră la o distanță de 27.600 de kilometri – o zecime din distanța dintre Terra și Lună -, vineri, la ora 19.25 GMT, deasupra zonei de est a Oceanului Indian, de lângă insula indoneziană Sumatra, cu o viteză de 7,8 kilometri pe secundă.

Potrivit Agenției Spațiale Române (ROSA), vineri, la 21.24.42 (ora României), distanța minimă dintre Pământ și asteroid va fi de 27.700 km, o altitudine inferioară sateliților geostaționari, care orbitează în general la 36.000 km altitudine. Această apropiere este una record pentru un obiect de asemenea dimensiuni. Ea va permite observarea obiectului de oricine deține un simplu binoclu. Mișcarea aparentă a asteroidului pe sfera cerească va fi similară cu cea a sateliților artificiali ai Pământului. Asteroidul se va deplasa de la orizontul estic spre regiunea Stelei Polare. Viteza asteroidului în raport cu Pământul va fi de 7,8 kilometri/secundă, precizează ROSA.

Postul de televiziune al NASA prevede o transmisie în direct, comentată de specialiști, timp de o jumătate de oră începând cu ora 19.00 GMT, pe măsură ce asteroidul se apropie de punctul în care se va afla cel mai aproape de Terra, la ora 19.25 GMT. NASA va realiza totodată o animație în timp real a deplasării și poziționării asteroidului în raport cu Terra, însoțită de imagini în timp real sau aproape real, provenind de la observatoarele astronomice din Australia și din Europa, dacă vremea o va permite.

Dacă acest asteroid, considerat de talie mică, întrucât are diametrul de 45 de metri, s-ar prăbuși pe Terra, el ar produce pagube comparabile cu asteroidul căzut în Siberia centrală în 1908, în regiunea Tunguska, afirmă Tim Spahr, cercetător la Minor Planet Center din cadrul Universității Harvard.

Acest astronom estimează că șocul ar echivala cu o bombă de 2,4 megatone, suficient de puternică pentru a devasta o suprafață întinsă, dar care nu ar fi catastrofică la nivel mondial.

Potrivit anumitor estimări, unda de șoc din regiunea Tunguska a fost de câteva sute de ori mai mare decât aceea provocată de bomba de la Hiroshima, distrugând întreaga pădure pe o rază de 20 de kilometri.

Prin comparație, meteoritul considerat responsabil cu extincția dinozaurilor în urmă cu 66 de milioane de ani avea un diametru de 10 kilometri, a precizat Tim Spahr.

NASA afirmă că a descoperit deja 95% dintre cei mai mari asteroizi – cu diametre de peste 1 kilometru – care se află în apropiere de Terra.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Legea care intră în vigoare în România. Devine obligatoriu în toată țara
Alex Ciucu, surprins cu amanta în plin proces de divorț. Ar fi ținut-o ascunsă timp...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Descoperiți ce se ascunde în construcția unui model de masă rece de top