Oltean: I-am certat pe primarii PDL care nu au cheltuit mai repede banii de la Guvernul Ungureanu

Oltean: I-am certat pe primarii PDL care nu au cheltuit mai repede banii de la Guvernul Ungureanu
Publicat: 11/05/2012, 17:15
Actualizat: 11/05/2012, 17:15

Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a declarat, vineri, într-o conferință de presă, că i-a certat pe primarii democrat-liberali care nu au cheltuit mai repede banii de la Guvernul Ungureanu, deși nu au greșit, deoarece nu a existat un termen pentru cheltuirea lor.

Ioan Oltean a spus că banii au fost alocați pentru acoperirea „unor arierate în primul rând, a unor necesități stringente pe care primarii le-au reclamat”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Banii nu trebuiau cheltuiți într-o anumită perioadă, iar pentru a putea fi cheltuiți presupuneau rectificări bugetare și hotărâri de consilii locale. Unii, care aveau toate datele, care aveau o evidență foarte exactă a datoriilor, a arieratelor și a necesităților, au fost mai iuți de mână și au avut hotărâri de consilii locale și au încercat să cheltuie banii, alții au rămas să identifice toate arietarele și posibilități prin care acei bani puteau fi cheltuiți”, a declarat Ioan Oltean.

El a spus că nu vede „absolut nicio greșeală” în activitatea unui consiliu sau a unui primar că nu a cheltuit banii respectivi.

„Banii aceștia au fost dați să fie cheltuiți fără să existe un termen în interiorul căruia ei să se înscrie, ci doar trebuiau să vegheze să fie cheltuiți în strictă concordanță cu prevederile legale. Nimeni nu și-a închipuit că poate fi un guvern atât de iresponsabil încât să vină și să ia banii înapoi. Niciodată nu am mai întâlnit o astfel de situație”, a declarat Ioan Oltean.

Secretarul general al PDL a spus că Guvernul Ponta, dacă chiar a vrut să facă ceva, ar fi trebuit să verifice dacă banii sunt cheltuiți legal.

„Asta da, asta aș fi apreciat, dacă Guvernul Ponta ar fi zis ca direcțiile de finanțe, toate organismele abilitate, să verifice, în perioada următoare, dacă banii aceștia au fost sau urmează să fie cheltuiți legal, dar nu să fie retrași. Nu există niciun argument legal prin care acești bani să fie retrași”, a declarat Oltean.

Întrebat de ce un primar are nevoie de timp să afle ce datorii are în condițiile în care este el însuși ordonator de credite, Ioan Oltean a răspuns : „Ca să fiu foarte sincer, și eu i-am certat pe primari, dar nu poți să vii și să îi învinovățești de ce nu au cheltuit banii în perioada aceasta atât timp cât banii le erau alocați lor pe un timp nelimitat”.

Un jurnalist l-a întrebat atunci de ce i-a certat totuși pe primari, iar Ioan Oltean a răspuns: „Pentru că nu i-au cheltuit mai repede. De aceea i-am certat”.

Liderul PDL a atras, totodată, atenția asupra faptului că banii au fost dați primarilor de Guvernul Ungureanu printr-o Hotărâre de Guvern și retrași de Guvernul Ponta printr-o Ordonanță de Urgență, mai greu atacabilă.

„Ca să vedeți cât de mare e ticăloșia, banii au fost alocați primăriilor printr-o Hotărâre de Guvern. I-au retras printr-o Ordonanță de Urgență. Unde e urgența? Președintele Ponta a criticat Guvernul Boc de o sută de ori pentru că a emis ordonanțe de urgență și primul act normativ de importanță pe care îl dă acest Guvern este o Ordonanță de Urgență. În ce constă urgența aceasta?”, a întrebat Ioan Oltean, după care tot el a dat un răspuns.

„O Hotărâre de Guvern putea fi automat atacată și suspendată, pe când posibilitățile de a ataca o OUG sunt mult îngustate. Deci iată o șmecherie la care a recurs Ponta. La asta se pricep, la șmecherii”, a conchis Oltean.

Primarii vor fi obligați să returneze Guvernului fondurile necheltuite din alocațiile primite de la fostul Cabinet Ungureanu în termen de trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial a hotărârii prin care actualul Executiv a decis, marți, recuperarea acestor sume, a declarat ministrul Finanțelor.

„Banii trebuie restituți în trei zile de la apariția în Monitorul Oficial a hotărârii de guvern”, a spus ministrul Finanțelor, Florin Georgescu.

Guvernul a decis, în ședința de marți, prin hotărâre, să recupereze din conturile autorităților locale banii alocați de fostul Guvern, din Fondul de rezervă bugetară, și încă necheltuiți, a anunțat premierul Victor Ponta.

Premierul anunțase, luni, în plenul Parlamentului, că a cerut specialiștilor din Ministerul Finanțelor să propună în ședința de marți a Guvernului o soluție prin care banii acordați de fostul Guvern către primăriile PDL să fie recuperați și folosiți la salarii și pensii.

El a amintit că a criticat în numeroase rânduri modul în care Guvernul Ungureanu a cheltuit „ilegal și ilegitim” 170 milioane euro din Fondul de rezervă, pentru a finanța campania electorală a unor aleși locali PDL.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, la Târgu Jiu, că restituirea banilor care au fost deja cheltuiți de către primării nu mai este posibilă, dar modul în care au fost folosiți va fi verificat de către instituțiile abilitate ale statului.

Mulți dintre primarii care au primit bani de la Cabinetul Ungureanu spun acum că nu mai pot returna sumele întrucât le-au cheltuit, în special pentru plata unor datorii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?