Omar Hayssam, condamnat definitiv pentru terorism, înșelăciune și fraude, contestă pedeapsa de 23 de ani și 4 luni de închisoare

Omar Hayssam, condamnat definitiv pentru terorism, înșelăciune și fraude, contestă pedeapsa de 23 de ani și 4 luni de închisoare
Publicat: 05/11/2014, 18:12

Sirianul Omar Hayssam, condamnat definitiv pentru terorism în dosarul răpirii celor trei jurnaliști, pentru înșelăciune în cazul „Volvo” și fraude în cauza „Foresta Nehoiu” a contestat sentința dată în 30 octombrie de Curtea de Apel Ploiești care a contopit pedepsele din cele trei dosare și a stabilit o pedeapsă finală de 23 de ani și patru luni de detenție, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Decizia magistraților de la CA Ploiești a fost luată în baza noilor prevederi penale și în urma sesizării primite de la Comisia de evaluare a incidenței aplicării legii penale mai favorabile din penitenciarul Mărgineni, unde Omar este încarcerat.

Sentința pronunțată de Curtea de Apel Ploiești la sfârșitul lunii trecute a fost contestată și de procurorii de la structura centrală a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT).

Contestația va fi judecată la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ).

Va fi a treia oară când dosarul deschis în urma sesizării formulate de Comisia de evaluare a incidenței aplicării legii penale mai favorabile din cadrul Penitenciarului Mărgineni privindu-l pe Omar Hayssam va ajunge pe masa judecătorilor de la instanța supremă. Anterior, Curtea de Apel Ploiești a respins de două ori ca nefondată sesizarea formulată de comisia de la penitenciarul Mărgineni, însă de fiecare dată Omar Hayssam a contestat decizia, iar magistrații ICCJ au trimis dosarul spre rejudecare la instanța din Ploiești.

În 30 octombrie magistrații Curții de Apel Ploiești au stabilit o pedeapsă de 23 de ani și patru luni de închisoare și cinci ani interzicerea dreptului de a avea calitatea de administrator sau de membru al consiliului de administrație al unei societăți comerciale pentru Omar Hayssam în dosarele răpirii celor trei jurnaliști, înșelăciunii în cazul „Volvo” și fraudelor din dosarul cauza „Foresta Nehoiu”.

După descontopirea pedepselor în cele trei dosare și scăderea lor în baza prevederilor penale mai favorabile, judecătorii au aplicat pedeapsa cea mai grea, aceea de 13 ani și patru luni închisoare din dosarul răpirii jurnaliștilor, la care au adăugat un spor de o treime din totalul de 30 de ani al pedepselor aplicate în celelalte două dosare în care sirianul a fost condamnat definitiv, pedeapsa rezultantă fiind de 23 de ani și patru luni de închisoare, cu o pedeapsă complementară de 5 ani interzicerea dreptului de avea calitatea de administrator sau de membru al consiliului de administrație al unei societăți comerciale.

Instanța a dispus, de asemenea, anularea mandatelor de executare a pedepsei închisorii emise anterior cu privire la Omar Hayssam și emiterea unui nou mandat de executare a pedepsei închisorii, conform noilor dispoziții.

Omar Hayssam este încarcerat în Penitenciarul Mărgineni din județul Dâmbovița, fiind condamnat definitiv, în trei dosare, la 20 de ani, 16 ani și, respectiv, trei ani, pentru răpirea celor trei jurnaliști, înșelăciune în cazul „Volvo” și fraude în cauza „Foresta Nehoiu”.

În martie 2005, jurnaliștii Marie Jeanne Ion, Sorin Mișcoci și Ovidiu Ohanesian au fost răpiți la Bagdad.

În 5 aprilie 2005, Omar Hayssam a fost reținut și, deși Președinția anunța atunci că este acuzat de implicare în răpirea jurnaliștilor Marie Jeanne Ion, Sorin Mișcoci și Ovidiu Ohanesian, la Bagdad, el a fost arestat preventiv pentru infracțiuni economice, într-un alt dosar.

La aproape un an și o lună de la plasarea lui în arest, instanța a acceptat să îl elibereze, din motive medicale, la propunerea procurorului Ciprian Nastasiu, cel care ceruse și arestarea sirianului.

Eliberarea a fost cerută pe motiv că starea de sănătate a lui Hayssam s-a degradat, după operația pentru cancer la colon. Hayssam a fost operat în 17 ianuarie 2006, la Spitalul Penitenciar Rahova.

În 30 iunie 2006, Hayssam a fugit din România la bordul unei nave. Fuga acestuia a determinat revocarea din funcții a șefilor SRI, SIE și DGIPI, Radu Timofte, Gheorghe Fulga și Virgil Ardelean, dar și a procurorului general al României Ilie Botoș, în 20 iulie 2006.

Omar Hayssam a fost dat în urmărire generală la nivel național și internațional, în baza unui mandat de arestare preventivă emis în lipsă de către Curtea de Apel București, în iulie 2006.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Medicii ar putea fi nevoiți să îi amputeze un picior lui Florin Piersic! Dezvăluiri de...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
BREAKING | Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital! Anunțul oficial al...
Boala RARĂ de care suferă Sebastian Dobrincu. Cum l-au afectat problemele de sănătate: „Plângeam în...
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
Se dau banii de taxe înapoi. Vin direct în plic: A fost o greșeală
Toți șoferii trebuie să știe. Care e presiunea corectă în cauciucuri
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Aterizare fără roțile din față pentru un avion Boeing 767! VIDEO de necrezut