Omul care l-a împușcat pe Ceaușescu: „Regret, dar nu înseamnă că nu aș face același lucru” – VIDEO

Redactor:
Gandul
Omul care l-a împușcat pe Ceaușescu: „Regret, dar nu înseamnă că nu aș face același lucru” – VIDEO
Colonelul Ionel Boeru a fost comandantul plutonului care i-a executat pe soții Ceaușescu în data de 25 decembrie 1989.

Acesta a vorbit la Antena 3 despre acea zi care a schimbat istoria.

„Aș face același lucru. Am procedat foarte corect”, a spus Boeru, potrivit ph-online.ro.

„Regret, dar nu înseamnă că nu aș face același lucru. Regret că am luat viața a două ființe umane”, a subliniat acesta.

„Aflasem că se întâmplase ceva la Timișoara. În Gara de Nord m-am întâlnit cu unul din colegii mei cercetași și mi-a zis să fug la unitate că treaba e urâtă”, și-a adus aminte Boeru.

Atenție! Imagini cu puternic impact emoțional!

„Pe 17 decembrie seara (1989 – n.red.)am ajuns la unitate. Pe data de 18, secretarul de partid a primit ordin ca unitatea să se adune și noi să dăm un vot de încredere că s-au luat măsuri la Timișoara și că nu suntem de acord cu ce fac huliganii la Timișoara. Pe data de 21 forțele luptătoare din unitatea de la Boteni pleacă în București cu misiunea să-l apere pe Ceaușescu, ulterior misiunea s-a schimbat pentru că pe 22 Ceaușescu a plecat. Pe data de 22 s-a dat la televizor că general Milea s-a sinucis. Minciună. Generalul Milea a fost ucis, pentru că pe data de 21 Milea a dat ordin ca armata să se retragă în cazărmi. Armata a fost folosită ca forță de represiune. Noi aveam în jurământul militar să ne apărăm țara, poporul și comandantul suprem, care era Nicolae Ceaușescu”, a spus Ionel Boeru.

„Pe data de 25 dimineața am fost adunați și comandatul unității a anunțat că are nevoie de opt voluntari pentru o misiune deosebită, fără să ne spună în ce constă misiunea”, a mai povestit bărbatul.

„Am aflat apoi de ce suntem acolo…”

„Am fost selectat eu și șapte subofițeri. Misiunea a fost lungă. Ne-am urcat în două elicoptere și am plecat spre București. Am aterizat și a venit generalul Stănculescu cu niște civili și i-am dat raportul. Era al patrulea om ca putere în armată. Ne-am deplasat cu elicopterele, civilii erau completul de judecată. Cât ne-am dus nu s-a vorbit nimic. M-am prins că mers la Târgoviște, soția e din zonă și am recunoscut. Când am ajuns s-a oprit de noi un transportor. A coborât doar generalul Stănculescu, din transportor a coborât comandantul acelei unități. Au stat de vorbă, o discuție destul de animată. Ne-a dat ordin să coborâm doar noi parașutiștii, am făcut siguranța unității(…).

Am aflat apoi de ce suntem acolo. Mi-a spus generalul Stănculescu că urmează procesul soților Ceaușescu. Completul de judecată a intrat în comandamentul unității, transportorul s-a retras iar general mi-a spus că are nevoie de cel mai bun om pe care-l am eu ca să-i păzească și să-i împuște dacă fac vreo mișcare pe cei doi securiști care erau în unitate. L-am numit pe unul din băieți, aveam trei subofițeri pe care îi cunoșteam și patru pe care nu-i văzusem. Stănculescu a dat ordin să se facă rechizitoriul și să stabilească încăperile. Apoi mi-a comunicat că are nevoie de doi oameni foarte buni să-l păzească(…).

Ionel Boeru: Am aflat înaintea procesului că după proces acești oameni vor fi executați. Mi-a spus că are nevoie să fac plutonul de execuție, atunci cei doi care îl păzeau s-au oferit. Am fost obligat să fiu al treilea. Ni s-a spus cum va avea loc execuția. Să tragem de la șold câte un încărcător plin în cei doi

„Tot timpul m-am gândit că am familie și trebuie să supraviețuiesc. Era tensiune mare în sufletul meu. Pericolul eram eu, să nu pot să fiu în stare să execut sentința. Eram sigur că dacă nu vom face vom fi împușcați. Am aflat ulterior că mai era un pluton de execuție făcut în caz că noi nu reușeam”, a spus colonelul Boeru.

„L-am simțit cum i s-au înmuiat picioarele”

„Eu cu un militar l-am dus pe el spre locul de execuție. Pe drum l-am simțit că i s-au înmuiat picioarele. Când a văzut militarii mulți și civilii care erau în unitate a strigat trăiască România socialistă și a cântat primele versuri din Internațională. L-am dus la zid. Ea a avut un conflict cu un militar. El i-a zis „Leano, până aici ți-a fost” și ea l-a înjurat. I-am ajutat să moară demni. M-am întors cu cei doi, am făcut șase pași și am ordonat foc. De la șold am tras trei serii. Primul a picat el și apoi ea s-a dus în stânga și a picat cu tâmpla dreaptă de beton. După ce am tras eu a tras următorul un singur cartuș, când s-a terminat execuția a tras și celălalt o rafală. În schimb, soldatul care a avut conflict cu Elena Ceaușescu a tras și el în cele două cadavre și s-a mai tras și de pe transportor, lucru care mulți zic că nu e adevărat”, a declarat „călăul” lui Ceaușescu.

„La Ghencea am primit ordin să aștept salvarea și să predau coletele. Gațu organizase Crăciunul și îi invitați la masă pe toți. Au intrat acolo și au uitat de noi. A început să se însereze și unul dintre piloți mi-a spus că are probleme cu unul dintre elicoptere și vine noaptea. Am făcut semn la niște militari cu care vorbisem și a venit un ofițer și i-am zis că vine o salvare și să predea coletele. Și am lăsat cadavrele acolo și am plecat în unitate”, a mai spus Boeru.

Inchide