Oficiul pentru Combaterea Spălării Banilor s-a autosesizat privind finanțarea Alianței DA în 2004, după ce Roșca Stănescu l-a acuzat pe Băsescu că „a utilizat bani negri” în campanie

Oficiul pentru Combaterea Spălării Banilor s-a autosesizat privind finanțarea Alianței DA în 2004, după ce Roșca Stănescu l-a acuzat  pe Băsescu că a utilizat bani negri în campanie
Publicat: 07/11/2013, 15:31
Actualizat: 06/07/2016, 16:14

Oficiul Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB) s-a autosesizat în privința finanțării campaniei Alianței DA din 2004, după ce senatorul PNL, Sorin Roșca Stănescu, a susținut public că „suma de 7 milioane USD a fost utilizată, sub formă de bani negri, în campania electorală prezidențială a domnului Traian Băsescu”. În ultimele zile senatorul PNL l-a acuzat pe președintele Băsescu că beneficiat de diverse finanțări de la companii străine. Toate acuzațiile lui Roșca Stănescu au fost dezmințite de Administrația Prezidențială.

Felicia Seceleanu, purtător de cuvând în cadrul ONPCSB a declarat pentru gândul că există o autosesizare în privința unor „tranzacții suspecte” în legătură cu finanțarea Alianței DA din 2004. Reprezentanta oficiului a explicat însă că nu poate preciza dacă sesizarea vine în urma declarațiilor făcute de senatorul Sorin Roșca Stănescu. „Da pot să confirm. Conform articolului 26 alineatul 3 al legii 656/2002 oficiul are obligația să se autosesizeze când ia la cunoștință de orice tranzacție suspectă. Răspunsul nostru oficial este că oficiul s-a autosesizat și în speța despre care vorbim”, a declarat Felicia Seceleanu.

Într-o declarație politică rostită în plenul Senatului, Sorin Roșca Stănescu l-a acuzat pe Traian Băsescu de spălare de bani și că a utilizat în campania prezidențială din 2004, 7 milioane de dolari bani negri. Roșca Stănescu a declarat că aceste sume de bani nu au fost declarate oficial de Alianța DA. ” În anul 2004, în contul deschis la Bancpost București de către Alianța D.A., în zilele de 4, 12 și 19 noiembrie, prin cinci viramente, a fost transferată suma de 7 milioane USD. Președitele PD era, în 2004, Traian Băsescu care, în același an, a candidat la funcția prezidențială și a reușit, la limită, să-l învingă pe contracandidatul său Adrian Năstase „, a afirmat Stănescu

Acesta a precizat că sumele de bani au provenit de la „Laiki Bank Cyprus, iar plățile au fost făcut prin intermediul băncilor Brown Brothers Harriman and Corporation si Bank of Canton of California San Francisco”

Stolojan: „SRS este dus cu sorcova”

Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan, nominalizat și el de SRS ca fiind cel care a spălat bani negri alături de Traian Băsescu, a declarat că senatorul PNL proferează minciuni. „Domnul Sorin Roșca Stănescu este dus cu sorcova. Dacă vrea informații adevărate și nu alegații și minciuni cu privire la sumele care au intrat în contul bancar de campanie electorală al Alianței D.A. în noiembrie 2004 și la fondurile primite în acest cont în noiembrie 2004, îi recomand să se adreseze cu încredere colegilor săi de partid, dlui. Mihai Voicu, care era mandatarul financiar din partea PNL la acea vreme și dlui. Călin Popescu Tăriceanu care era președinte al PNL la vremea respectivă, având funcția delegată”, a declarat Stolojan

Nu este singura acuzație formulată de Stânescu la adresa președintelui. Recent SRS l-a acuzat pe președinte că a primit bani de la companie Gabriel Resouces.

Traian Băsescu l-a dat în judecată pe Sorin Roșca Stănescu, după ce senatorul PNL a declarat că președintele ar fi primit mită pentru susținerea proiectului minier de la Roșia Montană.

Soluția în acest proces urmează să o dea magistrații de la Judecătoria Sectorului 2. Instanța nu a stabilit, deocamdată, când va fi primul termen din dosar.

În plângerea înaintată de Traian Băsescu, se arată că „acuzațiile făcute de curând comportă o gravitate deosebită întrucât asociază persoana subsemnatului în calitate de demnitar public cu o activitate infracțională”. „Este limpede că astfel de acuzații sunt de natură să creeze suspiciuni și insecuritate față de activitatea subsemnatului având urmări deosebit de dăunătoare pentru desfășurarea mandatului încredințat”, se mai spune în plângere.

Într-o altă declarație politică formulată pe 5 noiembrie SRS l-a acuzat pe Traian Băsescu că deține conturi ascunse în Seychelles, conturi în care diverse corporații au virat de-alungul timpului importante sume de bani.

Purtătorul de cuvânt al președintelui Traian Băsescu, Bogdan Oprea, a declarat, miercuri, că minciunile pe care Sorin Roșca Stănescu continuă să le propage în spațiul public sunt „o expresie concludentă a mizeriei morale în care se zbate”.

„Domnul Sorin Roșca-Stănescu își continuă dezinformarea publică într-un stil care i-a adus un renume deloc de invidiat pe vremea când lucra ca director de ziar. Minciunile pe care continuă să le propage în spațiul public, în emisiuni de televiziune și de la tribuna Senatului României, sunt o expresie concludentă a mizeriei morale în care se zbate domnul senator Sorin Roșca-Stănescu”, arată purtătorul de cuvânt al președintelui, într-o declarație remisă joi agenției MEDIAFAX.

Potrivit lui Bogdan Oprea, „toate aceste minciuni” vor face parte din procesul deja intentat de președintele Traian Băsescu, aflat pe rolul Judecătoriei Sectorului 2 din București, respectiv dosarul cu numărul 27344/300/2013.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...