Oficial MAE: Lucrările Școlii de Vară de la Băile Tușnad seamănă cu o ședință a Guvernului Ungariei

Oficial MAE: Lucrările Școlii de Vară de la Băile Tușnad seamănă cu o ședință a Guvernului Ungariei
Publicat: 24/07/2013, 21:22
Actualizat: 17/03/2017, 20:36

Secretarul de stat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, afirmă, într-un comunicat remis agenției MEDIAFAX, că Școala de vară de la Băile Tușnad seamănă cu o ședință a Guvernului Ungariei, iar declarațiile unor oficiali ungari formulate acolo sunt o ingerință într-un proces suveran al României.

„Am luat notă cu surprindere de declarațiile unor oficiali ungari formulate în contextul Școlii de vară de la Băile Tușnad, și considerăm că reprezintă o ingerință într-un proces democratic, legitim și suveran al țării noastre. Acestea sunt susceptibile de a încălca spiritul «Parteneriatului strategic ungaro-român pentru Europa în secolul XXI». Luarea deciziilor privind organizarea administrativ-teritorială a României reprezintă un drept suveran, în dezbateri fiind implicați, în mod transparent, atât actori instituționali, cât și reprezentanți ai societății civile din România, indiferent de apartenența etnică a acestora”, susține Ciamba.

El menționează că măsurile de reorganizare administrativ-teritorială a României sunt compatibile cu normele internaționale, adoptarea unor astfel de măsuri fiind în deplina conformitate cu obligațiile internaționale asumate de România prin tratatele la care este parte.

„Aceste măsuri inițiate de autoritățile române – în baza principiului bunei guvernări – nu au la bază rațiuni de natură etnică și nici nu sunt promovate cu scopul afectării drepturilor și libertăților garantate persoanelor aparținând minorităților naționale, a căror respectare statul român și-a asumat-o în plan internațional și ca membru al Uniunii Europene. Rațiunile care au stat la baza demarării procesului de reformă administrativă au avut ca unic fundament necesitatea de a reduce disparitățile de dezvoltare economică între România și celelalte state membre UE. Este, așadar, un proces care are ca obiectiv consolidarea performanței României ca stat membru UE”, mai afirmă Ciamba.

Potrivit acestuia, lucrările Școlii de Vară de la Băile Tușnad seamănă foarte bine cu o ședință a Guvernului Ungariei.

„Nu pot să nu constat că lucrările Școlii de Vară de la Băile Tușnad seamănă foarte bine cu o ședință a Guvernului Ungariei, organizată de data aceasta în România, atât prin participarea substanțială guvernamentală, cât și prin fondul problematicilor abordate, centrate pe promovarea politicii naționale a Ungariei în raport cu minoritatea maghiară, inclusiv din Romania. Aceste declarații depășesc cu mult cadrul politico-juridic al relației bilaterale, precum și toate angajamentele asumate în comun cu partea ungară de-a lungul dialogului diplomatic susținut din ultimele luni și reiterate de curând părții ungare”, se mai arată în comunicat.

Secretarul de stat în Ministerul de Externe al Ungariei, Nemeth Zsolt, susține că „regionalizarea, drapelul secuilor și UMF Târgu Mureș” sunt probleme care privesc democrația, iar dacă o comunitate are doleanțe ce nu contravin legii, acestea trebuie împlinite, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Secretarul de stat în Ministerul de Externe al Ungariei, Nemeth Zsolt, a declarat, miercuri, la deschiderea oficială a celei de-a 24-a ediții a Universității de vară și taberei „Balvanyos” de la Băile Tușnad, că „regionalizarea, drapelul Țării Secuilor și Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș” sunt probleme care țin de democrație.

În opinia lui Nemeth, într-un stat democratic ar trebui să se dea curs solicitărilor reprezentanților legitimi ai minorităților, iar Ungaria va sprijini toate doleanțele formulate de comunitatea maghiară din Transilvania.

„Când mă refer la Țara Secuilor, la regionalizare, la drapelul Țării Secuiești și la Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, pot să subliniez că sunt probleme care privesc democrația, aici. Dacă există o comunitate însemnată într-o țară care și-a exprimat doleanțele, care a formulat niște solicitări și acele solicitări nu contravin legilor în vigoare ale țării respective, noi considerăm că trebuie să se dea curs solicitărilor respective. Pe de altă parte, Guvernul ungar, Ungaria, nu poate să facă altceva decât ceea ce este obligat prin Constituția Ungariei și anume dacă comunitatea maghiarilor din Transilvania și-a manifestat solicitările legitime prin organizațiile care reprezintă această comunitate în mod legitim, atunci noi trebuie să o sprijinim. Nu putem face altceva decât ceea ce prevede Constituția”, a afirmat Nemeth Zsolt.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului