Ombudsman-ul din Norvegia spune că nu sunt motive să investigheze cazul Bodnariu

Redactor:
Aurelia Alexa
Ombudsman-ul din Norvegia spune că nu sunt motive să investigheze cazul Bodnariu
Ombudsman-ul din Norvegia a transmis Avocatului Poporului (AP) din România că acum nu sunt motive să investigheze cazul Bodnariu, această responsabilitate fiind a Guvernatorului Districtului, precizând că părinții celor cinci copii au dreptul la un proces echitabil și la un avocat plătit de guvern.

Avocatul Poporului arată joi, într-un comunicat de presă, că a primit răspuns de la Ombudsman-ul Parlamentar pentru Administrația Publică din Regatul Norvegiei, Aage Thor Falkanger, la adresa trimisă, în 23 decembrie 2015, în cazul celor cinci copii ai familiei Bodnariu preluați de autoritățile de protecție a copilului (Barnevernet) din Norvegia.

În răspunsul transmis Avocatului Poporului, Ombudsman-ul din Norvegia arată că poate investiga majoritatea cazurilor care au fost gestionate de autoritățile publice și în care acestea au emis decizii, însă poate controla autoritățile publice doar după ce acestea au gestionat un anumit caz.

„Ombudsman-ul Parlamentar pentru Administrația Publică din Regatul Norvegiei precizează că «la acest moment, nu există motive ca noi (Ombudsman-ul Parlamentar pentru Administrația Publică din Regatul Norvegiei) să investigăm cazul. În calitate de supraveghetor al Serviciului de Bunăstare a Copilului, aceasta este responsabilitatea Guvernatorului Districtului. O copie a mesajului dumneavoastră, precum și acest răspuns au fost transmise Guvernatorului Districtului, în Sogn og Fjordane»”, arată Avocatul Poporului.

În documentul transmis Avocatului Poporului se menționează că ordinele de preluare în îngrijire a copiilor sunt emise de Comisia Districtuală de Bunăstare Socială, dar și că părinții au dreptul la un proces echitabil, inclusiv la avocat plătit de guvern, dreptul de a fi audiați și dreptul de a contesta decizia Comisiei la Tribunalul Districtual.

„Totuși, Ombudsman-ul nu poate investiga deciziile instanțelor, conform articolului 4, paragraful 1, litera c) din Legea Ombudsman-ului, care precizează că Ombudsman-ul nu are competență în ceea ce privește funcțiile instanțelor”, se mai arată în răspunsul transmis Avocatului Poporului.

După răspunsul primit, Avocatul Poporului a solicitat Ombudsman-ului Norvegiei informații suplimentare și, în limita competențelor, continuarea demersurilor necesare.

Ambasadorul României la Oslo, Adrian Gabriel Davidoiu, consulul ambasadei, Mihai Oprescu și un expert trimis din centrala MAE au avut o întâlnire, marți, cu familia Bodnariu și cu avocatul acesteia, a anunțat MAE, precizând că minorii vor putea fi vizitați de consul.

„Familiei Bodnariu i s-au recomandat alți doi avocați norvegieni, care s-au ocupat în trecut de cazuri similare și care pot colabora cu avocatul familiei. Din discuție a rezultat că sesizările privind eventuale abuzuri ale Barnevernet pot fi adresate doar de familie, prin avocat, către instituția Fylkesmannen, care este reprezentantul autorităților centrale în teritoriu”, a declarat Raluca Lunculescu, purtătorul de cuvânt al MAE.

Copiii familiei românului Marius Bodnariu, inginer IT, și soției sale norvegiene Ruth, asistentă medicală, au fost luați de la părinți de Serviciul de protecție a copilului din Norvegia, Barnevernet, în noiembrie 2015, după ce cele două fete, cele mai mari din familie, ar fi spus că primesc corecții fizice de la părinți. De asemenea, părinții ar fi suspectați de îndoctrinarea religioasă a copiilor. Cei cinci copii au fost plasați în trei familii-surogat, iar de curând a fost deschisă procedura adopției internaționale pentru ei, potrivit reprezentanților familiei.

Mii de persoane au protestat sâmbătă la București și în țară, dar și în fața ambasadelor Norvegiei din Statele Unite, Canada, Irlanda, Spania, Marea Britanie și Danemarca, în semn de susținere a familiei Bodnariu.

Ambasadorul a avut miercuri discuții pe caz la Ministerul norvegian de Externe, unde a subliniat că este vorba despre un caz social cu impact emoțional și media foarte mare, a propus realizarea unei cooperări politice pentru gestionarea acestui caz și a reamintit propunerea formulată de ANPDCA privind integrarea copiilor în familia extinsă a tatălui din România, acest lucru fiind în interesul copiilor de a crește împreună în mediul cultural și lingvistic familial.

Partea norvegiană a dat asigurări că există „garanții procesule pentru părinți” și a reiterat faptul că ancheta Barnevernet nu a pus în discuție aspecte de natură religioasă, fapt confirmat și de familie.

Purtătorul de cuvânt al MAE a mai spus că a fost stabilită organizarea unor întâlniri de lucru între instituțiile de protecție a copilului din România și Norvegia, pe cazuri similare. Ministerul norvegian a exprimat deschidere pentru astfel de discuții și pentru discuții cu delegația Parlamentului României, care urmează să se afle la Oslo săptămâna viitoare.

Cristi Borcea, anunţul momentului. Nu e glumă: ”Valentina vrea asta!” Lovitură de teatru în familia...
Caz nemaiîntâlnit în Botoșani! Ce au găsit chirurgii în abdomenul acestei femei obeze
FOTO. Cum arată acum fosta amantă a lui Ciprian Marica! Ana Muntean s-a schimbat total
Secret MURDAR! De ce se plimbă, de fapt, stewardesele pe culoar, în avion? Nici prin...
Câștig fabulos al unui parior român! A mizat nebunește că dă gol Panțîru pentru FCSB!...
S-a aflat acum! Are sau nu Ivermectina beneficii în tratarea pacienților cu Covid?
Masoneria din România are un nou Mare Maestru
BANCUL ZILEI – Un tip urât are parte de o partidă grozavă de sex
Ce au vorbit Harry şi William la înmormântarea Prinţului Philip. Dialogul dintre cei doi, descifrat...
Caz nemaiîntâlnit în Botoșani! Ce au găsit chirurgii în abdomenul acestei femei obeze
Detalii NEȘTIUTE din viața Zoiei Ceaușescu ies ACUM la iveală. Totul despre întâlnirile amoroase SUPRAVEGHEATE...
Încă doi concurenți vor fi ELIMINAȚI de la Survivor. Prezentatorul Dan Pavel nu vrea să-i...
Descoperire revoluționară despre corpul uman. Așa ceva nu vei citi în cărțile de anatomie
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Este din nou DOLIU în muzica populară din România: A murit RĂPUS DE CORONAVIRUS
One day check-up: analizele importante pentru evaluarea stării de sănătate a bărbaţilor
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Cine este românca ce conduce una dintre afacerile lui Bill Gates în România şi alte...
Inchide